Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gizella nagyságára hívják fel a figyelmet

2014. május 6. 18:07
Boldog Gizella ünnepéhez kapcsolódva számos rendezvénnyel készül a Veszprémi Főegyházmegye. – Nem szeretném, ha Gizellát úgy kezelnénk, mintha Barbie-baba lenne, amire ráakasztunk programokat, rendezvényeket, koncerteket – vélekedett Nagy Károly kanonok.

A Gizella Napok ünnepélyes megnyitóját május 7-én, szerdán 17 órakor tartják meg a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben a Veszprém, a királynék városa – Gizella királyné  és a királyné-koronázási jog című kiállítás megnyitójával, amihez több kamarakiállítás is társul, többek között a gyűjtemény felújított kőtárának bemutatása, valamint az érseki palota enteriőr kiállítása, illetve XXIII. János és II. János Pál pápa az életszentség útján című tárlata. 

Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója, Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, dr. Márfi Gyula érsek és Nagy Károly apát-kanonokPálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója, Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, dr. Márfi Gyula érsek és Nagy Károly apát-kanonok

Ezen a napon áldja meg dr. Márfi Gyula érsek Raffay Béla szobrászművész alkotását az érseki palotában, amely Mindszenty József egykori veszprémi püspököt ábrázolja – hangzott el a Veszprémi Főegyházmegye Gizella Napokhoz kapcsolódó rendezvényeit bemutató sajtótájékoztatón kedden délután a Szaléziánumban dr. Márfi Gyula érsek, Nagy Károly apát-kanonok, Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, valamint Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója részvételével. 

A szervezők kiemelték Az üdvösség útján című kamarakiállítás megnyitóját (május 9., péntek 16.30 óra – Szaléziánum), amit a Hitvallók, vértanúk és boldogok a huszadik században című konferencia követ. 

A Boldog Gizella ereklyéjének jelenlétében megtartott ünnepi szentmisét május 10-én, szombaton 10 órakor tartják a Szentháromság téren, melynek főcelebránsa dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, a szentbeszédet Balás Béla kaposvári megyéspüspök mondja el.

A szentmise a keresztény világ legnagyobb ünnepe, így a felsorolt programok csupán ennek díszítésére szolgálnak, Gizella nagyságára hívja fel az emberek figyelmét – hangoztatta Nagy Károly kanonok. Mint mondta, tavaly az Árpád-ház szentjei köré fűzték fel a főegyházmegye programját, idén a boldogokra és boldog-jelöltekre helyezik a hangsúlyt, akik példaként állnak előttünk. – Nem szeretném, ha Gizellát úgy kezelnénk, mintha Barbie-baba lenne, amire ráakasztunk programokat, rendezvényeket, koncerteket – tette hozzá Nagy Károly.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, a főegyházmegye idén is kiosztja a Szent Imre-díjat, az általa működtetett oktatási intézmények egy-egy főt javasolhattak az elismerésre, feltétele a kiemelkedő tanulmányi eredmény és a példamutató magatartás, szorgalom, valamint hitélet. Az iskolák fiataljai számára egyéb programokkal is készül a főegyházmegye, első alkalommal tartják meg a Gizella labdarúgó kupát, valamint az egyes programállomásokhoz kapcsolódva zarándoklatot szerveznek. 

Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.