Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyenek a katonasírok a béke prédikátorai!

2014. május 23. 13:54
A magyar hősökre emlékeztek péntek délután a Komakút téri második világháborús emlékműnél.

Senki nem tudja, hogy a magyar nemzet történetében az elmúlt ezer évben hány család, édesanya, édesapa, testvér veszítette el borzalmas körülmények között meghalt, és idegen földben eltemetett szeretteit – fogalmazott Némedi Lajos alpolgármester ünnepi beszédében. – Hőseink személyes története mindig egybefonódott a haza történetével. A politikus felidézte a magyar történelem legnagyobb hőseit, Szent Istvántól Rákóczin és Petőfin át a két világháborúban elveszett honfitársainkig. 

Nincs olyan magyar család, amely ne vesztett volna el valakit, amelynek ne elenne egy hősi halottja, aki a hazáért adta életét – foglamazott az alpolgármester. –  Hány és hány édesanya maradt egyedül a gyerekekkel, átküszködve a háború utáni nehéz éveket? Hősök voltak ők is. Hány és hány embert hurcoltak el külföldre kényszermunkatáborokba, ahol az éhség, a kimerültség vagy a fagy végzett velük?!

A magyar állam először 1917-ben rendelte el, hogy minden község, város anyagi lehetőségeihez méltón állítson emléket a hősöknek. A hősökről való megemlékezés napját 1924-ben rögzítették törvényben, kimondva, hogy a nemzet soha el nem múló hálája és elismerése jeléül május utolsó vasárnapján emlékezünk meg róluk. A második világháború után a megszálló szovjetek követelésére nem elmaradtak a főhajtások. Az ötven év adósságát 2001-ben rendezte az Országgyűlés, amikor az első Orbán-kormány kezdeményezésére törvénybe iktatták a magyar hősök ünnepét. 

Az államalapítás óta eltelt ezer évben a magyar haza szabadsága és függetlensége számos esetben került olyan veszélybe, amelyet csak életük feláldozására is elszánt fiai, leányai, hazaszeretetből fakadó önfeláldozásából volt esély elhárítani. Küzdelmük nem volt hiábavaló, a mai Magyarország elképzelhetetlen hőstetteik nélkül. 

Az elesett katonák sírjai azt üzenik: legyen béke, legyen vége az öldöklésnek! A katonasírok legyenek a béke prédikátorai! - zárta beszédét Némedi Lajos.

A megemlékezésen a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola tanulói működtek közre.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.