Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hőseink nyomában

2014. május 27. 23:19
A gyermeknap mellett május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe is. Rainer Pál muzeológus a Hősök kapujánál emlékezett a veszprémi 31-es honvédekre.

A 31-es honvédeket az I. világháborúban 1914. augusztusában szállították az oroszok elleni frontra, Galíciába. Az ezredhez tartozott Győr és Komárom egésze, valamint Nyitra vármegye több járása is. A becslések szerint a gyalogsági ezredből körülbelül 7-9000 fő halt hősi halált az első világháborúban. Emléküket ma a Vörösmarty téren található emlékszobor őrzi.

Az első világháború hőseinek állított emlékmű

Rainer Pál előadásában a terepen készült fotókat ötvözve archív anyagokkal elevenítette fel a korabeli eseményeket vasárnap délután a Hősök kapujánál. A muzeológus előadásában többek között kiemelte, hogy eredetileg őrnagy nagyapja háborús nyomait keresve lelt rá a főként Veszprém megyeiekből álló gyalogság maradványaira. Ennek hatására a kétezres évek közepétől kezdve többször ellátogatott a mostani Szlovákia és Lengyelország határán levő Chryszczata és Maguriczne hegyekhez, hogy további maradványokat találjon a veszprémiekről. A helyszínen készült fotókon főleg elhagyott lőszereket, aknavetőket, lövészárkokat és fegyvermaradványokat láthattak az érdeklődők.

Rainer Pál (archív fotó)

Az előadó elmondta, hogy a helyszínek rendkívül hasonlóak a Bakonyhoz, avval a különbséggel, hogy majdnem 1000 méter magas hegyekről van szó. Ezen a terepen elmondása szerint a katonáknak rendkívül nehéz dolguk lehetett, mert nem csak az oroszokkal, hanem a hideggel és a vad sűrű erdőkkel is meg kellett küzdeniük, melyben a közlekedés igen nehézkes volt. A lőszerek utánpótlását  például csak lovas szekerekkel tudták megoldani, ami rendkívül lassú volt.
Érdekességként elhangzott, hogy 1952-ben Chryszczatanál járt a későbbi II. János Pál pápa is, melynek emlékét egy lengyel cserkészek által készített fakereszt jelzi. Itt korábban több, mint 800 orosz foglyot és géppuskát sikerült ejteni a mieinknek. További érdekesség, hogy kutatásai során lelt rá a történész a Galíciában szolgált Győrötskey testvérek sírjára is, amely ma az alsóvárosi temetőben található. Rainer Pál kérdésünkre elmondta, hogy a jövőben mindenképp tervezi a visszatérést és a további kutatást a fent említett helyszíneken.

Az első világháború hőseinek állított emlékmű

A kutató elöljáróban megemlítette, hogy a következő hónapban kiállítás nyílik „ A világháború Veszprémben” címmel a Laczkó Dezső Múzeumban, melyben hazamenekített anyagokkal is találkozhatnak az érdeklődők. 

Gesztesi Ákos

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.