Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tűzvész ellen gyakorlatoztak

2014. május 31. 8:49 // Forrás: Katasztrófavédelem
Az ausztrál bozóttüzekhez hasonló, gyorsan terjedő tűzvészt szimuláltak a Bakonyban. A feltételezett lángokkal a Séd és a Kelet-Bakonyi Mentőcsoport szállt szembe az eplényi gyakorlaton.

A 2013 decemberében megalakult veszprémi járási Séd és a zirci járási Kelet-Bakonyi Mentőcsoportok közös rendszerbe állító gyakorlaton vettek részt Eplényben, a Nordica Síarénában 2014. május 30-án.

A gyakorlat feltételezése szerint Veszprém megyében a hosszantartó száraz időjárás miatt a megye több területén lángra lobbant a száraz növényzet. A megye több járásában, de kiemelten a Bakonyban, a szeles időjárás miatt intenzív volt a tűz terjedése. A hivatásos és az önkormányzati tűzoltó egységek több napja folytattak munkálatokat a tüzek megfékezésére és a továbbterjedés megakadályozására.

Fotók: Mohos András tű. szdsFotók: Mohos András tű. szds

A tűzoltó erők leterheltsége miatt elrendelte a járási mentőcsoportok mozgósítását és készenlétbe helyezését. A Séd és a Kelet-Bakonyi Mentőcsoportokat Eplény település közelébe rendelték a hivatásos és önkormányzati beavatkozó erők megerősítésére.

A gyakorlat első kárhelyszínén egy kigyulladt gépjárművet kellett a tűzoltó egységeknek eloltaniuk, majd a műútra rádőlt és forgalmi akadályt képező fát kellett feldarabolniuk és eltávolítaniuk az úttestről.

A gyakorlat további helyszíne a felvonó hegyállomása körüli terület volt. Egy baleset következtében a felvonó meghibásodott és leállt. A korábban feljutott 4 fős kiránduló csoportot a felvonó hegyállomásának kezelője nem találta.
A mentőcsoport tagjai quadok és terepjárók segítségével jutottak fel a hegyre, akik megkezdték az eltűnt négy személy – melyek közül egy könnyebb sérülést szenvedett - keresését. A kutatás sikeres volt, a kirándulókat lehozták a hegyről,és a mentőcsoport karitatív szervezetei látták el a mentők kiérkezéséig.

A mentőcsoportok a feladatok végrehajtása során egymás képességeire, technikai eszközeire és speciális ismereteire támaszkodtak és közösen hajtották végre a mentőcsoport parancsnoka, illetve a műveletirányítás által szabott feladatokat.

A gyakorlaton részt vettek a veszprémi Ipari Szakközépiskola közösségi szolgálatot teljesítő diákjai is, akik a négy eltűnt személyt alakították.

A végrehajtott feladatokat és a gyakorlatot Szabó Péter tű. alezredes a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfeleltre értékelte.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.