2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Uhufióka az állatkertben

2014. június 3. 10:48
Veszprém Zoo
Hosszú idő után először kelt ki kisbagoly az állatkertben.

Hosszú évek óta nem volt rá példa, hogy uhu, másnéven nagy fülesbagoly kelt volna a Veszprémi Állatkertben, így nagy örömmel konstatálták áprilisban az állatkertészek, hogy fészket rakott a pár és a tojó alatt egy tojás is megpillantottak. Május elején kelt ki a fióka, melynek természetvédelmi értéke igen magas, hiszen ebből a fokozottan védett madárfajból csupán kb 30 nyilvántartott tenyészpár él hazánkban.

A fiókát az állatkert állatorvosa, Dr Szekér Pál megvizsgálta, és egyedi azonosítóval, chippel látta el.

Fotók: Veszprémi ÁllatkertFotók: Veszprémi Állatkert

Az uhu a legnagyobb bagolyfajok egyike, tipikus csúcsragadozó, a táplálkozási piramisnak ténylegesen a legmagasabb pontján helyezkedik el. Minden nála apróbb állatot elfog, fő táplálékát a rágcsálók teszik ki. Az Európában és Ázsiában őshonos uhu kerüli az emberlakta területeket, nehezen megközelíthető, fákkal borított, vagy sziklás, szakadékokkal szabdalt területeket választja élőhelyéül.

vehir.hu

További cikkek

Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
A szombati hagyományos családi napon már egy kívül-belül megszépült közösségi házat vehettek birtokba az ottlakók.
Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén
Néhány tipp, hogy ne vessz el a bőség zavarában az Utcazenén
A szerkesztőségben mindannyian bedobtunk a kalapba egy-egy nemzetközi fellépőt az idei felhozatalból, akiket szerintünk érdemes meghallgatni.
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Idén is megszervezi az önkormányzat hagyományos napközis táborát az általános iskolásoknak, emellett a városi intézmények, egyesületek, sportklubok is rengeteg programmal készülnek.
A VEN szív örökké dobog
A VEN szív örökké dobog
Fiatalság bolondság, tartja a mondás, de szerintem időnként bolondnak lenni a világ egyik legjobb dolga. A VEN-en legalábbis újra és újra erre jövök rá, meg arra, hogy ezt a vidám felszabadultságot azokra az időkre is érdemes magunkkal vinni, amikor épp nem alkonyattól pirkad.
A latin láz a VEN-t is meghódította
A latin láz a VEN-t is meghódította
DesztillÁdi immár más vizeken evez, miután péntek este megválasztották a Pannon Egyetem új diákrektorát a VENcanto csapat jelöltje, Török Beatrix, azaz Betícia Venna Esmeralda Natalia Cecilia Aurora Nacarino Tabarez Obrando Turquíla személyében.