Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C

A helyi társadalom akarata nyilvánult meg

2014. június 4. 18:46
Felavatták a Védegylet Veszprémért Egyesület és a Város-Tér Kulturális Alapítvány, valamint Veszprém Város Önkormányzata által állított országzászlót szerda délután a városháza előtt.

Az országzászló több évtizedes távollét után tért vissza Veszprémbe – hangsúlyozta köszöntőjében Porga Gyula polgármester. – Alig egy évvel ezelőtt a Város-Tér Kulturális Alapítvány és a Védegylet Veszprémért kezdeményezésére nagyszabású közadakozás bontakozott ki városunkban, azzal a céllal, hogy ismét országzászló díszítse Veszprémet – emlékezet vissza. Hozzátette, 1944-ben állítottak először országzászlót városunkban Magyarország újjászületésének, feltámadásának reményében, melyet később a berendezkedő kommunista hatalom elbontatott. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula aláhúzta, az országzászló állítása nem politikai, hanem társadalmi ügy, csakúgy mint az ország más településén is, a helyi társadalom akarata nyilvánul meg az országzászló újbóli felállításában, amiért köszönetét fejezte ki a veszprémi polgároknak. Véleménye szerint az országzászló nemzeti egységünk szimbóluma, joggal díszíti mától az ezer esztendős Veszprém főterét.

Nagy számú érdeklődés kísérte az ünnepségetNagy számú érdeklődés kísérte az ünnepséget

– Az első országzászló felállítását a Trianon utáni veszteségek és gyász hívta életre – emlékeztetett. – Meggyőződésem, hogy amíg országzászló áll Veszprém főterén, addig a magyar nemzet ügye jó kezekben van – zárta gondolatát Wéber János és Boros Zsombor által tervezett országzászló előtt a polgármester.

Gopcsa KatalinGopcsa Katalin

Gopcsa Katalin művészettörténész arról beszélt, hogy a Védegylet Veszprémért fiatal szervezet ugyan, mégis beírta magát városunk történetébe, működésének célja az értékeink megőrzése és szereti, ha eredményei szólnak helyette, melyek a kultúrához kötődnek. Aktív közélet és a várossal való együttgondolkodás jellemző rá, hiszen a Város-Tér Kulturális Alapítvánnyal párhuzamosan több emlékezetes tettet is végrehajtott.

Most ismét közadakozás tette lehetővé, hogy az összetartozást jelentő országzászlót felavathassuk. – Fontos, hogy az újabb, bennünket követő generációk számára élők legyenek ma is azok a szimbólumok, amelyek akár szavak nélkül is láthatóak és rögzülnek – vélekedett. 

Kádár Jutka nyújtja át az országzászlótKádár Jutka nyújtja át az országzászlót

A köszöntőt követően Kádár Jutka zászlóanya nyújtotta át az országzászlót Porga Gyula polgármesternek.

A zászlófelvonást követően Nagy Károly apátkanonok, Niederhoffer Zoltán református lelkész és Polgárdi Sándor evangélikus esperes szentelte fel az országzászlót. 

Az ünnepségen közreműködött az MH Légierő Zenekar, valamint Kéri Kitty színművésznő. Az eseményen jelen volt többek között dr. Navracsics Tibor, Veszprém országgyűlési képviselője is. 

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. 2024. július 12. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.