Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

A helyi társadalom akarata nyilvánult meg

2014. június 4. 18:46
Felavatták a Védegylet Veszprémért Egyesület és a Város-Tér Kulturális Alapítvány, valamint Veszprém Város Önkormányzata által állított országzászlót szerda délután a városháza előtt.

Az országzászló több évtizedes távollét után tért vissza Veszprémbe – hangsúlyozta köszöntőjében Porga Gyula polgármester. – Alig egy évvel ezelőtt a Város-Tér Kulturális Alapítvány és a Védegylet Veszprémért kezdeményezésére nagyszabású közadakozás bontakozott ki városunkban, azzal a céllal, hogy ismét országzászló díszítse Veszprémet – emlékezet vissza. Hozzátette, 1944-ben állítottak először országzászlót városunkban Magyarország újjászületésének, feltámadásának reményében, melyet később a berendezkedő kommunista hatalom elbontatott. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula aláhúzta, az országzászló állítása nem politikai, hanem társadalmi ügy, csakúgy mint az ország más településén is, a helyi társadalom akarata nyilvánul meg az országzászló újbóli felállításában, amiért köszönetét fejezte ki a veszprémi polgároknak. Véleménye szerint az országzászló nemzeti egységünk szimbóluma, joggal díszíti mától az ezer esztendős Veszprém főterét.

Nagy számú érdeklődés kísérte az ünnepségetNagy számú érdeklődés kísérte az ünnepséget

– Az első országzászló felállítását a Trianon utáni veszteségek és gyász hívta életre – emlékeztetett. – Meggyőződésem, hogy amíg országzászló áll Veszprém főterén, addig a magyar nemzet ügye jó kezekben van – zárta gondolatát Wéber János és Boros Zsombor által tervezett országzászló előtt a polgármester.

Gopcsa KatalinGopcsa Katalin

Gopcsa Katalin művészettörténész arról beszélt, hogy a Védegylet Veszprémért fiatal szervezet ugyan, mégis beírta magát városunk történetébe, működésének célja az értékeink megőrzése és szereti, ha eredményei szólnak helyette, melyek a kultúrához kötődnek. Aktív közélet és a várossal való együttgondolkodás jellemző rá, hiszen a Város-Tér Kulturális Alapítvánnyal párhuzamosan több emlékezetes tettet is végrehajtott.

Most ismét közadakozás tette lehetővé, hogy az összetartozást jelentő országzászlót felavathassuk. – Fontos, hogy az újabb, bennünket követő generációk számára élők legyenek ma is azok a szimbólumok, amelyek akár szavak nélkül is láthatóak és rögzülnek – vélekedett. 

Kádár Jutka nyújtja át az országzászlótKádár Jutka nyújtja át az országzászlót

A köszöntőt követően Kádár Jutka zászlóanya nyújtotta át az országzászlót Porga Gyula polgármesternek.

A zászlófelvonást követően Nagy Károly apátkanonok, Niederhoffer Zoltán református lelkész és Polgárdi Sándor evangélikus esperes szentelte fel az országzászlót. 

Az ünnepségen közreműködött az MH Légierő Zenekar, valamint Kéri Kitty színművésznő. Az eseményen jelen volt többek között dr. Navracsics Tibor, Veszprém országgyűlési képviselője is. 

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. tegnap 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. tegnap 11:49 Karikó Katalin diákévei a Lovassyban Karikó Katalin diákévei a Lovassyban A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban. tegnap 15:35 Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn. 2023. november 27. 13:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.