Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem várható fennakadás a kéményseprésben

2014. június 25. 10:42
Hét megyében financiális okok miatt leáll a kéményseprő-ipari közszolgáltatás a hónap végén – adta hírül az MTI a napokban. Megyénkben a „VKSZ” Zrt. rendelkezésére áll a szolgáltatás ellátásához szükséges létszám-, valamint eszközállomány – közölte a cég érdeklődésünkre.

A “VKSZ” Zrt. és jogelődei már évtizedek óta végzik a kéményseprő-ipari közszolgáltatást. A veszprémi járás területén, amely 22 települést jelentett, a működésben 6-7 kéményseprő, 1 adminisztrátor és 1 üzemvezető vett részt. Veszprém megye területén 2013. év végéig öt szolgáltató látta el a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást, ebből három magán-, és kettő önkormányzati tulajdonú volt. Ezen gazdasági társaságok konzorciumba tömörülve látták el faladatukat – tájékoztatta lapunkat Bonyhádi Szilvia, a "VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. marketing- és PR vezetője.

2013. január 1-től új jogi szabályozás lépett életbe. 17 év után elindult a kéményseprés területén az egységesítésre való törekvés (ahány cég, annyi féle kéménytípus, annyi féle ár volt). Új törvény, kormányrendelet és BM rendelet lépett hatályba. A kormányrendeletben új egységes elnevezésű kéménytípusokat, valamint ezekhez rendelt egységes munkaráfordításokat határoztak meg.

Fotó: MTIFotó: MTI

2013. július 1-től lépett hatályba a rezsicsökkentéssel módosított törvény, amely szerint a 2013. II. félévétől természetes személy esetében az árakat úgy kellett meghatározni, hogy az egyrészt a 2012. évben alkalmazott díj 10 %-kal, másrészt az egységnyi munkaráfordítás 3200 Ft-ról 2000 Ft-ra való csökkentését biztosítsa. Ezt követte egy újabb BM rendelet, amely szerint a szilárd tüzelésű égéstermék-elvezetők ellenőrzésének évi kétszeri alkalmát lecsökkentette évi egy alkalomra.

A rezsicsökkentés következtében – a 2012. évben alkalmazott eltérő kéménytípus és díjszámítás miatt – egyes kémények esetében változó arányú csökkenést eredményezett, és az ellenőrzési alkalmak csökkenése is mérsékelte az árbevételt. Előzetes számítások szerint 2014. évben a rentábilis működéshez – akárcsak más szolgáltatóknál – kompenzációra lesz szükség, aminek előkészítését az illetékes Belügyminisztérium már végzi.

A kialakult helyzetben a megyei konzorcium tagjai nem tudták vállalni a további működést és felhagytak a közfeladat ellátásával. Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése – törvényi előírásnak megfelelően – 2014. január 1-vel felülvizsgálta a Közszolgáltatási Szerződést, és a továbbiakban a “VKSZ” Zrt-t jelölte ki a közfeladat kizárólagos ellátására.

Mivel a megyei szintű ellátást az év elején vette át a VKSZ Zrt., ebből következik, hogy a szolgáltatás személyi és műszaki feltételeit a hatékonyság növelése érdekében éppen átszervezzük és a kompenzációs rendszer is kialakítás alatt áll.

A „VKSZ” Zrt. rendelkezésére áll a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásához szükséges létszám-, valamint eszközállomány. Az ellátás a megye területén tervezett és folyamatos, minden rendelkezésünkre álló eszközzel azon vagyunk, hogy – az eddigi évekhez hasonlóan – a lakástüzeket és a CO mérgezéseket megelőzzük.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.