Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Ellenzék: Sesztáknak mennie kell

2014. június 26. 17:18 // Forrás: mti
Sorra szólítják fel az ellenzéki pártok Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert a lemondásra, mert a sajtóban megjelent hírek szerint a nemzeti fejlesztési miniszter korábban jogászként több száz olyan vállalkozás megalapításában vett részt, amelyeket később nagy számban számoltak fel.

 Az Index csütörtökön írt arról, hogy az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket. Seszták Miklós az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott a lapnak - áll a cikkben.

Az LMP véleménye szerint már Seszták Miklós miniszteri kinevezése is súlyos hiba volt, a politikusnak most pedig azonnal távoznia kell posztjáról - reagált Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke. Szél Bernadett szavai szerint már kinevezése előtt egyértelművé tették, hogy "az offshore hátterű cégekkel kapcsolatba hozható" Seszták Miklóst alkalmatlannak tartják a posztra. Hangsúlyozzák, hogy a bizottsági meghallgatásán a miniszter azzal védekezett, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el. Az LMP viszont úgy látja, hogy egy politikusnak magasabb elvárásoknak kell megfelelnie, és nemcsak a törvény betűjét, hanem annak szellemét is be kell tartania minden esetben - jelentette ki a képviselő. Az Index által megírt ügy csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy Seszták Miklós "a törvények megkerülésében és nem betartásában érte el eddig a legnagyobb sikereit" - tette hozzá.  Az LMP továbbá felszólítja a kormányt, hogy "ne a párt gazdasági hátországának játszótereként használja" a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot - folytatja.

A DK "felszólítja Seszták Miklóst, hogy mint kamuminiszter, azonnal távozzon a kormányból!" - jelentette ki Gréczy Zsolt. Hozzátette, még akkor is ezt követelik, ha nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány "maffiaszerű működésének" egyik törvényszerű velejárója, hogy "ilyen alakok, akik gazemberség gyanújába keveredhetnek, miniszteri posztot kaphatnak". Gréczy Zsolt közölte: Seszták Miklósnak a 2013-as vagyonnyilatkozata alapján öt lakása és 170 millió forintos megtakarítása van. A DK él azzal a gyanúperrel, hogy "akár összefüggés is lehet a cégalapítási láz és a vagyonosodás között" - fogalmazott.  Mint mondta, a DK kíváncsi arra, hogy mennyi közpénz veszett el a cégek alapítása, illetve megszüntetése kapcsán. Az Orbán-rezsim álljon elő a pontos adatokkal, az adóhatóság mutassa meg, hogy mennyi pénz veszett el! - szólított fel.

Az Együtt-PM lemondásra szólítja fel Seszták Miklóst - közölte Szelényi Zsuzsanna, a szövetség elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón. Azt mondta: szerintük a miniszter erkölcstelen és hiteltelen, az Együtt-PM számára pedig elfogadhatatlan, hogy ilyen ember vezesse azt a tárcát, amelyik ezermilliárdos nagyságrendű uniós források elosztásáért felel.  Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy azok az ügyletek, amelyeket Seszták Miklós a 2000-es években jogászként hajtott végre, kísértetiesen hasonlítanak azokra a '90-es évekbeliekre, amelyek Kaya Ibrahim és Josip Tot nevéről híresültek el. Jogászok segítségével olyan fantomcégeket alapítanak, amelyek adót és járulékokat nem fizetnek, majd gyorsan bezárnak - jellemezte a helyzetet, rámutatva: ezek a cégek olyan nem uniós állampolgárok tulajdonában állnak, akiket a magyar hatóságok nem tudnak elérni, a vállalkozások viszont sok százmillió forintos kárt okoznak az adófizetőknek.

A Jobbik azt kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy fedje fel a tömeges cégalapításokkal kapcsolatban a valóságot és önként távozzon a tárca éléről.  Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: annyira "jól sikerült" a kormány gazdasági visszaélések elleni harca, hogy az új kormányban tárcát kapott az az ügyvéd is, aki több száz fantomcéget hozott létre. A jobbikos politikus jelezte: meggyőződése, hogy a cégeket gazdasági vagy más visszaélések miatt hozták létre és erről Seszták Miklósnak is tudnia kellett, most azonban ügyvédi titoktartásra hivatkozva hallgat.  Az ellenzéki párt szakértői visszaellenőrizték a sajtóban megjelenteket, s megállapították, hogy két kisvárdai címen orosz és ukrán állampolgárok közreműködésével tömegesen alapítottak cégeket - jelentette ki Szilágyi György. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a Litki út 12. cím 203 gazdálkodó szerv adatai között szerepel, s ezek közül ma csak 4 működik, míg a Gagarin utca 22. 96 cégnél jelenik meg, amelyek közül 8 folytat tevékenységet. Hozzátette: 293 cégben szerepel L. Katalin neve, aki kézbesítési megbízott, s a politikus szerint kapcsolatban áll a nemzeti fejlesztési miniszterrel. Megjegyezte: Kisvárda mellett szép számmal vannak záhonyi és dögei cégek is.

    Szelényi Zsuzsanna felszólította a minisztert, hogy számoljon el a cégek vagyonával, saját érintettségével és felhívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul vizsgálja ki ezeket az ügyeket.
    Szelényi Zsuzsanna kérdésre válaszolva tagadta, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM korábbi vezetője, volt kormányfő korábban offshore céget vezetett, tulajdonolt vagy képviselt volna.

vehir.hu
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei A miniszterelnök optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei. 2024. március 4. 15:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.