2023. június 10.
//
Margit névnap

Ellenzék: Sesztáknak mennie kell

2014. június 26. 17:18
mti
Sorra szólítják fel az ellenzéki pártok Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert a lemondásra, mert a sajtóban megjelent hírek szerint a nemzeti fejlesztési miniszter korábban jogászként több száz olyan vállalkozás megalapításában vett részt, amelyeket később nagy számban számoltak fel.

 Az Index csütörtökön írt arról, hogy az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket. Seszták Miklós az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott a lapnak - áll a cikkben.

Az LMP véleménye szerint már Seszták Miklós miniszteri kinevezése is súlyos hiba volt, a politikusnak most pedig azonnal távoznia kell posztjáról - reagált Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke. Szél Bernadett szavai szerint már kinevezése előtt egyértelművé tették, hogy "az offshore hátterű cégekkel kapcsolatba hozható" Seszták Miklóst alkalmatlannak tartják a posztra. Hangsúlyozzák, hogy a bizottsági meghallgatásán a miniszter azzal védekezett, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el. Az LMP viszont úgy látja, hogy egy politikusnak magasabb elvárásoknak kell megfelelnie, és nemcsak a törvény betűjét, hanem annak szellemét is be kell tartania minden esetben - jelentette ki a képviselő. Az Index által megírt ügy csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy Seszták Miklós "a törvények megkerülésében és nem betartásában érte el eddig a legnagyobb sikereit" - tette hozzá.  Az LMP továbbá felszólítja a kormányt, hogy "ne a párt gazdasági hátországának játszótereként használja" a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot - folytatja.

A DK "felszólítja Seszták Miklóst, hogy mint kamuminiszter, azonnal távozzon a kormányból!" - jelentette ki Gréczy Zsolt. Hozzátette, még akkor is ezt követelik, ha nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány "maffiaszerű működésének" egyik törvényszerű velejárója, hogy "ilyen alakok, akik gazemberség gyanújába keveredhetnek, miniszteri posztot kaphatnak". Gréczy Zsolt közölte: Seszták Miklósnak a 2013-as vagyonnyilatkozata alapján öt lakása és 170 millió forintos megtakarítása van. A DK él azzal a gyanúperrel, hogy "akár összefüggés is lehet a cégalapítási láz és a vagyonosodás között" - fogalmazott.  Mint mondta, a DK kíváncsi arra, hogy mennyi közpénz veszett el a cégek alapítása, illetve megszüntetése kapcsán. Az Orbán-rezsim álljon elő a pontos adatokkal, az adóhatóság mutassa meg, hogy mennyi pénz veszett el! - szólított fel.

Az Együtt-PM lemondásra szólítja fel Seszták Miklóst - közölte Szelényi Zsuzsanna, a szövetség elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón. Azt mondta: szerintük a miniszter erkölcstelen és hiteltelen, az Együtt-PM számára pedig elfogadhatatlan, hogy ilyen ember vezesse azt a tárcát, amelyik ezermilliárdos nagyságrendű uniós források elosztásáért felel.  Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy azok az ügyletek, amelyeket Seszták Miklós a 2000-es években jogászként hajtott végre, kísértetiesen hasonlítanak azokra a '90-es évekbeliekre, amelyek Kaya Ibrahim és Josip Tot nevéről híresültek el. Jogászok segítségével olyan fantomcégeket alapítanak, amelyek adót és járulékokat nem fizetnek, majd gyorsan bezárnak - jellemezte a helyzetet, rámutatva: ezek a cégek olyan nem uniós állampolgárok tulajdonában állnak, akiket a magyar hatóságok nem tudnak elérni, a vállalkozások viszont sok százmillió forintos kárt okoznak az adófizetőknek.

A Jobbik azt kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy fedje fel a tömeges cégalapításokkal kapcsolatban a valóságot és önként távozzon a tárca éléről.  Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: annyira "jól sikerült" a kormány gazdasági visszaélések elleni harca, hogy az új kormányban tárcát kapott az az ügyvéd is, aki több száz fantomcéget hozott létre. A jobbikos politikus jelezte: meggyőződése, hogy a cégeket gazdasági vagy más visszaélések miatt hozták létre és erről Seszták Miklósnak is tudnia kellett, most azonban ügyvédi titoktartásra hivatkozva hallgat.  Az ellenzéki párt szakértői visszaellenőrizték a sajtóban megjelenteket, s megállapították, hogy két kisvárdai címen orosz és ukrán állampolgárok közreműködésével tömegesen alapítottak cégeket - jelentette ki Szilágyi György. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a Litki út 12. cím 203 gazdálkodó szerv adatai között szerepel, s ezek közül ma csak 4 működik, míg a Gagarin utca 22. 96 cégnél jelenik meg, amelyek közül 8 folytat tevékenységet. Hozzátette: 293 cégben szerepel L. Katalin neve, aki kézbesítési megbízott, s a politikus szerint kapcsolatban áll a nemzeti fejlesztési miniszterrel. Megjegyezte: Kisvárda mellett szép számmal vannak záhonyi és dögei cégek is.

    Szelényi Zsuzsanna felszólította a minisztert, hogy számoljon el a cégek vagyonával, saját érintettségével és felhívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul vizsgálja ki ezeket az ügyeket.
    Szelényi Zsuzsanna kérdésre válaszolva tagadta, hogy Bajnai Gordon, az Együtt-PM korábbi vezetője, volt kormányfő korábban offshore céget vezetett, tulajdonolt vagy képviselt volna.

vehir.hu

További cikkek

Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
A keresztény-demokrata párt helyi tagjai Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztert választották meg egyhangúlag a vármegyei választmány élére. Az új elnök stabilitást és aktív közéleti jelenlétet ígért a jövőben.