Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C

A gyorsaság élet és halál között dönthet

2014. július 3. 16:49
Átadták a korszerűsített veszprémi mentőállomást, valamint két új mentőgépkocsi is érkezett a megyeszékhelyre, ami gyorsabb és színvonalasabb egészségügyi ellátást tesz lehetővé.

Nemcsak azok számára ünnep ez a pillanat, akik itt dolgoznak, hanem az egész ország számára fontos esemény, hiszen a veszprémi mentőállomás esetében a város és megye mellett fontos a Balaton-part sürgősségi betegellátása is – emelte ki az ünnepélyes átadó alkalmával dr. Navracsics TIbor külgazdasági és külügyminiszter, Veszprém országgyűlési képviselője csütörtök kora délután.

Dr. Navracsics Tibor

Hozzátette, összesen 14,5 millió forintból újult meg az épület, illetve két új jármű is érkezett a telepre. – Mindezek reményeink szerint gyorsabb és színvonalasabb egészségügyi ellátást tesznek lehetővé – húzta alá. 

A város nevében Brányi Mária alpolgármester fejezte ki örömét. mint mondta, ez a beruházás nagyon fontos a térségben élők számára, hiszen ezen a munkaterületen a gyorsaság élet és halál között dönthet. 

Dr. Burány Béla

Az ország 230 mentőállomásának  egy része nemhogy mentésre, de még emberi tartózkodásra is alig alkalmas – emlékeztetett dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, kiegészítve, a mostani projekt kapcsán nagy léptekkel haladnak előre. – Megérdemli a helyi csapat a fejlesztést, példaértékű az a bajtársiasság, ami naponta megvalósul Veszprémben, ha kell összefogással festenek, karbantartanak, sajátjukként kezelik ezt az állomást – hangoztatta a főigazgató. 

Korszerű belsőt kapott az új eset/rohamkocsi<br>A galéria megtekintéséhez kattintson a képre

Ezekben a hetekben 178 mentőautó áll szolgálatba Magyarországon. Eddig a B típusú mentőgépkocsik érkeztek meg a telepre, most a C típusú, legjobban felszerelt eset/rohamkocsik érkeznek a szolgálathoz, az első itt Veszprémbe áll hadrendbe. 


“A 617-es jelentkezik, a veszprémi rohamkocsi szolgálatát megkezdi – jelentkezett be rádión Csermák Zoltán mentőápoló”


A veszprémi mentőállomáson 14,5 millió forintból újították meg az épületet, motorikus garázskaput, illetve kertkaput építettek, illetve kialakítottak egy CO riasztás és szellőztető rendszert, mentőgépkocsi-mosó és fertőtlenítőt, napkollektorokat szereltek fel a használt meleg víz kiegészítésére, illetve festettek. A mentőgépjárművek területén korábban egy B típusú, most pedig egy C típusú eset/rohamkocsi állt szolgálatba, jelenleg előbbiből négy, utóbbiból egy végez mentést a térségben.

A “Sürgősségi ellátás – mentés” című kiemelt uniós projekt részeként országosan 22 új mentőállomás épül, amelyek mellett 60 meglévőt korszerűsítését is elvégzik, tovább 178 mentőgépkocsi, illetve eset/rohamkocsi és 22 mentőorvosi kocsit is beszereznek, illetve jelentős számú és értékű orvostechnikai és oktatási eszközt is vásárolnak. Ezeken túl 18 úgynevezett skill-labor és 4 szimulációs központ kialakítása is megvalósul. A projekt keretösszege 10,94 milliárd forint. 

Senki nem lett rosszul, az egyik felszerelést próbálták ki a mentősök

A fejlesztés létfontosságú része a gépkocsipark bővítése. Az új járművek ergonomikus belső- és külső kialakítás megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a mentőmunkát. Betegtere légkondicionált, hang- és hőszigetelt, a  mentőszemélyzet és a betegek biztonsága érdekében többek között a 10 G-s törésteszten is megfeleltek. 

 

Cseh Zoltán
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.