Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A grúz angyal

2014. július 17. 11:30
Először állt közép-európai színpadra Katie Melua. Ketten is megpróbáltunk kritikát írni a szerdai koncertről, de végül mindketten rajongók lettünk.

Amikor feltűnt a színpadon Katie Melua, én még javában a felhőket figyeltem a Szent Mihály székesegyház tornyai fölött. A radarképek nem ígértek esőt, de a látvány alapján nem osztottam a gépek optimizmusát. Nem úgy a grúz születésű brit énekesnő, aki maga kérte a szervezőket, hogy a kétes kimenetelű időjárási helyzet ellenére se vigyék az esőhelyszínre a koncertet, mert ő bizony a veszprémi vár valóban lenyűgöző díszletei között szeretné elénekelni dalait – még ha meg is ázunk kicsit. Végül nem áztunk, de én mondom, még az sem ronthatta volna el ezt a tökéletes estét.

Galériánkat eléri a képre kattintva!

Az első szám végére már egyáltalán nem törődtem a felhőkkel. Melua stílusa magával ragadó, a nyugodt hangzásvilág az érzelmek meglepően széles skáláját képes közvetíteni az olyan melankolikus dallamoktól, mint az In My Secret Life az olyan játékos, vidám dalokig, mint a Tiny Alien

„Will you love me through the sorrows tomorrows”

Különleges élményben lehetett részük azoknak, akik jó viszonyt ápolnak az angol nyelvvel, a szöveghez már-már valószínűtlenül tökéletesen illeszkedő hangulatot teremtett a dallam, és bebizonyosodott: Melua nemcsak a hangzásában áll távol mindentől, ami kommersz, de szövegei is már-már a költészet kategóriába sorolhatók. Katie Melua napjaink műanyag-világában annyira igazi, hogy lehetetlenség úgy írni a koncertjéről, hogy a kritika ne forduljon szerelmes levélbe.


Elég is lesz a rajongói ömlengésből, átadom a billentyűzetet Nyakas Krisztiánnak, hogy kiderüljön: zenészként hogyan élte meg a tegnap esti koncertet?

Nehéz feladat Katie Melua-ról és a szerda esti koncertjéről pátosz nélkül írni. Ha a keddi afro-kubai pörgést vérpezsdítőnek tekinthetjük, akkor ez az este maga volt a megtestesült nyugalom. Katie már megjelenésében is éteri jelenség, olyan érzés volt őt látni és hallgatni, mintha a mennyország kapuját kitárták volna előttünk másfél órára és ízelítőt kaptunk volna abból, mi vár ránk odafenn, ha jól viseljük magunkat. Utoljára akkor volt ilyen érzésem, amikor Norah Jones-t először hallottam.

Trió kísérte a művésznőt, méghozzá a legjobb fajtából. A kíséretek mindenhol tökéletesen illeszkedtek a dalok hangulatához, sehol egy felesleges hang, és a hangszerelés, a hangszínek, a hangszerek beállítása is olyan volt, mintha visszautaztunk volna 50 évet és a kor legjelesebb sessionzenészeivel játszatták volna el a koncertet. Hihetetlen finom íze volt ennek a zenének.

Katie maga egyébként valószínűleg gitárfetisiszta. Minden dalhoz más hangszert használt, mindegyiken látható és hallható volt, hogy mesterdarab és valóban, minden dalhoz más hangzás volt szükséges. A legjobban a Gibson SG állt a kezében.  Ahogy ujjal pengette, annak minden hard rock gitáros a csodájára járt volna. Nem voltam Katie Melua fan mostanáig, így nem tudom részletezni, mely slágerei időrendben hogy hangzottak el a koncerten, a hangulatáról viszont, az érzésről, amit keltett bennem, miközben hallgattam (és ahogy most is hallgatom, miközben ezeket a sorokat írom) oldalakat tudnék írni. A tegnapi koncertje volt az első, amelyet Európa keleti felén tartott, így egyrészt büszkék lehetünk, hogy úttörők vagyunk e téren, másrészt bízzunk abban, hogy ez szokásává válik. 

Galéria
VeszprémFest: Katie Melua
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Melczer Zsolt
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.