Az alapkoncepció szerint a Észak-Balaton környéki borászokra koncentráltunk, azonban néhányan érkeztek a déli partról is, illetve hagyományteremtő céllal idén a Somló képviseletében egy vendég borrégió is helyet kapott a kínálatban – foglalta össze érdeklődésünkre a Rozé, Rizling és Jazz napok borválasztékát Zsandár Tamás, a Decanter Bisztró vezetője, aki Mészáros Zoltán fesztiváligazgatóval közösen válogatta ki, milyen nedű is kerüljön a poharunkba az idei fesztiválon. – Nem szentségtörésként, de az igények kielégítése miatt egy miskolci sörfőzdének is helyet adtunk a téren – tette hozzá mosolyogva.
Nagyon figyeltünk a borkínálatra, amiben a finomabb, ropogósabb reduktív borok épp úgy megtalálhatók, mint a dűlő szelektált, hordós érlelésű fajsúlyosabb italok. Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő fehér- és vörösbort – állítja Zsandár Tamás, akinek természetesen van kedvence, de nehéz helyzetben van, amikor azt kérik tőle, hogy emeljen ki egyet a választékból. – A fesztivál nevéből adódóan a rozé és a rizling ajánlott, az első napok tapasztalata alapján az előbbi fogy a legjobban, de a meleg idő ellenére sokan kérnek vörösbort is. A hölgyek a könnyedebb, gyümölcsösebb borokat részesítik előnyben, ezzel szemben a férfiak inkább a szárazabb, markánsabb olaszrizlingeket fogyasztják – osztotta meg velünk tapasztalatát, azt azonban nem tudta megmondani, melyik a kedvence. – Mindig más arcát mutatja a bor, más napsütésben, vagy épp esőben kóstolni, ezért nehéz egyet kiemelni, de van kedvencem.
A július 22-ig tartó fesztivál első adag borkészletét már újra kellett tölteni, a szállítmányok azonban folyamatosan érkeznek, így a későbbiekben sem kell hiányt szenvednünk az ízletes nedűkből. Zsandár Tamás pedig megerősítette az általunk is tapasztaltakat, nagyon nagy az érdeklődés a fesztivál iránt, sikeresnek könyvelhető el az első néhány nap.