Hosszú idők óta jó párost alkot a sajt és a bor, amit az Óváros téren is kipróbálhatunk. A borkínálatról már beszéltünk, a Tekeresvölgyi kézműves tejtermékek standjánál ezekhez hatféle sajtot kóstolhatunk.
Kovács Zsófiától megtudtuk, kizárólag tehéntejből készítik termékeiket. – Magyar tarka teheneink vannak, heti kétezer liter tejet dolgozunk fel. Főként érlelt sajtokat készítünk, többek között kakukkfüves, köményes, füstölt bazsalikomos, zöld pestós ízben. Natúrból háromféle érettségűt ajánlunk, van a hat hónapos, a joghurtos érlelésű natúr és az egy éves natúr – sorolta a szőlész borász mérnöknek tanuló szakértő, újabb bizonyosságot adva annak, hogy a sajt és a bor bizony összeforr.
Finom, főként érleltebb ízes sajtokat karakteres borokkal lehet párosítani. Egy fröccshöz krém-, illetve egy lazább sajtot társíthatunk – avatott be minket ebbe az egyszerű szabályba, hozzátéve, egy erősebb, intenzívebb bor könnyen elnyomna egy lágyabb friss sajtot és fordítva. Persze az egyéni ízlés a végén mindent felboríthat.
Akkor sem kell csalódnunk, ha valami laktatóbb étel után vágyunk. Speciális finomságokkal van jelen a téren a balatonalmádiból érkező Grill király.
A juhtúrós lepényük csirkemellet tartalmaz, a tésztát természetesen maguk készítik, de van benne saláta, aprópecsenye, hagyma, fokhagyma és egy különleges páclé hozzáadásával lesz tökéletes miután megsült a borona tárcsán. A borfesztiválok másik kedvence a csülök pékné módra, vagy épp a pirított csülök, de ha ez sem lenne elég laktató számunkra, választhatunk babos káposztát is, de a klasszikusnak mondható kolbász, tarja is a kínálat része - tudtuk meg Mészáros András üzletvezetőtől.
Jó étvágyat, jó borozgatás, kellemes hangulatot kívánunk ma estére is a Rozé, Rizling és Jazz napokon.