A Szent Donát Birtok a Kovács család tulajdonában lévő negyedik generációs pincészet, ahol mintegy hét hektáron gazdálkodnak és évente 25-30 ezer palack bort töltenek le - tudtuk meg Pintér Zsolt értékesítési vezetőtől. Csopakhoz méltóan természetesen a fő fajtájuk az olaszrizling, de Furmint, illetve Savignon blanc és Kékfrankos is található náluk.
Az olaszrizling egy könnyű ásványos bor is lehet, illetve érett telt testes, termőhely típusú változatát is nagyon szeretjük, a fesztiválon a könnyedebb csopakiból adunk el a legtöbbet - avatott be Pintér Zsolt, hozzátéve, kevés olyan rendezvény van az országban, ahol megjelennek, a környék legszínvonalasabb bormustráját azonban nem hagyhatják ki - vélekedett a Rozé, Rizling és Jazz napokról.
Sokat változott a magyar borkultúra az elmúlt 15-20-évben - mondta amikor a hazai borfogyasztási szokásokról kérdeztük. Szerinte már sokkal tudatosabban választanak az emberek, amikor borról van szó, de nehéz eligazodni a rengeteg pincészet között. Az azonban egyértelmű, hogy a fehérborok közül az olaszrizling és a furmint a befutó, ők is ebből készítenek a legtöbbet. Előbbi a legnagyobb területen telepített szőlőfajta Magyarországon.
A Szent Donát Birtok azt a szerepet vállalta, hogy a csopaki rizling erősebb képet kapjon a köztudatban, ezt erősítve januárban egy fesztivált is rendeznek, ahol az ország legnevesebb borászai hozzák el olaszrizlingjüket egy nagy bormustra erejéig.