Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

További kamatemeléseket várnak az elemzők Londonból

2008. április 23. 15:41 // Forrás: MNO-MTI
További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett – mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek. A Merrill Lynch befektetési ház 1,2 százalékos gazdasági növekedést vár idénre, a JP Morgan pedig 6,2 százalékos inflációt. A Goldman Sachs valószínűsíti a legagresszívebb kamatemelést.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által szerdán kiadott elemzés szerint a ház szakértői a minap az MNB Monetáris Tanácsának tagjaival és elemzőivel, a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca, egy helyi alapkezelő, valamint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) illetékeseivel találkoztak. Az ennek alapján szerdán Londonban kiadott előrejelzés szerint a JP Morgan ebben a hónapban és májusban egy-egy negyed százalékpontos jegybanki kamatemelésre számít, de azzal is számol, hogy 2009-ben összesen 0,75 százalékpontos enyhítés következik, első negyedévi kezdettel. Az éves összevetésben 10 százalék körüli alapszintű bérnövekedési pályát a magyar illetékesek túl magasnak nevezték az inflációs célhoz képest.

Nem lesz adócsökkentés?

A JP Morgan Londonban kiadott ismertetése szerint a budapesti megbeszéléseken a pénzügyminisztérium nézete az volt, hogy az idei 4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél „kényelmesen” teljesíthető további kiigazító lépések nélkül. Az illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a 2009-es, 3,2 százalékos cél, amely a konvergencia-programban is szerepel, csak akkor megvalósítható, ha a kormány teljes egészében lemond az adócsökkentésekről. A londoni elemzők várakozása szerint a 2008-as átlagos inflációról szóló új jóslat 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári inflációs jelentésben szereplő várakozásoknál. További pénzügypolitikai lépések elmaradása esetén a magyar illetékesek úgy látják, hogy a 2009 év végi (tizenkét havi) infláció elérné a 4 százalékot a korábbi előrejelzésben szereplő 3,2 százalék helyett, áll a JP Morgan szerdai londoni ismertetésében.

A stagflációval flörtöl a magyar gazdaság

A Merrill Lynch heti felzárkózó piaci előrejelzéseinek e héten megjelent legújabb összeállítása szerint a magyar gazdaság „a stagflációval flörtöl”, az éves összevetésű növekedési ütem 1 százalék alá – 11 éves mélypontra – csökkent, és bár 2008-ban várhatóan valamelyest élénkülni fog, a ház londoni elemzői az idei év egészére sem várnak 1,2 százaléknál nagyobb növekedést a tavalyi 1,3 százalék után. A gazdaság ciklikus visszaesése emellett az ikerdeficitet is csökkenti: mind az államháztartási, mind a folyómérleg-hiány a GDP 4-4,5 százaléka közötti szintre süllyed 2008-ban, a Merrill Lynch új londoni előrejelzése szerint.

8,50 százalékos kamatot vár a Lehman Brothers

A Lehman Brothers londoni befektetési részlege inkább a JP Morganéhez hasonló kamatpálya-előrejelzés felé hajlik, de agresszívabb jövő évi kamatcsökkentési jóslattal. A ház heti felzárkózó piaci elemzése szerit a magyar jegybanki kamatszint az idén 8,50 százalékon tetőzik – a következő emelést májusra várja a cég –, és tekintve a lassabb dezinflációt, valamint a pénzügypolitikai hitelességgel kapcsolatos MNB-aggodalmakat, az idén valószínűtlen az enyhítés. Jövőre azonban 1,00-1,50 százalékpont közötti kamatcsökkentést várnak a londoni Lehman-elemzők, feltéve, hogy nem lesznek jelentősebb változások a kockázatvállalási környezetben.

Agresszív emelést vár a Goldman Sachs

Változatlanul a legagresszívabb londoni kamatemelési előrejelzők között van ugyanakkor a Goldman Sachs (GS), amely szerint – jóllehet a legutóbbi MNB-ülés óta bekövetkezett legfőbb fejlemény a forint erősödése – még a jelenlegi árfolyamon is „egyértelmű kockázat” a 2009-es inflációs cél túllépése. Mindemellett a februári béradatok is „nagyon nagy, felfelé mutató meglepetést” jelentettek, alaposan gyengítve azokat az érveket, hogy a szintén magas januári növekedést olyan tényezők okozták, mint a minimálbér-emelés. Ennek alapján a GS londoni elemzői már ebben a hónapban fél százalékpontos MNB-kamatemelést várnak.
Beke G. László
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.