2022. január 19.
//
Sára névnap

További kamatemeléseket várnak az elemzők Londonból

2008. április 23. 14:41
MNO-MTI
További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett – mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek. A Merrill Lynch befektetési ház 1,2 százalékos gazdasági növekedést vár idénre, a JP Morgan pedig 6,2 százalékos inflációt. A Goldman Sachs valószínűsíti a legagresszívebb kamatemelést.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által szerdán kiadott elemzés szerint a ház szakértői a minap az MNB Monetáris Tanácsának tagjaival és elemzőivel, a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca, egy helyi alapkezelő, valamint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) illetékeseivel találkoztak. Az ennek alapján szerdán Londonban kiadott előrejelzés szerint a JP Morgan ebben a hónapban és májusban egy-egy negyed százalékpontos jegybanki kamatemelésre számít, de azzal is számol, hogy 2009-ben összesen 0,75 százalékpontos enyhítés következik, első negyedévi kezdettel. Az éves összevetésben 10 százalék körüli alapszintű bérnövekedési pályát a magyar illetékesek túl magasnak nevezték az inflációs célhoz képest.

Nem lesz adócsökkentés?

A JP Morgan Londonban kiadott ismertetése szerint a budapesti megbeszéléseken a pénzügyminisztérium nézete az volt, hogy az idei 4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél „kényelmesen” teljesíthető további kiigazító lépések nélkül. Az illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a 2009-es, 3,2 százalékos cél, amely a konvergencia-programban is szerepel, csak akkor megvalósítható, ha a kormány teljes egészében lemond az adócsökkentésekről. A londoni elemzők várakozása szerint a 2008-as átlagos inflációról szóló új jóslat 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári inflációs jelentésben szereplő várakozásoknál. További pénzügypolitikai lépések elmaradása esetén a magyar illetékesek úgy látják, hogy a 2009 év végi (tizenkét havi) infláció elérné a 4 százalékot a korábbi előrejelzésben szereplő 3,2 százalék helyett, áll a JP Morgan szerdai londoni ismertetésében.

A stagflációval flörtöl a magyar gazdaság

A Merrill Lynch heti felzárkózó piaci előrejelzéseinek e héten megjelent legújabb összeállítása szerint a magyar gazdaság „a stagflációval flörtöl”, az éves összevetésű növekedési ütem 1 százalék alá – 11 éves mélypontra – csökkent, és bár 2008-ban várhatóan valamelyest élénkülni fog, a ház londoni elemzői az idei év egészére sem várnak 1,2 százaléknál nagyobb növekedést a tavalyi 1,3 százalék után. A gazdaság ciklikus visszaesése emellett az ikerdeficitet is csökkenti: mind az államháztartási, mind a folyómérleg-hiány a GDP 4-4,5 százaléka közötti szintre süllyed 2008-ban, a Merrill Lynch új londoni előrejelzése szerint.

8,50 százalékos kamatot vár a Lehman Brothers

A Lehman Brothers londoni befektetési részlege inkább a JP Morganéhez hasonló kamatpálya-előrejelzés felé hajlik, de agresszívabb jövő évi kamatcsökkentési jóslattal. A ház heti felzárkózó piaci elemzése szerit a magyar jegybanki kamatszint az idén 8,50 százalékon tetőzik – a következő emelést májusra várja a cég –, és tekintve a lassabb dezinflációt, valamint a pénzügypolitikai hitelességgel kapcsolatos MNB-aggodalmakat, az idén valószínűtlen az enyhítés. Jövőre azonban 1,00-1,50 százalékpont közötti kamatcsökkentést várnak a londoni Lehman-elemzők, feltéve, hogy nem lesznek jelentősebb változások a kockázatvállalási környezetben.

Agresszív emelést vár a Goldman Sachs

Változatlanul a legagresszívabb londoni kamatemelési előrejelzők között van ugyanakkor a Goldman Sachs (GS), amely szerint – jóllehet a legutóbbi MNB-ülés óta bekövetkezett legfőbb fejlemény a forint erősödése – még a jelenlegi árfolyamon is „egyértelmű kockázat” a 2009-es inflációs cél túllépése. Mindemellett a februári béradatok is „nagyon nagy, felfelé mutató meglepetést” jelentettek, alaposan gyengítve azokat az érveket, hogy a szintén magas januári növekedést olyan tényezők okozták, mint a minimálbér-emelés. Ennek alapján a GS londoni elemzői már ebben a hónapban fél százalékpontos MNB-kamatemelést várnak.

Beke G. László

További cikkek

Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.