2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

További kamatemeléseket várnak az elemzők Londonból

2008. április 23. 15:41
MNO-MTI
További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett – mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek. A Merrill Lynch befektetési ház 1,2 százalékos gazdasági növekedést vár idénre, a JP Morgan pedig 6,2 százalékos inflációt. A Goldman Sachs valószínűsíti a legagresszívebb kamatemelést.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által szerdán kiadott elemzés szerint a ház szakértői a minap az MNB Monetáris Tanácsának tagjaival és elemzőivel, a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca, egy helyi alapkezelő, valamint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) illetékeseivel találkoztak. Az ennek alapján szerdán Londonban kiadott előrejelzés szerint a JP Morgan ebben a hónapban és májusban egy-egy negyed százalékpontos jegybanki kamatemelésre számít, de azzal is számol, hogy 2009-ben összesen 0,75 százalékpontos enyhítés következik, első negyedévi kezdettel. Az éves összevetésben 10 százalék körüli alapszintű bérnövekedési pályát a magyar illetékesek túl magasnak nevezték az inflációs célhoz képest.

Nem lesz adócsökkentés?

A JP Morgan Londonban kiadott ismertetése szerint a budapesti megbeszéléseken a pénzügyminisztérium nézete az volt, hogy az idei 4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél „kényelmesen” teljesíthető további kiigazító lépések nélkül. Az illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a 2009-es, 3,2 százalékos cél, amely a konvergencia-programban is szerepel, csak akkor megvalósítható, ha a kormány teljes egészében lemond az adócsökkentésekről. A londoni elemzők várakozása szerint a 2008-as átlagos inflációról szóló új jóslat 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári inflációs jelentésben szereplő várakozásoknál. További pénzügypolitikai lépések elmaradása esetén a magyar illetékesek úgy látják, hogy a 2009 év végi (tizenkét havi) infláció elérné a 4 százalékot a korábbi előrejelzésben szereplő 3,2 százalék helyett, áll a JP Morgan szerdai londoni ismertetésében.

A stagflációval flörtöl a magyar gazdaság

A Merrill Lynch heti felzárkózó piaci előrejelzéseinek e héten megjelent legújabb összeállítása szerint a magyar gazdaság „a stagflációval flörtöl”, az éves összevetésű növekedési ütem 1 százalék alá – 11 éves mélypontra – csökkent, és bár 2008-ban várhatóan valamelyest élénkülni fog, a ház londoni elemzői az idei év egészére sem várnak 1,2 százaléknál nagyobb növekedést a tavalyi 1,3 százalék után. A gazdaság ciklikus visszaesése emellett az ikerdeficitet is csökkenti: mind az államháztartási, mind a folyómérleg-hiány a GDP 4-4,5 százaléka közötti szintre süllyed 2008-ban, a Merrill Lynch új londoni előrejelzése szerint.

8,50 százalékos kamatot vár a Lehman Brothers

A Lehman Brothers londoni befektetési részlege inkább a JP Morganéhez hasonló kamatpálya-előrejelzés felé hajlik, de agresszívabb jövő évi kamatcsökkentési jóslattal. A ház heti felzárkózó piaci elemzése szerit a magyar jegybanki kamatszint az idén 8,50 százalékon tetőzik – a következő emelést májusra várja a cég –, és tekintve a lassabb dezinflációt, valamint a pénzügypolitikai hitelességgel kapcsolatos MNB-aggodalmakat, az idén valószínűtlen az enyhítés. Jövőre azonban 1,00-1,50 százalékpont közötti kamatcsökkentést várnak a londoni Lehman-elemzők, feltéve, hogy nem lesznek jelentősebb változások a kockázatvállalási környezetben.

Agresszív emelést vár a Goldman Sachs

Változatlanul a legagresszívabb londoni kamatemelési előrejelzők között van ugyanakkor a Goldman Sachs (GS), amely szerint – jóllehet a legutóbbi MNB-ülés óta bekövetkezett legfőbb fejlemény a forint erősödése – még a jelenlegi árfolyamon is „egyértelmű kockázat” a 2009-es inflációs cél túllépése. Mindemellett a februári béradatok is „nagyon nagy, felfelé mutató meglepetést” jelentettek, alaposan gyengítve azokat az érveket, hogy a szintén magas januári növekedést olyan tényezők okozták, mint a minimálbér-emelés. Ennek alapján a GS londoni elemzői már ebben a hónapban fél százalékpontos MNB-kamatemelést várnak.

Beke G. László

További cikkek

A közösségeket ünnepelték a hétvégén
A közösségeket ünnepelték a hétvégén
Több településen is tartottak falunapot szombaton a térségben, köztük Nemesvámoson és Bakonynánán.
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
A szombati hagyományos családi napon már egy kívül-belül megszépült közösségi házat vehettek birtokba az ottlakók.
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Második alkalommal rendezték meg Lókúton a RossbRUNn ultrafutóversenyt a hosszútávfutás szerelmeseinek.
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.