Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az idén a tavalyinál nagyobb termés lesz a szőlőkben

2014. augusztus 5. 16:43 // Forrás: mti
Az idén várhatóan nagyobb termést szüretelnek majd a gazdák a tavalyinál - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Kiss Eliza tájékoztatása szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a termésbecslésen jelenleg is dolgozik, szakmai előrejelzésükből jelenleg az állapítható meg, hogy a 3 millió hektoliteres mennyiséget nem fogja elérni a pincékbe kerülő összes idei bor mennyisége. Az utóbbi hónapokban a korábbi évekénél magasabb borkészletek és a nagyarányú lédig borimport miatt aggódtak a gazdák - fűzte hozzá.

   

A külföldi borok importjának élénkülése (2011-ben 789 ezer hektoliter és 2012-ben 552 ezer hektoliter) egyértelműen az alacsonyabb hazai terméshez köthető. A tavalyi évben a korábbi évekhez képest kevesebb bort hoztak be Magyarországra. Az import értéke rendre jelentősen elmarad az export értékétől, és az átlagár is csak az exportár mintegy 70 százaléka. Az Olaszországból érkező bor átlagára ennél is alacsonyabb, a vizsgált időszak átlagában 56,16 eurócent - mintegy 170 forint - literenként.  A hazai borok előállítására és adminisztrációjára vonatkozó szabályoknál eddig egyszerűbb volt bort behozni Magyarországra. Így a jogszabályok kikerülése, illetve a tisztességtelen versenyelőny megszerzésének lehetősége fennállt. A Földművelésügyi Minisztérium ezért több konzultációt követően módosítást kezdeményezett a Magyarországra behozott borok ellenőrzésére és pontosabb nyomonkövetésére. 

A szigorúbb ellenőrzést és adminisztrációt kívánó intézkedés a hatósági ügyintézés idejét is növelte. Az ügyintézési határidőre vonatkozó rendelkezések már hatályosak, az új ellenőrzési és adminisztrációs intézkedéseket tartalmazó jogszabály hamarosan megjelenik - tájékoztatott a helyettes államtitkár.

vehir.hu
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09 Mi kell ahhoz, hogy szeressük a munkahelyünket? Mi kell ahhoz, hogy szeressük a munkahelyünket? A felnőtt lakosság jóllétét vizsgálta országszerte a Profession.hu legfrissebb kutatásában, specifikusan kitérve a munkahelyi jóllétre és az ehhez kapcsolódó munkavállalói elvárásokra, motivációkra. 2024. augusztus 29. 14:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.