Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színházi évadnyitó: nagy feladat előtt a szakma

2014. augusztus 29. 14:26
A Veszprémi Petőfi Színházban rendezték meg az Országos Színházi Évadnyitót pénteken.

A programon a veszprémi művészeti élet több szereplője is fellépett, köztük a Mendelssohn Kamarazenekar és a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai. A rendezvény háziasszonyai Kéri Kitty és Trokán Anna voltak.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Az évadnyitó házigazdájaként Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Felelevenítette a veszprémi színjátszás történetét: az épület 1908-as elkészültét, az állandó társulat 1961-es megalakulását.  A múlt mellett azonban a jövő is szóba került. „Talán az egész közeli jövőben lesz alkalmunk közösen javítani azt a feltételrendszert, amely mindenki számára biztosítja a jobb munkafeltételeket, a jogi és gazdasági kereteket művészi, szakmai munkánkhoz.” 


„Ehhez persze nagyon komolyan együtt kell működjünk, tisztelettel és megértéssel, nyitottan, mindenki érdekét szem előtt tartva” – fogalmazott Oberfrank.  


Porga Gyula veszprémi polgármester jelezte: az, hogy Veszprém népessége évről évre növekszik, hogy az itt élők nem szívesen költöznek el innen, annak köszönhető, hogy a veszprémiek jól érzik magukat a városukban. Nem biztos, hogy a helyi járatos menetrend milyensége a legfontosabb, hanem az, hogy legyen mihez kötődni, legyen szelleme a városnak. Az identitásunk, a „veszprémiségünk” a színháznak is köszönhető – hiszen annak idején közadakozásból jöhetett létre, és azóta is hozzájárult a közösség épüléséhez. 

Porga GyulaPorga Gyula

A politikusok – különösen kampányidőszakban – hajlamosak a számok bűvöletében élni, pedig az igazán fontos dolgok nem fejezhetők ki számokban. 


„A szerelem, a barátság, a hűség nem bírja az Excel-táblát”. 


Az iskolai tanévnyitóhoz hasonlította a színházi évadnyitót Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. „Ahogy az iskola élni, kérdezni, gondolkodni tanít, úgy a valamire való színház sem éri be ennél kevesebbel”. Az előadásoknak kérdéseket kell feltenniük, és arra kell ösztönözniük a nézőt, hogy választ keressen ezekre a kérdésekre – véli az államtitkár. 

Hoppál PéterHoppál Péter

Ahogy  a jó tanár hisz a diákjában, partnernek tekinti, figyeli a reakcióit, úgy a jó színház is megbecsüli a nézőjét – jelentette ki Hoppál, aki szerint egyre több nézőt kell bevonni a kultúrába, és ennek legfontosabb helyszíne a színház. A színész és a néző minimum feltétele, egymás nélkül mit sem érnek. 


A magyar állam 49 színházat normatív, 116 társulatot pedig pályázati úton támogat. Ez a szféra nagyságrendileg ötezer főnek ad munkát, több mint négymillió kőszínházi nézőt kiszolgálva. 


Az előadó-művészeti konferencia híven bizonyította, hogy a szakma felelősségteljesen tekint az előttünk álló feladatokra. A szakma kezdeményező problémamegoldóként lép fel, törvényhozási, finanszírozási kérdésekben öntevékeny partnere a parlamentnek. Időszerű az előadó-művészeti törvény módosítása, a finanszírozási rendszer felülvizsgálata, a foglalkoztatottak javadalmazásának rendezése. 

A Mendelssohn KamarazenekarA Mendelssohn Kamarazenekar

Ezekről a lépésekről rövid sajtótájékoztatón is beszámoltak az évadnyitó ünnepség előtt. „Olyan történelmi pillanatban vagyunk, amikor adott a lehetőség, hogy gyerekeink, unokáink számára olyan rendszert építsünk fel, ami lehetőséget ad a művészi munka színvonalas elvégzésére” – nyilatkozta Oberfrank Pál a színházi szféra előtt álló feladatokkal kapcsolatban.

Oberfrank Pál és Hoppál Péter sajtótájékoztatójaOberfrank Pál és Hoppál Péter sajtótájékoztatója

Hoppál Péter szerint az elmúlt két nap tapasztalata, hogy a színházszakmai kérdéseket egy asztalhoz  ülve meg lehet beszélni. Ez nagy segítség a kormány azon szándékának megvalósításához, miszerint szélesíteni szükséges a kultúrához való hozzáférést. Nem csak a megyei jogú városok kiváltságos lakossága, hanem az eldugott szabolcsi, borsodi, ormánsági falvakban élő gyermekek számára is fontos, hogy találkozhassanak a kultúra szépségével. Ezáltal ugyanis „sok olyan társadalmi probléma megelőzhető, amelyekkel ma még küzdünk.”

A Petőfi Színház hét elején önálló évadnyitó társulati ülést is tartott, erről ide kattintva olvashatnak bővebben. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, egyetemi docenst, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház kedden. 2024. szeptember 3. 14:39 Oberfrank Pál: A színház dolga, hogy kockáztasson és újat adjon Oberfrank Pál: A színház dolga, hogy kockáztasson és újat adjon Csütörtök délután megnyitotta 2024/25-ös évadját a Veszprémi Petőfi Színház. A teátrum idén is sűrű nyarat tudhat maga mögött, ahogy ez már évek óta elmondható. A színház a lehetőségek évadában is minden korosztályra gondolt, hiszen a legkisebbektől az idősekig, igencsak színes a repertoár. 2024. augusztus 22. 22:03 Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Csütörtökön este játszotta a 250. alkalommal "A Pál utcai fiúkat" a Pannon Várszínház.  2024. július 5. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.