2022. január 19.
//
Sára névnap

Hajtóvadászat három emberre

2008. április 23. 21:31
HírTV
Orbán Viktorról és más személyekről gyűjtött adatokat egy magánnyomozó iroda politikai megbízásból még 2002-ben, a Medgyessy-kormány idején - tudta meg a Magyar Nemzet. A magáncég politikai védelmet kért az akció végrehajtásához, melynek célja a megfigyelt személyek bíróság elé állítása lett volna. A Fidesz elnöke a hírTV-nek elmondta, hogy nem lepte meg az új megfigyelési botrány.
A Fidesz elnökét nem lepte meg az újabb megfigyelési botrány. Szerinte a szocialista kormányzat a pártállami időkből hozza magával az ilyen eljárásokat. "Nincs új a Nap alatt. Az én szakmámban az ember kések között közlekedik, dolgozik és él. Ismerem az ellenfeleinket elég régóta. Volt a magyar társadalomnak is ideje, több mint negyvenegynéhány esztendeje, hogy kiismerje őket. Nem hiszem, hogy meg kéne lepődnünk" - nyilatkozta a hírTV-nek a volt miniszterelnök.

A kormányszóvivő szerint a Gyurcsány-kormány soha senkinek nem adott megbízást törvénytelen megfigyelésekre. Daróczi Dávid ugyanakkor arról nem beszélt, hogy a Medgyessy-kormány idején történhetett-e ilyen. A miniszterelnök egyébként Kiss Péter kancelláriaminisztert kérte fel arra, hogy tájékozódjon, és ha szükséges, indítson vizsgálatot. Kiss Péter 2003 tavaszától Medgyessy kancelláriaminisztere volt, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozott a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyelete is.

A megfigyelt személyeket bíróság elé lehet állítani

Egy magándetektív cég 95 millió forintért vállalta, hogy fél év alatt olyan információkat szerez be a volt miniszterelnökről, Simicska Lajos volt APEH-elnökről és Kalmár Istvánról, a Posta egykori elnök-vezérigazgatójáról, amelyek alapján a megfigyelt személyeket bíróság elé lehet állítani - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került dokumentumok szerint a magánnyomozó társaság a titkos akció végrehajtásához politikai védelmet kért, és egy felderítést végző hálózat kiépítését javasolta. A hírTV információi szerint a megfigyelést végző cég a jelenleg felszámolás alatt lévő Finder Bt. volt.

Kalmár István, az egyik megfigyelt, a Hír Televíziónak elmondta: a 2002-es kormányváltás után sokszor érezte úgy, hogy autóval követik, megfigyelik. A volt Posta-vezér aljas dolognak tartja, hogy a balliberális hatalom magán titkosszolgálatot működtetett, és megdöbbentette, hogy családjáról is gyűjtöttek adatokat.

"Csak az Országgyűlés jóváhagyásával"

A titokminiszter nem tud róla, hogy az elmúlt években szocialista politikusok megbízására adatokat gyűjtöttek volna vezető fideszes politikusokról. Szilvásy György kizárta, hogy kormányzati hivatalok állnának az újabb megfigyelési botrány hátterében. A miniszter emlékeztetett rá, hogy politikusról csak az Országgyűlés jóváhagyásával lehet titkosszolgálati eszközökkel információt gyűjteni.

Beke G. László

További cikkek

Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.