2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

Hajtóvadászat három emberre

2008. április 23. 22:31
HírTV
Orbán Viktorról és más személyekről gyűjtött adatokat egy magánnyomozó iroda politikai megbízásból még 2002-ben, a Medgyessy-kormány idején - tudta meg a Magyar Nemzet. A magáncég politikai védelmet kért az akció végrehajtásához, melynek célja a megfigyelt személyek bíróság elé állítása lett volna. A Fidesz elnöke a hírTV-nek elmondta, hogy nem lepte meg az új megfigyelési botrány.
A Fidesz elnökét nem lepte meg az újabb megfigyelési botrány. Szerinte a szocialista kormányzat a pártállami időkből hozza magával az ilyen eljárásokat. "Nincs új a Nap alatt. Az én szakmámban az ember kések között közlekedik, dolgozik és él. Ismerem az ellenfeleinket elég régóta. Volt a magyar társadalomnak is ideje, több mint negyvenegynéhány esztendeje, hogy kiismerje őket. Nem hiszem, hogy meg kéne lepődnünk" - nyilatkozta a hírTV-nek a volt miniszterelnök.

A kormányszóvivő szerint a Gyurcsány-kormány soha senkinek nem adott megbízást törvénytelen megfigyelésekre. Daróczi Dávid ugyanakkor arról nem beszélt, hogy a Medgyessy-kormány idején történhetett-e ilyen. A miniszterelnök egyébként Kiss Péter kancelláriaminisztert kérte fel arra, hogy tájékozódjon, és ha szükséges, indítson vizsgálatot. Kiss Péter 2003 tavaszától Medgyessy kancelláriaminisztere volt, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozott a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyelete is.

A megfigyelt személyeket bíróság elé lehet állítani

Egy magándetektív cég 95 millió forintért vállalta, hogy fél év alatt olyan információkat szerez be a volt miniszterelnökről, Simicska Lajos volt APEH-elnökről és Kalmár Istvánról, a Posta egykori elnök-vezérigazgatójáról, amelyek alapján a megfigyelt személyeket bíróság elé lehet állítani - tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került dokumentumok szerint a magánnyomozó társaság a titkos akció végrehajtásához politikai védelmet kért, és egy felderítést végző hálózat kiépítését javasolta. A hírTV információi szerint a megfigyelést végző cég a jelenleg felszámolás alatt lévő Finder Bt. volt.

Kalmár István, az egyik megfigyelt, a Hír Televíziónak elmondta: a 2002-es kormányváltás után sokszor érezte úgy, hogy autóval követik, megfigyelik. A volt Posta-vezér aljas dolognak tartja, hogy a balliberális hatalom magán titkosszolgálatot működtetett, és megdöbbentette, hogy családjáról is gyűjtöttek adatokat.

"Csak az Országgyűlés jóváhagyásával"

A titokminiszter nem tud róla, hogy az elmúlt években szocialista politikusok megbízására adatokat gyűjtöttek volna vezető fideszes politikusokról. Szilvásy György kizárta, hogy kormányzati hivatalok állnának az újabb megfigyelési botrány hátterében. A miniszter emlékeztetett rá, hogy politikusról csak az Országgyűlés jóváhagyásával lehet titkosszolgálati eszközökkel információt gyűjteni.

Beke G. László

További cikkek

A közösségeket ünnepelték a hétvégén
A közösségeket ünnepelték a hétvégén
Több településen is tartottak falunapot szombaton a térségben, köztük Nemesvámoson és Bakonynánán.
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
A szombati hagyományos családi napon már egy kívül-belül megszépült közösségi házat vehettek birtokba az ottlakók.
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Az ország legszebb futókörén versenyeztek
Második alkalommal rendezték meg Lókúton a RossbRUNn ultrafutóversenyt a hosszútávfutás szerelmeseinek.
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.