Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém - Bamako partytime

2009. január 21. 10:32 // Forrás: Martinek Ferenc / vebatura.gportal.hu
Hírek a Veszprém-Bamako trip utánról. Ahogy eljutnak hozzánk, még egy darabig.
FRISS HÍREK A CIKK ALJÁN - KRONOLÓGIA VAGYMI ?!


2009.01.18. vasárnap  11:00


A csapat telefonos tudósítója, Radó jelenti:
Éjjeli vezetéssel szinte a mezőny előtt járnak. Egy kis autóban alvás után volt idő egy rövid  Monte-Carlo-i  városnézésre is. Most éppen kávéznak Nice után a sztrádán. Minden rendben van, leszámítva, hogy a kocsi egyik laprugója kicsit meghajolt a tetemes súly hatására. Hibaelhárítás folyamatban.

Távolság: 1400 km

Időjárás: kicsit esős,kicsit ködös, de  12- 13 fok van


2009. 01.18. vasárnap 20:00

A csapat a Spanyol határon van, holnap érnek a komphoz, minden oké.


2009.01.18. vasárnap 22:15                                                                 

A kocsi baloldali laprugó "szeme" fogta magát, és egyszerűen kiegyenesedett. A csapat egy Etap hotelben alszik, és reggel 5-kor indulnak tovább Almeriáig (1100 km), hogy aztán a kompon majd szereljenek tovább. Most spaniferekkel huzatják helyre a hátsó hidat.


2009.01.19. hétfő 08:00                      

SMS: Barcától 80 km-re  vagyunk, minden oké, jó a fasírt! Következő hírek a kompról.


2009.01.19. hétfő 21:00

A csapat elérte Almeria kikötőjét, viszontagságosnak induló, ám szerencsére sima 1.350 km mai megtett km után! Jelenlegi km óra állásunk: 2.935 km!
Az időjárás jó, hőmérséklet 13-15 fok.
A kocsi jól bírta, épp úgy, mint a hős spanifer. 10-12 literes fogyasztással jutottunk idáig. Mindenki jól van. Vannak olyan versenyzők, pl. szombatheliek, akik már átkeltek Afrikába a délelőtti komppal. Jenőéké ma este 23:00-kor indul, és kb. 6 óra utazás és megérkeznek a jó öreg Afrikába!

A vödörnyi rántotthús elfogyott, fasírt még van 3 szem, az oldalashoz még nem is nyúltunk! Az egri bor jó hatással volt ránk.


2009.01.20. kedd 08:00

Ez már Afrika!

Óriási viharban keltek át a tengeren, 5-6 méteres hullámok voltak. Kivettek egy kabint, de nagyon féltek a viharban, ezért kézenfogták egymást, és átmentek a hajó leglátogatottab helyiségébe. Hát, mit ád Isten elvtársak, az pont egy büfé volt! Gondolták: mostmár mindegy, és ott is maradtak reggelig.

Sipos, Pat, Ildi, és Irénke most intézik a papírokat, vám, miegymás, a Radó meg tájékoztat bennünket telefonon. Ma a károk felmérése és lehetőleg kijavítása lesz a főprogram. Aztán majd lehet tovább indulni. Ott most esik az eső, szomorkás az idő, de ez a hangulatukat nem befolyásolja .


2009.01.20. kedd 16:00

SMS: Tendrara  felé járnak,  +2 fok van és havazik!


2009.01.21. szerda 00:10

Kissé elcsigázottan érkeztek meg valahova, ami nincs rajta a lapozós GPS- en. Most keresik a szállást, de nem nagyon bíztató a helyzet, mert a faluban senki nem tudja, hol lehet a szállásuk. Egy pompás motoros fickó próbál segíteni nekik, de már ő sem talál.
Az eső zuhog egész nap, minden csupa sár, az autó egyben van, de úgy ahogy volt, még nem volt lehetőség javításra.
Most ha más nem lesz, valakinél megszállnak, aztán majd reggel megkeresik a mezőnyt. Ez a terv.


2009.01.21. szerda 11:00

Sajnos éjjel már nem találták meg a szállást, ezért kénytelenek voltak a Szahara szélén leparkolni. Dobtak az órába egy százast, ittak egy melegítőt, majd hirtelen felindulásból a kocsiban aludtak. Hideg volt és fáztak, de mostanra már kiolvadtak, mert reggel találtak még egy kis fagyállót a kocsiban.
Most kerestek  egy szervízfélét, ahol is meg kell ma javítani a laprugót, mert ezután mostohább terepviszonyok közt kell továbbgurulniuk. Egyébbként jól érzik magukat, az Ildi kimondottan élvezi az utazást.
Kissé vízhiányosak, mivel már három napja nem fürödtek.


Az egyetlen bamakoi magyar könyvre vágyik.


2009.01.21. szerda 13:00

Úgy néz ki a helyzet, hogy tekintettel az elhúzódó javítási munkálatokra, a mai szakaszt kihagyják, ha végez a mester, akkor lightosabb utakon mennek tovább, és így majd beérik a mezőnyt. Az idő most már kellemes.

Teve tuvudsz ivigy beveszévélnivi? - kérdezték a tevét, de az elfordította a fejét és csak rágózott tovább.




2009.01.21. szerda 22:00

Ma este beszéltem a Sipossal, aszongya mégsem sikerült azon a helyen megjavítani az autót, ahol aludtak, mert nem volt egy normális szerviz.

Az utcát felsöprik, emelő van ugyebár, aztán aláfekszünk, leszereljük, aztán nincs alkatrész hozzá, akkor vegyél, de hol?

Szerkesztőségünk interjúja Sipossal még az indulás előtt.


2009.01.22. csütörtök 20:00

Tegnap este mire odaértek a nemtudomhova, tele volt a szállás és nekik csak az udvaron jutott parkolóhely - ezért is pénzt akartak kérni -, és nem volt más választás, újból a kocsiban aludtak. Megint nem sikerült fürdeni.

Ma kb. 6-700 km a kitűzött táv, és ebben a pillanatban leértek az óceán partjára, egy Najun nevű városba. Első és fő céljuk most egy rendes szállodát keresni, kiáztatni magukat, és kinyújtózni egy kényelmes ágyon. Ma is megvolt azért a kaland: az egyik akkumlátor lefogató kerete fellazult, ezáltal az aksi önálló életet kezdett élni és elugrált a helyéről. Addig-addig, amíg a pozitív saruja neki nem ért a kasztninak, ott aztán aranyos kis szikrákat vetett, amik sikeresen felgyújtották az autót. Na nem kell nagy tűzre gondolni, csak kicsit büdös, kicsit meleg, kicsit füstös. Néhány kábel és egy relé megsínylette a dolgot, de nagyobb baj nem lett. Kis szigszalag, egy új ventilátor relé, és már mehetünk is tovább. Volt a mai szakaszban egy kb. 150-200 km-es földút, kocsikeréknyi szikla darabokkal, ez kicsit lassított az amúgy kellemes tempón. Tegnap a mester klasszul kicserélte a rugólapokat, de holnapra is lesz szervizelni való. Beépítettünk egy 120 literes póttartályt a platóra, amit aztán sikerült egy "mérsékelten" gázolajálló gumicsővel összekötnünk a tankkal  Hát mit szépítsük, a gumicső semmivé lett, csakúgy mint az a 120 liter olcsó hazai gázolaj, amit vittek. Úgyhogy holnap azt kell pótolni, és mehet tovább a menet. Holnap este a terv szerint elérjük a Mauritán határt.

Km óra állása:  5.000 km

Időjárás : jó idő van,  15-16 fok


2009.01.23. péntek 09:30

SMS: Végre sikerült az ötödik napon fürödni! Igaz, a víz hideg volt, de így is jólesett. Ágyban aludtunk! Tegnap 856 km-t tettünk meg a már említett kalandokkal fűszerezve. Ma az Óceán partján haladunk tovább. Puszika mindenkinek!



2009.01.23. péntek 18:00

Ma egy hosszú, de szerencsére problémamentes utat tettek meg hőseink, és hamarosan elérik a Mauritán határt. Ez jó hír, mert estére meglesz a  6000. megtett  km! Rossz hír azért, mert  ezzel valószínű elkezdődik egy 3-4 napos "rádiócsend", mivel arrafelé nemigen van térerő! Így aztán nem, vagy legalábbis kevés info érkezik el hozzánk, hacsak nem segít valamelyik műholdas telefonnal rendelkező kolléga. Esetleg, ha nagyobb városba érnek, talán onnan fel tudnak hívni, vagy egy jobb szállodából pl. Nouakchot-ból, ahol talán még wifi is lesz.

Egyébbként mindenki jól van és alig várják már a Bamakoba érkezést. Ami ugyan még kicsit odébb van, mert a java még csak most jön. Sivatag, kő és homok.

Ma egyébbként ősi marokkói királyi ebédet fogyaszthattak: falusi csirkeleves és székelykáposzta volt a menü az óceánparton!



2009.01.24. szombat 09:00

Tegnap este megint meglepetés érte őket, mert a Mauritán határra 19:15-kor érkeztek, de a határátkelő 19:00-kor bezár és csak reggel 9:00-kor nyit. Tehát kénytelenek voltak egy szerény, de drága szállodában megszállni. Ott vacsorára elfogyasztottak 1 grillezett kecskét és egy helyi csirkét, ami állításuk szerint egyszer ehető volt. Reggel pár óra bürokráciára lehet számítani a határőröktől, aztán mehetnek.
Most 11:00 van, még a határon szobroznak. Mindenki jól van és megfelelően felajzott a további utazásra. Az autók üzemképesen várják a következő, könnyűnek éppen nem nevezhető "utakat". A kocsiból ugyan csepeg a gázolaj, és az új laprugó is meghajolt, ezért újból spanifer-technikát alkalmaznak. Ma Sipos vállalta az egész napi vezetést, mondta, a Radó ma pihizhet. Ma egy kb. 50-60 km-es szakaszt kell megtenni és odaérnek Nadibuba. Ott kis szerviz és pihi lesz. Felkészülés az úttalan utakra technikailag és lelkileg. Van még egy kis eldugott egri vörösboruk, az erre a célra jó lesz. Nadibu után tényleg csend lesz.


2009.01.24. szombat 13:00

SMS: Mauritániában vagyunk. Nagyon meleg van! Az első elsüllyedés és lapátolás már meg volt! Sziasztok!


2009.01.27. kedd 8:00

Elfogtunk egy levelet, néhány ékezet elveszett.

Sziasztok,

Szombaton a légkondis szobat untuk a nagy melegben, autoba szalltunk, és kimentunk a sivatagba satrazni egyet. Mivel az elsonek érkeztunk, személyesen fogadott minket a korzet katonai parancsnoka és helyi polgarmester. A fénykepet késobb mellékelunk.
Volt szonoklat és druzsba. A sivatagi kempinget tobb tucat fegyveres katona orizte minden homok dunén, japan auto, szoviet haditeknika. Este megjott az egész mezony és egy jo buli volt, aki melletunk ment el minden elsulyedt. Fotot majd kuldjuk. A homoklapat nagyon jol mukodott, mar lassan kopik a festék rola! Anyuka elfogyott a sult hus! Egerbe uzenjuk legjobb a Bocsa pince bora, csak kicsi a kanna. Ma autoztunk 450 km-t kisebb homok viharon keresztul, de nem volt gaz! Holnapi napot torolték homok vihar miatt, a holnaputani Tidikja-Kiffa 480 km-t torolték, mert nincs katonai kiséret. Tobb folrobbant auto mellet mentunk ma is, de a Horvath Imi ne reménykedjen.
Amugy jol vagyunk, kedvunk és étvagyunk kituno. Mindenki hizik csak a Pat nem.
Ebben a Bamakoi bandaban kevés normalis ember van. Azért nem tudunk fotot kuldeni, mert lassu az internet pedig van. Mindenkit udvozlunk és puszilunk!
 
Jeno-Rado-Pat Irénke és Ildiko


2009.01.27. kedd 20:00

Mauritánia! Itt járnak most hőseink, Kiffa irányába haladnak, és ha minden jól megy, ma este el is érik a várost. Akkor Pat barátunk legalább be tudja válltani ígéretét, és küld e-mailban néhány fényképet.

Mauritánia Afrikában, annak is nagyjából a közepe táján helyezkedik el.  1'080'000 négyzetkilometer területen 2'667'859 fő a lakossága, tehát 2,6 fő lakik egy négyzetkilometeren. Ennek 85%-a az ország 15%-ára zsúfolódott össze. A világ 29. legnagyobb országa. Iszlám ország, nagyobbrészt maurik lakják. Fővárosa Nauakshott.

Láthatóan próbálnak vigyázni az idegenforgalomra, ami jelen esetben Sipos és társaiban merül ki. Rájuk ugyanis egy egész hadosztály vigyáz, mint a tavalyi ralin is tették ezt. Bár lehet, hogy jobb lenne, ha fűszoknyás, nagymellű, 42 fehér foggal mosolygó leányok kísérnék őket.


2009.01.28. szerda 20:00

Sajnos nincsenek ma híreim a csapatról, ezek szerint még nem értek civilizált környezetbe, mert se sms, se  e-mail,  se postagalamb nem érkezett . Az egyik TV-ben hallottam, hogy vannak már akik beértek Nauakchottba, remélem a mieink is mihamarabb odaérnek! Addig itt van pár kép.


Ez még Marokkóban egy szervízben készült




Ők nem tudom kik, de láthatólag Sipiékkel mennek, és menet közben szerelnek!


A ralin résztvevő segélyszállítmányozó kamiont pedig a helyi rendőrök segítségével dézsmálták meg néhányan a marokkói éj leple alatt.


2009.01.29. csütörtök 13:00

Elcsíptem egy smst. Feladó Radó Gábor.

Most értünk Maliba minden ok, jól vagyunk. Ez egy teljesen más világ! Puszi

Hivatalos név: Mali Köztársaság
Főváros: Bamako
Terület: 1 240 000 km2
Népesség:  11.716.829  + 450  fő
Hivatalos nyelv: francia
Egyéb beszélt nyelvek: bambara, afrikai nyelvek
Vallás: muzulmán (90%), törzsi vallások (9%), keresztény (1%)
Pénznem: afrikai frank (XOF)
Időeltolódás: -2 óra

Jelenleg Maliban a várható átlag életkor 48 év. Sajnos.

Magyarországnak semmilyen képviselete nincs Malin. Szükség esetén az Európai Unió valamelyik tagállamának képviseletével érdemes felvenni a kapcsolatot, esetleg dr. Sidibé Mamadu fogorvossal, ha éppen otthol van, és nem az utakat rója az új Toyotával.


2009.01.29. csütörtök 15:00

Újabb smst kaptam, ez kissé bőbeszédűbb, mint a Gabié volt. Ezt az Ildikó küldte:

Sziasztok! Maliban vagyunk, Bamakótól kb 500 km-re! Az elmúlt néhány nap elég eseménytelenül telt, légkondis szállodákban aludtunk, jókat ettünk, unatkoztunk. Na azért a sivatagban is éjszakáztunk egyszer. Most már nagyon meleg van 35 fok! De egyel jobb mint az otthoni hó és hideg. Eddig 7.800 km-t tettünk meg, lassan célba érünk! A Mauritán terrorveszély elmúlt, mindenki jól van, az autó is rendben. Este már végre SÖRT is tudunk inni!!! Puszi mindenkinek. No izgalom! Ildi, Gábor, Jenő - Mali


2009.01.30. péntek 15:00

Hőseinknek tegnap újabb kalandban volt részük: Szavannákon át haladtak, amikor egy kiszáradt folyómederben az autó elsüllyedt; tologatás, lapátolgatás, homokrács bemutató jellegű használata.
Azután jó minőségű földútra tértek, szavanna, folyómeder, autó elakad, süllyed. Legszebb öröm a káröröm: mások is besüllyedtek! Fakultatív program: egymás autóinak tologatása, huzogatása, ásogatása, kisebb szervíz tevékenységek. Ezután még belefért egy kisebb eltévedés, néhány órás bolyongás a vaksötétben, de aztán mindenki elnyerte méltó jutalmát, és megtalálták a tábort. Az új kimentett haverokkal este pálinkák kóstolgatása következett, megpecsételendő az új barátságot.
Utánna pihi. Ma szervíz és kisérő autó szerepét töltik be, mondván, a jó úttörő, ahol tud, segít!

Ma estére, ha nem jön közbe még valami, elérik a célt: Bamakot. Ekkorra ígérnek egy bővebb e-mailos beszámolót, fényképekkel fűszerezve!


2009.01.31. szombat 12:00

Ez már Bamako.

Sipos Úr  SMS: Luxus Hotelben vagyunk, jó a víz a medencében, a Radógabi kis kereset kiegészítést talált magának: felcsapott londínernek, cipeli a nyugágyakat egy kis pöti kaduért. A sör finom hideg, 35 fok van. Az autóra érkeznek az ajánlatok, de még várunk az eladással! Üdv mindenkinek: Sipos


2009.02.01. vasárnap 21:00

Sajnos ma nem kaptam semmi hírt tőlük, valószínű most ott mennek az ünneplő programok, és azzal vannak elfoglalva. Ezenkívül elkezdték a magukkal vitt segélyek kiosztását. Úgy tudom, tegnap egy bamakoi nyomornegyedben lévő iskolát látogattak meg, ahová 1200 gyermek jár. Ma egy kórház lesz az adakozás helyszíne.


2009.02.03. kedd 11:00

Sipos megígérte tegnap reggel, hogy estig mindenféleképpen küldenek e-mailt, de ez sajnos nem érkezett meg. Pedig engem már több újságíró is ostromol a kérdéseivel, de a mostani helyzetről nem tudok nekik mit mondani.


2009.02.03. kedd 12:00

Most kaptam Ilditől egy sms-t, amelyben elutasították a tegnap éjjel sms-ben beadott felmondásomat, ezért kénytelen vagyok továbbra is tudósítani róluk, még ha hiányosan is! :)
Csütörtökön délután érkeznek Ferihegyre. Kicsit másnaposak, a Titi kocsmájában a legjobb a kaja meg a pia. Autó eladva, most a Luival taxiznak. A Niger folyótól 300 méterre laknak. A repülőjegyeket most készítik, 265 nemtudommibe kerül.


2009.02.03. kedd 21:00

Módosítás: pénteken 13:40-kor érkeznek Ferihegyre, a 2/A terminálra. Most - a változatosság kedvéért - éppen söröznek , mivel marha meleg van. Csak hárman jönnek pénteken, a Sipos úr, az Ildi meg a Radó. Irénke és Pat majd csak vasárnap jönnek haza.
Sipos üzeni: most azért iszunk páleszt, hogy hasson, otthon meg majd azért, hogy ne fagyjunk meg!


2009.02.05. csütörtök 2:00

Ma hajnalban hőseink repülőre szálltak Bamakoban, és megkezdődött a hazafelé tartó utazás, ami remélem nem tart addig, mint az odaút.
Már leszálltak Casablancában, jó volt a repülés, ott ugyan zuhog az eső. Tovább Róma felé indulnak, még nem tudom mikor. Ez jó hosszú út lesz, többszöri átszállással érnek csak haza. Holnap 13:40-kor szállnak le Ferihegy 2/A-ra, megyek értük.


2009.02.05. csütörtök 18:00

Előreláthatólag 16-17 óra körül érünk Veszprémbe. A Henike felvetette, hogy talán egy kis röpke fogadást kellene tartani nekik, akár ugyanott ahol elbúcsúztunk tőlük. Az eszemiszom bulit majd valamikor a jövő héten tartanánk, mert egyrészt meg kellene várni Irént és Patot is, másrészt ilyen hamar amúgy sem tudtunk volna  helyet foglalni egy vendéglátó helyen.


2009.02.07. szombat 09:00

HAZAÉRKEZTEK!

Pénteken 14:03-kor leszálltak Ferihegyen kétszeri átszállás után, Casabanca és Róma érintésével. 17:00 órára "véletlenül" a veszprémi OMV kút felé kanyarodtam, ahol mit ád Isten elvtársak, éppen néhány rally bíró kolléga álldogállt! Hirtelen felindulásból mindenki összevissza csókolta egymást, néhány kaland és érdekesség elmesélése után indultunk az Erzsi-néni kifőzdéjébe, ahol már várta őket egy kis hazai ízkavalkád. Finom grízgombócos húsleves és PrCsN (paprikáscsirkenokkedlivel) volt a menü.
Úgy láttam, ízlett nekik, de nem nagyon tudták ezt szavakkal kifejezni, csak bizonyos hanghatásokból derült ki ez Erzsi számára. Cc, csim-csam, nyamm nyam , mü tycsimm, húúú, mmm. Utána jóféle borocskával öblítettük le a hosszú út porát.

Kő és homok világa


Három Tuareg állta útjukat


Az adományok és a gyerekek


Karitatív


SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY !

2009.02.13. pénteken 18:00 órától bulit tartunk egy még nem pontosított szórakozóhelyen. Egy egyszerű vacsora lesz -még pontosítjuk- meg pia ki-ki alapon. A buli fő tárgya a veszprémi bamakos csapat sikerének megünneplése, élménybeszámolóik meghallgatása. Egybeköthetjük azonban egy kis farsangi szórakozással is, sőt a szerelmesek egymást is ünnepelhetik, mivel ez Valentin nap előestéje!

Kérlek Benneteket, aki el szeretne jönni, jelentkezzen mielőbb, hogy tudjuk a létszámot.

Öröm egy bamakoi iskolában, ahová a mi csapatunk is vitt adományokat.

Ők azok a  kis gyermekek, akik miatt ez az egész futam értelmet nyert (a kihíváson kívül persze).


HAHÓÓ ! ÉBRESZTŐ !!

HOLNAP - kedd - REGGELIG FOGADUNK EL MÁR CSAK JELENTKEZÉSEKET A PÉNTEKI BULIRA ! HOLNAP UGYANIS VÉGLEGESÍTENI KELL A LÉTSZÁMOT .  üdv : MARTINEKFERI 06 30 9741 580


[a csapat veszprémi tudósítójának blogja]
vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  tegnap 20:40 Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott a svéd, az észak-macedón és a török válogatottal szerepel együtt a debreceni A csoportban a téli magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. tegnap 20:28 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.