Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Shakespeare előtt tisztelegnek

2014. október 11. 13:15 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
William Shakespeare Titus Andronicus című tragédiáját láthatja a közönség október 11-től a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A Veszprémi Petőfi Színház előadását Tandori Dezső fordítása alapján Kéri Kitty rendezte és dramatizálta, a címszereplő Szalma Tamás Jászai Mari-díjas színművész.

A produkció a május végi főpróba után sikerrel debütált a nézők előtt júliusban Balatonfüreden, most pedig a Latinovits-Bujtor Játékszínben tekinthető meg bérletes előadásként.

- William Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepli a világ 2014-ben, ennek tiszteletére tűzi műsorra a veszprémi színház az angol drámaíró, költő, színész első tragédiáját. Olyan világban játszódik, ahol a gyilkosság, áldozat, csonkítás, nemi erőszak, terror, manipuláció, hataloméhség, hazugság, csalás, rasszizmus, diszkrimináció, kannibalizmus hívó szavak a történetben. Ahol mindenki, mindenáron beteljesíti bosszúját, még ha önmaga és családja áldozatul esik is. A szereplők kizárólag az őket ért sérelmeket látják. Az elkövetett agressziót jogosnak, szükséges eszköznek tekintik. Az író nem véletlenül helyezte az ókori Rómába történetét, a Krisztus előtti időkbe. Ott nincs megbocsátás, megbánás, igazi bűnhődés és vezeklés sem. Egy ilyen világból azonban nincs kiút, szükségszerű a szereplők és világuk teljes pusztulása. 

Ugyanakkor a Titus Andronicus, a királydrámák hagyománya alapján a jobb idők reményével ér véget. A végső kicsengés tehát a remény. A rendező szeretné a nézőre bízni a döntést, hogy érdemes-e újra kezdeni. - többek között ez szerepel az előadás ajánlójában. A Titus Andronicusban 22 szereplő valamint kapitány, rokonok, hírnök, Róma népe van jelen. A veszprémi előadásban ezek eljátszására tíz színművész (Szalma Tamás, Király Attila, Palásthy Bea, Jaskó Bálint, Tóth Loon, Terescsik Eszter, Keresztes Gábor, Máté P. Gábor, Szűcs László, Módri Györgyi) és egy gyermekszereplő (Speier Farkas és Göndör Dávid váltott szereposztásban) vállalkozik egy nagyon érdekes látványvilágú játéktérben, amelyet a rendező talált ki. A produkcióban a mozgás Frank Róbert nevéhez fűződik, a rendezőasszisztens Péti Krisztina, a súgó Tóth Zsanett.

(Az előadást támogatta a Nemzeti Kulturális Alap)

vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze Hegedűs D. Géza lett a nemzet színésze Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, egyetemi docenst, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház kedden. 2024. szeptember 3. 14:39 Oberfrank Pál: A színház dolga, hogy kockáztasson és újat adjon Oberfrank Pál: A színház dolga, hogy kockáztasson és újat adjon Csütörtök délután megnyitotta 2024/25-ös évadját a Veszprémi Petőfi Színház. A teátrum idén is sűrű nyarat tudhat maga mögött, ahogy ez már évek óta elmondható. A színház a lehetőségek évadában is minden korosztályra gondolt, hiszen a legkisebbektől az idősekig, igencsak színes a repertoár. 2024. augusztus 22. 22:03 Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Csütörtökön este játszotta a 250. alkalommal "A Pál utcai fiúkat" a Pannon Várszínház.  2024. július 5. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.