2022. január 28.
//
Károly, névnap

Kevesen dolgoznak távmunkában

2008. április 23. 21:34
HírTV-FH
A magyarok mindössze 2,5-4 százaléka végez távmunkát, pedig az otthonról dolgozók teljesítménye esetenként 20-30 százalékkal is jobb - mondta Csapó Ida, a Magyar Internetező Nők Egyesületének elnöke a témában tartott szerdai konferencia után. Tévhit, hogy többségében kismamák a távmunkások: általában magasan képzett férfiak keresik így a kenyerüket - tette hozzá.
Nem csak ez az egy tévhit él az emberekben a távmunkával kapcsolatban - mondta Csapó Ida. Példaként említette, hogy sokan azt hiszik: ez a megoldás elsősorban a kisgyerekes anyáknak lehet megfelelő. A távmunkások többsége azonban magasan képzett férfi: fordítók, számítógépes szakemberek, újságírók, tanácsadók is vannak közöttük.

Az sem igaz, hogy alkalmazottakról van szó, többségük ugyanis vállalkozó. Hazánkban a munkavállalók 2,5-4 százaléka dolgozik otthonról, de mivel nem teljesen tisztázott a távmunka fogalma, így elképzelhető, hogy többen vannak - mondta az egyesület elnöke.

Csapó Ida szerint ahhoz, hogy jobban elterjedjen a távmunka Magyarországon, elsősorban a munkaadói attitűdön kellene változtatni. Sokan úgy vélik ugyanis, hogy az a jó, ha szem előtt van a munkaerő. A munkaadóknak azonban el kellene hinniük, hogy otthon is lehet dolgozni, hiszen a tapasztalatok szerint a távmunkások akár 20-30 százalékkal is hatékonyabbak irodában dolgozó társaiknál - fogalmazott.

Beke G. László