Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Határtalan zene

2014. október 20. 9:55
Búzás Csabával, a Gyöngyhalász latin zenekar alapítójával beszélgettünk a zenekar sikereiről és a tizenöt éves jubileumi koncertjük újdonságairól.

Hogyan lesz valakiből latin zenész Európa közepén?

A rendszerváltás után megnyíltak a határok Magyarországon, és számos indián érkezett ide. Teljesen más zenét játszottak, mint manapság. Muzsikájuk hiteles, tradicionális, városi folklór volt, aminek a mélysége, egzotikuma nagyon megragadott. Egy véletlen találkozás folytán kerültem kapcsolatba az itthoni Los Andinos zenekarral. A 90-es években rengeteg teltházas koncertet adtunk. Később egy argentin zenekarhoz kerültem, akikkel egy éven keresztül utcazenéltünk, majd Bécsben négy évig dolgoztam együtt latinokkal. Ezt nagyon fontos lehetőségként fogtam fel, hiszen amellett, hogy spanyolul tanulhattam, olyan zenészekkel találkoztam, akik a kezemre igazították a ritmusokat, és a kérdéseimre hiteles válaszokat adtak. Itt már a repertoár is kibővült, játszottunk Dél-Amerika szinte valamennyi országából. Az igazi áttörést azonban a Buena Vista Social Club című film hozta, ami által beleszerettem a kubai és a karibi zenei világba. Ekkor alakult a Gyöngyhalász Latin Zenekar is előző zenekarok (Los Gringos, Pescador de Perlas) folytatásaként.

Búzás CsabaBúzás Csaba

Trióban alakultunk meg, de egy évvel később már hat fővel álltunk színpadra. Ebben az időben én nagybőgősként magyar népzenével foglalkoztam, ami szinte teljesen lekötötte a szabadidőmet, ezért a Gyöngyhalász kicsit háttérbe szorult. A zenekar tíz éves évfordulójára a régi tagokkal együtt készültünk egy jubileumi koncerttel, ami annyira jól sikerült, hogy egyöntetű véleményként fogalmazódott meg bennünk, hogy nagy zenekarként kell folytatnunk a munkát.

Szerinted mi volt eddig a legnagyobb sikeretek?

A zenekar életében a legnagyobb lehetőséget az jelentette, amikor Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója felkínálta nekünk a lehetőséget, hogy a Buena Vista Social Club előzenekaraként léphetünk színpadra. Titkos vágyunk volt, hogy a színfalak mögött szerenádot adhassunk a világhírű zenekarnak. Hosszas előkészületek után szerencsére sikerült meglepnünk őket egy saját dalukkal. Nagyon kedvesen fogadták, láthatóan elérzékenyültek. A Gyöngyhalászból mindenki őrizget egy csak neki szóló gesztust, kedves dicséretet, ami szerintem, egy életre elkísér bennünket. Most már mindenki ragaszkodik a nagy zenekari hangzáshoz, így belevetettem magam a koncert-szervezésbe. Az utóbbi három évben elég sok nyári fesztiválon léptünk fel.

Mitől folklór ízű a zenétek? 

A Gyöngyhalász előtti időben részt vettem egy dél-amerikai gyűjtőúton, ahol Peru és Bolívia zenei szempontból legérdekesebb helyeit jártuk végig. Az ott megszerzett tudást, hangszereket használjuk most is. Ez a gyűjtőút óriási érzelmi és szakmai töltést adott minden részvevőnek, melyből még ma is táplálkozunk. Volt egy másik dédelgetett álmom, szerettem volna jobban megismerni a Kanári-szigetek zenéjét. Korábban kaptam egy kazettát onnan, aminek az anyagát szinte teljesen megtanultam, és a Gyöngyhalásszal is játszottuk egy-egy dalt. Tíz évvel ezelőtt sikerült eljutnunk Tenerifére, és az a csodálatos élmény ért bennünket, hogy személyesen is találkoztunk ezzel a Trio Acaymo nevű zenekarral. Eljutottunk számos folklór iskolába is, ahol rengeteg anyagot sikerült összegyűjtenünk. 

Mennyire vagyunk fogékonyak mi magyarok a latin zenére?

Úgy látom, hogy az ottani slágerekből nagyon kevés szivárog át ide. Jó, ha száz dalból kettő. Sajnos, csak a repertoárunk töredékét tudjuk eljátszani egy koncerten, és ahhoz, hogy a közönség a számunkra izgalmas, ám nekik ismeretlen dalokat befogadja, muszáj néhány emblematikus, nagyon ismert slágert is beleszerkeszteni a műsorba. Az a célunk, hogy olyan folklór zenéket is megismerjen a hazai közönség, amihez egyébként máshogy nem jutna hozzá.  

Milyen különlegességekkel készültök a zenekar jubileumi, tizenötödik évfordulójára?

Az elmúlt években azt vettük észre, hogy mozgalmasabbá kell tenni a színpadképet, hogy az akusztikus zenétől elszokott közönségnek is élményt jelentsen a műsorunk. Találtunk egy olyan tehetséges táncost, aki ismeri a latin sztenderd táncokat, és ezáltal könnyebben el tudta sajátítani a tradicionálisabb folklór tánclépéseket is. A zenekar egy-két tagja szintén rendelkezik táncos múlttal, így néha ők is leteszik a hangszert egy-egy karibi vagy andoki tánc erejéig. Ezekhez a táncokhoz igyekeztünk eredeti viseletet is beszerezni. A másik újdonság, hogy a nyolc állandó tag mellett, két közreműködő zenésszel fog kiegészülni a zenekar. 

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.