2022. január 28.
//
Károly, névnap

Nincs egyetértés az élelmiszerkérdésben / Az EU a termelés növelésével válaszolna az élelmiszerárak emelkedésére

2008. április 23. 23:00
Előrejelzések szerint az élelmiszerárak világméretű drasztikus emelkedése a szegény országok lakosait még kilátástalanabb helyzetbe sodorhatja, ennek megelőzésére az EU-nak növelnie kellene a mezőgazdasági termelését – merült fel a mezőgazdasági miniszterek találkozóján.
 

Az EU legnagyobb agrártermelőjeként elsősorban Franciaország szorgalmazza a termelés növelését, amellyel nem csak a szegény országokon lehetne segíteni, de ezáltal az Unió is megszilárdíthatná pozícióit a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tárgyalási fordulóin. A WTO már hosszú idő óta próbálja elérni, hogy az Európai Unió csökkentse agrártámogatásait és mezőgazdasági vámjait.
Az Egyesült Királyság ugyanakkor továbbra is a közösség mezőgazdasági kiadásainak visszafogását tartja szükségesnek. Bár a londoni kormányzat nem vitatja a szegény országok megsegítésének szükségességét, ugyanakkor várhatóan továbbra sem támogatja a közös agrárpolitika reformját megakadályozó, illetve a protekcionizmus felé mutató kezdeményezéseket.
Az Európai Unió soros elnökségét júniusban átvevő Franciaország már jelezte, hogy a közös agrárpolitikát érintő kérdéseket prioritásnak tekinti. Az élelmiszer-termelés növelése mellett Párizs a bioüzemanyagok használatára vonatkozó előírásokat is szigorítani szeretné. Egyes szakértők arra hívták ugyanis fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak további növekedéséhez vezethet, ha a termőföldek számottevő részén élelmiszerek helyett a bioüzemanyagok előállításához szükséges nyersanyagokat termelnének. Egy ENSZ-tisztviselő eközben az „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte a bioüzemanyagok termelésének növelését célzó intézkedéseket.

Zatkalik-Peresztegi Virág