PUNCS
Az igazi klasszikus, ami minden amerikai és angol karácsonyi filmben felbukkan. Eredete Indiára vezethető vissza, innen vették át a gyarmatosítás időszaka alatt a britek, és terjesztették el végül először a Brit Birodalomban, majd onnan az egész világon. Rengeteg fajtája ismert, íme kettő ezek közül
Angol puncs
Hozzávalók: 2,5dl édes vörösbor, 2,5dl édes fehérbor, 1,5dl rum, 50 dkg porcukor, 2db citrom, 2db narancs
Mossuk meg a citromot és a narancsot, majd nagyon vékonyan hámozzuk meg. Rakjuk a héjakat kb. 5 dl vízbe és forraljuk fel. Öntsük hozzá a borokat és a rumot, szórjuk bele a cukrot és facsarjuk bele a gyümölcsöket. Alaposan keverjük össze, és puncsos tálkákban kínáljuk!
Csokipuncs
Hozzávalók: 2db narancs, fél kiskanál szegfűszeg és fahéj, 4 evőkanál kakaópor, 6 dl tej, 1 dl csokilikőr, tejszínhabspray, 1-2 kiskanál cukrozott narancshéj, 8-10 szem kockacukor
A narancsokat alaposan mossuk meg, és vágjunk vékony szelet karikát belőle. Néhány szem kockacukrot dörzsöljünk át jó alaposan a narancs héján, hogy átvegyék a gyümölcs aromáját.
Forraljunk fel 2 dl vizet a kockacukorral és a kakaóporral. Öntsük hozzá a tejet, kevés csokoládélikőrt, szórjunk bele szegfűszeget, fahéjat, és melegítsük át.
Csészébe téve öntsünk rá kemény tejszínhabot, és szórjuk meg cukrozott narancshéjjal.
GROG
Szintén a brit matrózokhoz köthető védőital. Ez lényegében egy rumos tea, amit fűszerekkel tehetünk bódítóbbá. Számtalan fajtája ismert, érdemes kísérletezgetni is vele, mert úgy rálelhetünk kedvencünkre. A rum helyett rakhatunk bele gint, whiskyt, pálinkát vagy cognacot.
Hozzávalók: erős fekete tea fél liter vízből, 1 dl rum, 5-6 szegfűszeg darabka, fahéj (ízlés szerint), kb. 3 teáskanál barna cukor, 2-3 evőkanál kristálycukor, fél citrom leve
Főzzük le a teát, majd adjunk hozzá rumot, a fűszereket és a cukrot. Egy kistányérba csavarjuk bele a citrom levét, egy másikba pedig szórjuk bele a kristálycukrot. A poharak száját előbb a citromba, majd a cukorba mártsuk. A teát forraljuk össze még egyszer, most, hogy az ízesítők és a rum is belekerültek, majd óvatosan, hogy a cukormáz ne sérüljön, töltsük az italt a poharakba.
TEJSZÍNLIKŐR
A likőrök olyan szeszes italok, amelyet nagy mennyiségű cukorral édesítenek, és fűszerekkel ízesítenek. Télen a krémlikőröket fogyasztjuk inkább, amelyeknek rengeteg ízesítése van, szinte csak a tejszíntartalmuk köti össze őket.
Tojáslikőr
Hozzávalók: 3 bögre tej, 1 bögre tejszín, 3 darabka fahéj, 1 rúd vanília kettévágva,magjai kikaparva, 1 kávéskanál reszelt szerencsendió, 5 tojássárga, 2/3 bögre cukor, ¾ bögre rum
Egy edénybe öntjük a tejet, a tejszínt, hozzáadjuk a fahéjat és a szerecsendiót, felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik edényben összekeverjük az 5 tojássárgáját a cukorral, addig keverjük, míg a cukor felolvad, és szép szálas lesz. Lassan hozzákeverjük a tejet, majd a rumot.
Behűtjük, és hidegen kínáljuk. 3 napig áll el!
Bailey’s házilag
Hozzávalók: 250 ml tejszín (30-32%-os), 20 ml 3,5 %-os tej, 20 ml 3,5 %-os tej, 170 g sűrített tej (félzsíros, cukrozott), 50 ml kávé (erős főzet), 200 ml whiskey (ír), 1 evőkanál vanília eszencia
A tejszínt melegítsük forráspontig a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a forró tejszínt. Vigyázat, ez egy balesetveszélyes munkafolyamat! Mikor a tejszín a cukorba ér, forró gőz csap fel! Ekkor lehetőleg gyermek, háziállat ne legyen a közelben, és valóban vékony sugárban csurgassuk a tejszínt a cukorba, hogy ne csapjon fel hirtelen sok gőz. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a sűrített tejet, a whiskey-t, a kávét, és egyet forraljunk rá. Ezután töltsük üvegekbe a likőrt, és hűtőben 2 héten át érleljük, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.
FORRÓ CSOKI
Ehhez nem kell semmit hozzáfűznünk, maximum annyit, hogy a fűszerezéssel itt is kísérletezhetünk. Alkoholmentes, finom, csokis.
Hozzávalók: 2 dl tej, 5 teáskanál tejszín, 1 teáskanál nem cukrozott kakaópor, 1 kávéskanál cukrozott kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 2 kockacukor, szegfűszeg, fahéj
A tejet tegyük fel a tűzhelyre melegedni. Dobjunk bele 2 szem szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Amikor már jó meleg, de még nem forr a tej, adjunk hozzá a kakaóporokat, a kockacukrokat, a vaníliás cukrot és a tejszínt. Kell még bele 2 kockacukor és 1 kiskanál vaníliás cukor is. Ezt főzzü pár percig, majd leszűrve, bögrében tálaljuk.



