Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Pedagógus-továbbképzés: Európai Uniós Tartalmak a közoktatásban

2008. április 24. 0:13
Elkezdődött a 2008 tavaszára meghirdetett EU-s pedagógusképzés első szakasza. A Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai közreműködésével 2008-ban hirdette meg az „Európai Uniós Tartalmak a közoktatásban” pedagógus továbbképzési programot.
A továbbképzés témái közt szerepelnek többek közt az európai uniós állampolgárrá nevelés pedagógiai irányelvei, módszertani és tanulásszervezési kérdései. Európai uniós témák és tartalmak feldolgozása különböző tantárgyi keretekben. Hogyan vonjuk be diákjainkat a témaválasztásba, témák feldolgozásába? A diákok egymás közti internetes kapcsolatépítési készségeinek fejlesztése. Pedagógusok és tanulók EU-val kapcsolatos érzéseinek, attitűdjeinek megismerése. Az Unió tematikus évenkénti kezdeményezései, és ezek kiaknázása pedagógiai célokra.
                                                          
Napjaink középiskolásai számára természetes, hogy a továbbtanuláshoz, a tapasztalatszerzéshez és a munkavállaláshoz az EU más országaiban is lehetőségek nyílnak, és ebben számíthatnak tanáraikra, akik módszertani és információs kérdésekben fejlett infrastruktúrára támaszkodhatnak, mint amilyen például az EUROPALETTA. Magyarország első Európai Oktatási Kikötője http://europaletta.bitsector.hu/ mostantól a 21. század e-tanulási és oktatási kihívásainak és gazdag kínálatának megfelelve, fokozatosan bővülő tartalommal várja az általános és középiskolai pedagógusokat, a diákokat, valamint a pedagógusképzésben és -továbbképzésben tevékenykedő felsőoktatási szakembereket. A képzés anyagai szintén megtalálhatók lesznek majd a honlapon.

                                                             
A következő kétnapos képzésre 2008. április 25-26-án kerül sor. A múlt heti képzés tapasztalatai rendkívül kedvezőek voltak; a pedagógusok, akik a sztrájk ellenére nagy számban vettek részt a rendezvényen, egyebek között azt javasolták, hogy az EUROPALETTA honlapján sok tematikára bontott háttér- és képi anyag (hanganyagok, karikatúrák, grafikonok), valamint módszertani ötletek legyenek elérhetők, melyek alapján a pedagógusok önállóan dolgozhatnak. A képzés módszertani szekciójában az EU-tematika széles skáláján készültek innovatív óravázlatok. Emellett olyan projektötletek is születtek (például "Törököt fogtam?" – a bővítésről), melyek kapcsán a résztvevők felvetették, szívesen vennék, ha egy-egy kiemelt EU-témában, a Külügyminisztérium szakmai közreműködésével úgynevezett érvek-ellenérveket felsorakoztató 'argumentáriumok' készülnének. A visszajelzésekből ugyanis az derült ki, hogy iskolai keretek között igény van a vita-forma típusú projektekre.

Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.