Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszélyben a veszprémi birkózás és pingpong / 2009-től nem edzhetnek a sportolók a rendőrségi tornateremben

2009. január 30. 17:44
Nehéz anyagi helyzetbe került a Veszprémi Dózsa Sportkör asztalitenisz és birkózó szakosztálya. A sportolók eddig a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (Veszprém MRFK) tornatermében készültek, terembérleti szerződésüket azonban 2008. december 31-i hatállyal felmondta a kapitányság.

Évtizedekkel ezelőtt alakult a sportkör a királynék városában, hasonlóan hazánk többi nagyvárosához. Napjainkban azonban csak két-három egyesület maradt fent az országban, amolyan utolsó mohikánként küzd a fennmaradásért a sportkör. A kezdetekkor több szakosztály is működött az egyesület égisze alatt, mára viszont csak a birkózók és asztaliteniszezők maradtak fent.

A birkózók képviseletében Németh Attila kereste meg portálunkat. Elmondta, hogy elődeik a ’90-es évek elején vették birtokukba a helyiséget, s saját költségükre, illetve társadalmi munkában újították fel. Cserébe évekig ingyen használhatták, de a későbbiekben is kedvezményesen vehették igénybe a termet. A rendőrség számukra kedvezőtlen döntése miatt azonban az új évben más lehetőséget kellett keresniük edzéseik lebonyolítására. Az új „műhelyben” csak hatszoros árért kaptak edzési lehetőséget, így 2009-ben a bérleti díj teljes egészében kiteszi a tavalyi év költségvetésüket. Németh szerint azért is érthetetlen a döntés, mert tudomásuk szerint jelenleg nem folyik semmilyen tevékenység a tornateremben, s a korábban ígért felújítást sem kezdték meg. Így a helyiség kihasználatlanul áll, s bérbeadójának sem származik belőle bevétele. A birkózók képviselője elmondta, hogy hálásak amiért az önkormányzat a segítségükre sietett, s külön napirenden foglalkoznak a kérdéssel. Lehetőségeikhez képest eddig is tisztességes támogatásban részesültek, de tisztában vannak vele, hogy a városvezetés keretei is végesek. 

Az asztaliteniszezők elnökétől, Kovács Gézától megtudtuk, hogy szakosztálya szintén hasonló cipőben jár. Sportolóik kétharmad edzésidőt négyszeres díjért vehetnek igénybe új helyükön. Elmondása szerint a bérleti szerződés felmondása ugyan jogszerűen történt, azonban nagyon kedvezőtlenül érintette az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő szakosztályt.

Természetesen felkerestük a másik félt is, a MRFK Sajtószolgálatától az alábbi tájékoztatást kaptuk: „A Veszprém MRFK 2008. december 31-i hatállyal mondta fel a vagyonkezelése alatt álló tornaterem használatára vonatkozó, sportegyesületekkel – közöttük a Veszprémi Dózsa Sportegyesület Birkózó Szakosztályával – magánszemélyekkel kötött összes bérleti szerződést. A Veszprém MRFK kiemelt céljának tekinti munkatársai fizikai, egészségi, erőnléti állapotának javítását, amelyhez a tornaterem, illetve a hozzá kapcsolódó kondicionáló terem bővítését, korszerűsítését tervezi. A korábban fennállt szerződésekből eredő kötelezettségeink teljesítése nem tenné lehetővé ezen terveink megvalósítását. A tervezett átalakítást követően, amennyiben a helyiségek kialakítása és mérete megfelel a korábbi szerződéses partnereink céljainak, a Főkapitányság nem zárkózik el egy újabb szerződés megkötésétől.”

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.