2021. június 24.
//
Iván névnap

Brusznyai Árpádra emlékeztek

2015. január 10. 22:31
Emlékhangversennyel és a Brusznyai-díj átadásával emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjáról szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A Brusznyai Alapítvány 26. alkalommal rendezte meg az emlékhangversenyt, melyen a szabadságharcosról elnevezett díjakat adták át. Az elismeréseket minden évben a szorgalmas és tehetséges diákoknak és pedagógusoknak adományozzák.

Halmai Fanny és Inotay NóraHalmai Fanny és Inotay Nóra

A kitüntetést idén Halmai Fanny, a Lovassy László Gimnázium tanulója és László Dániel, a Padányi Katolikus Iskola diákja, valamint László Lajos, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanára vehette át Inotay Nórától, Brusznyai Árpád unokájától.

Halmai Fanny, László Dávid és László LajosHalmai Fanny, László Dávid és László Lajos

Áder János írásos köszöntőjét Oberfrank Pál színművész olvasta fel. A köztársasági elnök írásában Brusznyai Árpádot az igazsághoz és az emberséghez foggal-körömmel ragaszkodó hősként nevezte meg.

Oberfrank PálOberfrank Pál

„Tehetséges klasszika-filológusként csendes, és bölcs, mégis bátor szavakkal állt ki a szabadság és a tisztesség mellett, nem vágyott a mártír szerepre. Sorsszerűen beteljesedő végzete mégis elkerülhetetlen volt.(…)

Brusznyai Árpád méltán lehet a ma élő, és a jövőben születendő szabadságszerető honfitársaink példaképe.” - fogalmazott Áder János.

A Derekegyházon született Brusznyai Árpád az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott tanárként, ahol megválasztották a forradalmi tanács elnökhelyettesévé. Fiatal tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. A forradalom helyi vezetőjeként fellépett minden önbíráskodás és vérontás ellen. Forradalmi tevékenységéért Brusznyait 1958. január 9-én kivégezték. Az 1989–90-es rendszerváltás során Brusznyai Árpádot és mártír társait rehabilitálták, és tisztességgel újratemették.

A Brusznyai-emlékhangversenyen oboán Mitró Apolka és harsonán Kolozsvári Gábor, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar és a város iskoláiból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus működött közre.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén
Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén
Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.
Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Sétával, filmmel, szomszédolással erősítik a helyi identitást
Három, a veszprémi örökséget feltáró, a helyi identitást és a közösséget erősítő program indul a városban, melyek keretében többek közt Veszprém történetét bemutató film, várostörténeti séták indulnak, valamint az egyes városrészek közösségei látják vendégül egymást.
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A Veszprémi Petőfi Színház tölti meg élettel a felújított balatonalmádi kolostort
A külsőleg és belsőleg is felújított volt jezsuita rendházat kedden adták át a Balaton-parti városban. Az új épület összművészeti kulturális központként fog működni.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
370 fő állhatott munkába a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhetően
Négy és fél évvel ezelőtt nagy vállalást tettek a Veszprémi járásban működő cégek, képző intézmények, civilek, az önkormányzat, a Kormányhivatal és a Pro Veszprém Kft.: terveik szerint a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktum keretében közel 300 fő munkába állását igyekeztek elősegíteni. A projekt a napokban zárult, az elképzelésekhez képest mintegy 100 fővel több új munkavállalóval.