2020. május 29. // Magdolna névnap

Brusznyai Árpádra emlékeztek

2015. január 10. 21:31
Emlékhangversennyel és a Brusznyai-díj átadásával emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjáról szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A Brusznyai Alapítvány 26. alkalommal rendezte meg az emlékhangversenyt, melyen a szabadságharcosról elnevezett díjakat adták át. Az elismeréseket minden évben a szorgalmas és tehetséges diákoknak és pedagógusoknak adományozzák.

Halmai Fanny és Inotay NóraHalmai Fanny és Inotay Nóra

A kitüntetést idén Halmai Fanny, a Lovassy László Gimnázium tanulója és László Dániel, a Padányi Katolikus Iskola diákja, valamint László Lajos, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanára vehette át Inotay Nórától, Brusznyai Árpád unokájától.

Halmai Fanny, László Dávid és László LajosHalmai Fanny, László Dávid és László Lajos

Áder János írásos köszöntőjét Oberfrank Pál színművész olvasta fel. A köztársasági elnök írásában Brusznyai Árpádot az igazsághoz és az emberséghez foggal-körömmel ragaszkodó hősként nevezte meg.

Oberfrank PálOberfrank Pál

„Tehetséges klasszika-filológusként csendes, és bölcs, mégis bátor szavakkal állt ki a szabadság és a tisztesség mellett, nem vágyott a mártír szerepre. Sorsszerűen beteljesedő végzete mégis elkerülhetetlen volt.(…)

Brusznyai Árpád méltán lehet a ma élő, és a jövőben születendő szabadságszerető honfitársaink példaképe.” - fogalmazott Áder János.

A Derekegyházon született Brusznyai Árpád az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott tanárként, ahol megválasztották a forradalmi tanács elnökhelyettesévé. Fiatal tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. A forradalom helyi vezetőjeként fellépett minden önbíráskodás és vérontás ellen. Forradalmi tevékenységéért Brusznyait 1958. január 9-én kivégezték. Az 1989–90-es rendszerváltás során Brusznyai Árpádot és mártír társait rehabilitálták, és tisztességgel újratemették.

A Brusznyai-emlékhangversenyen oboán Mitró Apolka és harsonán Kolozsvári Gábor, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar és a város iskoláiból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus működött közre.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Biztonságot ad, de áldozatot is kíván az önfenntartás
Paradicsomot és uborkát termeszteni a kiskertben, kovászt érlelni és élvezni a vidék békéjét, egyszerűbben, de biztonságban élni. A karantén időszak és a kifosztott üzletek zűrzavarában többekben felmerült, milyen lenne egy kicsit visszatérni az öngondoskodó falusi életmódhoz. De vajon tényleg tudjuk, mit jelent a gyakorlatban az önfenntartó életmód?
Találkozzunk a kupakgyűjtő szívnél!
Találkozzunk a kupakgyűjtő szívnél!
Jótékonysági célt betöltő installáció és találkozási pont is: szerda délután kihelyezték a Kossuth utcára azt a kupakgyűjtő szívet, melynek helyéről korábban közönségszavazással dönthettek a veszprémiek.
2020. május 29. // Magdolna névnap