Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Házi rétest enni jó

2015. január 11. 19:43
Nasska néven nyílt decemberben Veszprém új kézműves rétest készítő és árusító helye a Kereszt utcában. Az egyelőre egyszemélyes vállalkozásról a tulajdonos, Csorba Judit mesélt nekünk.

– Mióta foglalkozol rétesek készítéssel?

– Korábban évekig a színházi szakmában dolgoztam, emellett pedig otthon készítettem süteményeket, amit rendkívül élveztem. Amikor vége lett a színházi életnek, gondolkoztam el azon, hogy mivel kellene foglalkoznom. Egészen véletlenül ismerkedtem meg a rétes készítéssel, amit az évek során úgy megszerettem, hogy eldöntöttem: megszerzem a cukrász képesítést, hiszen ez kellett ahhoz, hogy a saját vállalkozásomat elindítsam. A feltételek pedig nemrég álltak össze ahhoz, hogy 2014 decemberében üzletet nyissak Veszprémben.

– Milyen termékeket készítesz pontosan?

– Az üzlet fő profilja elsősorban a rétes és a pogácsa, amiket a nap folyamán folyamatosan helyben sütök. A pogácsákból a klasszikus sajtos, krumplis és töpörtyűs ízesítés mellett a káposztás is megtalálható. A rétesekből a négy féle túrós ízesítés mellett főleg szilvás, meggyes, több féle mákos, és káposztás ízesítésűt készítek.

A karácsonyi időszakra szezonálisan bejglivel készültem, nyárra pedig több gyümölcsös ízű rétessel bővítem a kínálatot.

– Milyen a veszprémiek ízlése?

– Az eddigi tapasztalataim szerint az itteniek nagyon szeretik a káposztás ízeket, mind pogácsában, mind rétesben. A férfiak elsősorban a tökös-mákost, míg a nők inkább a meggyes és a szilvás réteseket kedvelik. Egyébként számomra rendkívül örömteli, hogy az üzlet rövid fennállása alatt szert tettem nem egy törzsvásárlóra. Ők mindig ugyanazt keresik.

– Hogyan készülnek a termékeid?

– Minden alapanyagot, tölteléket, beleértve a tésztákat is én magam készítek helyben. Rendkívül ügyelek arra, hogy minden élelmiszer friss legyen, ezért például befőtt gyümölcsöket sem használok, és a mákot is frissen darálom le. Igyekszem hazai alapanyagokból dolgozni.

A rétesek tésztáját nem réteslisztből, hanem sima búzalisztből készítem. Véleményem szerint, ha jó a liszt, a pihentetésen és az alapanyagok jó arányán kívül nincs másra szükség.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– A hosszú távú terveim közt természetesen az üzletfejlesztés és bővítés szerepel, jelenleg azonban az a célom, hogy a mostani üzlet biztos lábakon álljon, és a vendégkör tovább bővüljön.

A cukrásztermékekhez képest kicsit másik vonalat képviselve elkezdtem kutyakekszet is készíteni. Jelenleg ez elég kezdeti stádiumban van, de a jövőben ezeknek az értékesítésével is szeretnék foglalkozni.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.