2021. március 5.
//
Adorján névnap

Egy közéleti ember életének saját bonyolultsága

2008. március 27. 2:30
A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány dokumentumkötetet jelentetett meg dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő, az Antall-kormány belügyminisztere és – ahogy önmagát nevezte – pannon polgár emlékére.A könyv a rendszerváltásról is szól, egy olyan közéleti személyiség élettörténetének keresztmetszetében, aki méltán lehetett büszke arra, hogy őt ismerik ezen a környéken, és a választópolgárainak nagy részét ő is személyesen ismerte. A könyvben a vele készült interjúk és parlamenti felszólalásai mellett saját írásai is megtalálhatók, köztük olyanok is, amelyek nem a belügyminisztérium, hanem a gasztronómia világába engednek betekintést…

A dokumentumkötet megjelentetése több volt számunkra, mint erkölcsi kötelesség – fogalmazott Horváth Zsolt országgyűlési képviselő a könyv bemutatóján az egyik belvárosi étteremben. A hiteles munka érdekében az alapítvány szerkesztőbizottságot állított fel, melynek tagjai – dr. Horváth György, a politikus testvére, Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, Káler Frigyes történész, Fenyvesi Ottó író, és Horváth Zsolt – szerették volna, ha minél többen bekapcsolódnak a munkálatokba. A kötet hitelességre törekvő szubjektív válogatás, melynek összeállítása már csak azért sem volt egyszerű, mert széles, nagy műveltségű emberről lévén szó, Horváth Balázs az irodalom és művészetek felé is nyitott volt. Fontos volt számára az írott szó, ezért sok idézet található a kötetben. Ismert nyilatkozó hajlandósága miatt nemcsak a jobboldali sajtó kedvelte, ám sokan ki is használták az őszinteségét. Antall után talán őt támadták a legjobban. A taxisblokád idején igazságtalan képet festettek róla. Remélem, hogy ez a könyv majd azokat is meggyőzi, akik ezt a hecckampányt indították – szögezte le a bemutatón a könyv szerkesztője, Fenyvessy Ottó.

Soha nem érdekelte a hatalom, a rendszerváltásban hálátlan feladatot vállalt: a rendőrállam belügyminisztériumát kellett átalakítania civilbarát intézménnyé. Egy önkormányzati törvény is fűződik a nevéhez, ami a ma is hatályos jogszabály alapja. Szigorú értékrendje volt, nehezen viselte a rágalmakat, és nem voltak előítéletei. A nemzet, a barátság, és az MDF is, ilyen értékek voltak számára, bár utóbbival később problémái akadtak. Egyike volt azon magyar politikusoknak, akik az elmúlt 18 évben nem gazdagodtak meg igazán, és akinek a nevéhez nem kötődött korrupció. Ebben a körzetben érezte magát otthon, ide is jött vissza a kormányváltás után. A készítőket a baráti jóindulat vezényelte, hiszen belőle is a jóindulat sugárzott egész életében. Lehet, hogy a következő nemzedék szemében meg fog vátozni a róla alkotott kép, de nekik egy másik feladat jut, mégpedig átértékelni a rendszerváltást és Balázs életét – emlékezett a politikusra Fenyvesi Ottó.

Zatkalik-Peresztegi Virág

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Így kell élnünk hétfőtől.
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a közrádióban. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Főleg a közlekedéssel kapcsolatban kérdezték olvasóink Porga Gyulát, de ezen kívül kíváncsiak voltak arra, hogy lesznek-e újabb játszóterek a városban, valamint, hogy hogyan maradnak fenntarthatóak az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt fejlesztései. Cikkünkben mutatjuk, mit válaszolt ezekre a kérdésekre a polgármester.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.