2019. szeptember 22., vasárnap
Móric névnap

Egy közéleti ember életének saját bonyolultsága

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány dokumentumkötetet jelentetett meg dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő, az Antall-kormány belügyminisztere és – ahogy önmagát nevezte – pannon polgár emlékére.A könyv a rendszerváltásról is szól, egy olyan közéleti személyiség élettörténetének keresztmetszetében, aki méltán lehetett büszke arra, hogy őt ismerik ezen a környéken, és a választópolgárainak nagy részét ő is személyesen ismerte. A könyvben a vele készült interjúk és parlamenti felszólalásai mellett saját írásai is megtalálhatók, köztük olyanok is, amelyek nem a belügyminisztérium, hanem a gasztronómia világába engednek betekintést…

A dokumentumkötet megjelentetése több volt számunkra, mint erkölcsi kötelesség – fogalmazott Horváth Zsolt országgyűlési képviselő a könyv bemutatóján az egyik belvárosi étteremben. A hiteles munka érdekében az alapítvány szerkesztőbizottságot állított fel, melynek tagjai – dr. Horváth György, a politikus testvére, Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, Káler Frigyes történész, Fenyvesi Ottó író, és Horváth Zsolt – szerették volna, ha minél többen bekapcsolódnak a munkálatokba. A kötet hitelességre törekvő szubjektív válogatás, melynek összeállítása már csak azért sem volt egyszerű, mert széles, nagy műveltségű emberről lévén szó, Horváth Balázs az irodalom és művészetek felé is nyitott volt. Fontos volt számára az írott szó, ezért sok idézet található a kötetben. Ismert nyilatkozó hajlandósága miatt nemcsak a jobboldali sajtó kedvelte, ám sokan ki is használták az őszinteségét. Antall után talán őt támadták a legjobban. A taxisblokád idején igazságtalan képet festettek róla. Remélem, hogy ez a könyv majd azokat is meggyőzi, akik ezt a hecckampányt indították – szögezte le a bemutatón a könyv szerkesztője, Fenyvessy Ottó.

Soha nem érdekelte a hatalom, a rendszerváltásban hálátlan feladatot vállalt: a rendőrállam belügyminisztériumát kellett átalakítania civilbarát intézménnyé. Egy önkormányzati törvény is fűződik a nevéhez, ami a ma is hatályos jogszabály alapja. Szigorú értékrendje volt, nehezen viselte a rágalmakat, és nem voltak előítéletei. A nemzet, a barátság, és az MDF is, ilyen értékek voltak számára, bár utóbbival később problémái akadtak. Egyike volt azon magyar politikusoknak, akik az elmúlt 18 évben nem gazdagodtak meg igazán, és akinek a nevéhez nem kötődött korrupció. Ebben a körzetben érezte magát otthon, ide is jött vissza a kormányváltás után. A készítőket a baráti jóindulat vezényelte, hiszen belőle is a jóindulat sugárzott egész életében. Lehet, hogy a következő nemzedék szemében meg fog vátozni a róla alkotott kép, de nekik egy másik feladat jut, mégpedig átértékelni a rendszerváltást és Balázs életét – emlékezett a politikusra Fenyvesi Ottó.

Zatkalik-Peresztegi Virág