2022. május 23.
//
Dezső névnap

Miniszterhelyettesi látogatás a Megyeházán

2008. április 24. 12:09
veszpremmegye.hu
Veszprémben tartotta hetedik ülését a Magyar-Orosz Állandó Katasztrófavédelmi Vegyes Bizottság. A delegáció hivatalában kereste fel Talabér Mártát, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnökét április 22-én, kedden.
Az orosz köldöttséget Alekszandr Petrovics Csuprijan vezérezredes, az Oroszországi Föderáció (OF) Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának (MCSSZ) miniszterhelyettese, Anatolij Eduardovics Szergejev ezredes, az MCSSZ tűzoltási, műszaki mentési, tűz – és polgári védelmi igazgató helyettese, valamint Szvetlana Alekszandrovna Kuharenkova, az MCSSZ Nemzetközi Igazgatóságának főelőadója képviselte.


A megbeszélésen az Országos Kataszrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében dr. Hoffmann Imre dandártábornok, hatósági főigazgató helyettesi szervezet, főigazgató helyettese, dr. Muhoray Árpád vezérőrnagy, veszélyhelyzet kezelési főigazgató helyettesi szervezet, főigazgató helyettese, és Csendes Csaba a Nemzetközi Főosztály főelőadója, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (VMKVI) részéről pedig dr. Lauer János ezredes, igazgató helyettes, valamint Páhi Ferenc, nyugalmazott ezredes, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkára is részt vett.


A kétoldalú megbeszélésen többek között elhangzott: a föderációnak 83 területi egysége van, és mindegyikben egy millió ember él. Az egyes egységekben száz önálló szervezet, illetve önkormányzat működik. Vezetőikkel, a kormányzóikkal, illetve a szervezeti egységekkel a minisztériumok közül legszorosabb kapcsolatban az MCSSZ áll.

A vendégek megismerkedtek a magyarországi közigazgatási rendszerrel. Talabér Márta kiemelte a megyei katasztrófa védelemmel való együttműködést, a települési tűzoltóságok felszereltsége támogatását. Az alelnök üdvözölte, hogy a delegáció olyan megyében ülésezik, mely bővelkedik természeti értékekben, látnivalókban.

A bizottság a megyeházi látogatás után a VMKVI épületében ülésezett, ahol Csuprijan vezérezredes, miniszterhelyettes beszélt az elmúlt időszakban bekövetkezett veszélyhelyzetekről, az orosz kulturális örökség nagy értékű létesítményeinek tűzvédelméről.


Érdeklődésünkre megtudtuk: a magyar –orosz katasztrófavédelmi együttműködést a Magyar Köztársaság és az Orosz Föderáció Kormányai között 1997 április 26-án írták alá, a vegyes bizottság 2000 november 16 óta működik. A vegyes bizottság utóbbi ülését 2006 június 2-én tartotta meg Szentpétervárott.

Kocsis Sándor

További cikkek

Róka fogta csoki
Róka fogta csoki
A nagyvárosból költöztek ki falura, így nem róhatom fel nekik, hogy sajátságos elképzelést hoztak magukkal a vadvilágról.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.