2022. május 25.
//
Orbán névnap

"Tehetsz rá, vagy tehetsz ellene!"

2008. április 24. 13:56
A zöld tárca Klíma programja Veszprémbe érkezik május 8-án. Tájékoztatta Dióssy László szakállamtitkár a sajtó képviselőit. A reklámkampány során hat vidéki települést keresnek fel. A tárca egyik fő törekvése, hogy a környezettudatos nevelés a pedagógusok és a szülők segtségével a mindennapok részévé váljon - mondta a környezetvédelmi tárca államtitkára.
A zöld tárca Klíma programja Veszprémbe érkezik május 8-án - tájékoztatta Dióssy László szakállamtitkár a sajtó képviselőit. A reklámkampány során hat vidéki települést keresnek fel. A tárca egyik fő törekvése, hogy a környezettudatos nevelés a pedagógusok és a szülők segtségével a mindennapok részévé váljon - mondta a környezetvédelmi tárca államtitkára.

A tájékoztató résztvevőit dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora köszöntötte. Utalt arra, hogy az intézmény már 1974-ben megkezdte a környezetvédelmi szakemberképzést a Veszprémi Egyetemen.

A tárca szakállamtitkára elmondta, megkezdtük a jövőnk felélését, a megoldást pedig együtt kell kitalálni, hiszen minden egyes ember tehet valamit a folyamat visszaszorítása érdekében. Dióssy szerint Veszprémet és környékét is jelentősen érinti a klímaváltozás. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál most dolgoznak egy nagy európai számítógépes modell hazai telepítésén, amelynek célja, hogy regionális bontásban próbáljon valamit mondani hazánk éghajlatának jövőjéről. A lakossági klímakörút legfőbb céljának azt tartja, hogy az emberekben tudatosítsa: ők maguk is tehetnek annak érdekében, hogy lassítsák a klímaváltozást. A minisztérium tanulmánya szerint ugyanis akár 7-8 százalékkal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a lakosság hatékonyabb energiafelhasználásával.

Idén február 2-án jött létre az úgynevezett Klímabarát Települések Szövetsége, amihez már Pomáz, Tatabánya is csatlakozott. Dióssy reményei szerint Veszprém városa is előbb vagy utóbb tagja lesz a szövetségnek.

Újságírói kérdésre, hogy nem érez e ellentmondást a klímaváltozás elleni harc és a kis Dakar ralli között meglévő anomáliákra, a következőket válaszolta: tudomásom van róla, hogy hat helyi és közel ötven országos zöld szervezet tiltakozott a ralli megrendezése ellen, a ralli rendezői nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel, mivel azokat túl későn nyújtották be. Szerintem ennek súlyos következményei lesznek, igaz a különböző tárcák másképpen vélekednek a ralliról.

Beke G. László