2020. február 26. // Edina névnap

Nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos nevelést

2015. február 25. 15:13
A Zöld Óvoda és Ökoiskola címek elnyeréséhez adtak szakmai segítséget egy információs nap keretében a veszprémi Báthory iskolában szerdán.

A pályázatok célja egyebek mellett, hogy az óvodás és az iskolás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenység-orientált környezeti nevelésben részesüljön. A program részeként erősítik a gyermekek környezettudatosságát, növelik a környezeti nevelési tevékenységek színvonalát és a Natura 2000 területek ismertségét.

Barthák Péterné, a Báthory iskola igazgatója köszöntötte a megye számos településéről érkező pedagógusokat. Büszkén számolt be arról, hogy intézményük 2012 óta viseli az Örökös Ökoiskolai címet, aminek gyakorlati részével a nap folyamán meg is ismerkedhettek az érdeklődők.

"Nagyon sokat dolgoztunk a cím eléréséért, rengeteg rendezvény, program és szemléletváltás kellett ahhoz, hogy örökös ökoiskolai címet kapjon az intézmény" – tudtuk meg az igazgatótól, aki néhány gyakorlati tennivalót is megosztott velünk. "Rendszeressé tettük a szelektív hulladékgyűjtést, biztosítjuk az otthonokban összegyűlt háztartási olaj biztonságos elszállítását, erdei iskolákat szervezünk, környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokat tartottunk, kirándulások részeként hívjuk fel a fiatalok figyelmét a környezetvédelemre" – sorolta, hozzátéve: a legnehezebb feladat a folyamatosság biztosítása, hogy ne csak kampány jelleggel kerüljenek elő ezek a célkitűzések.

A Gaja Környezetvédő Egyesület által szervezett szakmai napon a Zöld Óvoda és Ökoiskola címért indulók megismerkedhettek a pályázat részleteivel, közelről láthatták miként zajlik egy műhelymunka a programhoz kapcsolódva, illetve a házigazda Báthory iskola munkatársai beszéltek a címpályázat során felmerülő nehézségekről.

Hatalmas önértékelés ez a pályázat – vélekedett Barthák Péterné, hiszen maguk is a szükséges papírok kitöltése közben ébredtek rá, számos területen a feltételeknek megfelelően dolgoztak már évek óta. Ami pedig az Örökös Ökoiskola címet illeti, komoly kihívásokkal kell szembenézniük nap mint nap, hiszen a meghatározott területeken nem szabad, hogy visszalépés történjen náluk, a meghozott intézkedéseket folyamatosan be kell tartani és minél szélesebb körben bevonni a gyermekeket is. A munkához azonban segítséget is kapnak, a helyi civil szervezetek és az önkormányzat mellett természetesen a szülők is támogatják ezeket az célkitűzéseket.

Cseh Zoltán
Domján Attila

További cikkek

A kulturális főváros építésében versenyeznek
A kulturális főváros építésében versenyeznek
Az Európa Kulturális Fővárosa program egyes elemeit dolgozták fel a résztvevő hallgatók a Tímár László Esettanulmányi Versenyen.
Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket
Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket
Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételizőknek jelentkezésüket a szeptemberben induló képzésekre.
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.
Felvételi: négy nap maradt a jelentkezésre
Felvételi: négy nap maradt a jelentkezésre
Alig több mint négy nap maradt a felsőoktatási jelentkezési határidőig. A felvételizőknek február 15-ig kell meghozniuk a döntést, hogy melyik egyetem melyik szakján szeretnének továbbtanulni.
Az egyetemi évek véget értek, a tanulás nem
Az egyetemi évek véget értek, a tanulás nem
Csütörtökön délelőtt kézhez kaphatták a diplomájukat a Pannon Egyetem Mérnöki Karának végzős hallgatói. Az egyetemi éveket immár a hátuk mögött tudhatják a fiatalok, az (ön)képzés viszont folytatódik.
2020. február 26. // Edina névnap