2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos nevelést

2015. február 25. 16:13
A Zöld Óvoda és Ökoiskola címek elnyeréséhez adtak szakmai segítséget egy információs nap keretében a veszprémi Báthory iskolában szerdán.

A pályázatok célja egyebek mellett, hogy az óvodás és az iskolás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenység-orientált környezeti nevelésben részesüljön. A program részeként erősítik a gyermekek környezettudatosságát, növelik a környezeti nevelési tevékenységek színvonalát és a Natura 2000 területek ismertségét.

Barthák Péterné, a Báthory iskola igazgatója köszöntötte a megye számos településéről érkező pedagógusokat. Büszkén számolt be arról, hogy intézményük 2012 óta viseli az Örökös Ökoiskolai címet, aminek gyakorlati részével a nap folyamán meg is ismerkedhettek az érdeklődők.

"Nagyon sokat dolgoztunk a cím eléréséért, rengeteg rendezvény, program és szemléletváltás kellett ahhoz, hogy örökös ökoiskolai címet kapjon az intézmény" – tudtuk meg az igazgatótól, aki néhány gyakorlati tennivalót is megosztott velünk. "Rendszeressé tettük a szelektív hulladékgyűjtést, biztosítjuk az otthonokban összegyűlt háztartási olaj biztonságos elszállítását, erdei iskolákat szervezünk, környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokat tartottunk, kirándulások részeként hívjuk fel a fiatalok figyelmét a környezetvédelemre" – sorolta, hozzátéve: a legnehezebb feladat a folyamatosság biztosítása, hogy ne csak kampány jelleggel kerüljenek elő ezek a célkitűzések.

A Gaja Környezetvédő Egyesület által szervezett szakmai napon a Zöld Óvoda és Ökoiskola címért indulók megismerkedhettek a pályázat részleteivel, közelről láthatták miként zajlik egy műhelymunka a programhoz kapcsolódva, illetve a házigazda Báthory iskola munkatársai beszéltek a címpályázat során felmerülő nehézségekről.

Hatalmas önértékelés ez a pályázat – vélekedett Barthák Péterné, hiszen maguk is a szükséges papírok kitöltése közben ébredtek rá, számos területen a feltételeknek megfelelően dolgoztak már évek óta. Ami pedig az Örökös Ökoiskola címet illeti, komoly kihívásokkal kell szembenézniük nap mint nap, hiszen a meghatározott területeken nem szabad, hogy visszalépés történjen náluk, a meghozott intézkedéseket folyamatosan be kell tartani és minél szélesebb körben bevonni a gyermekeket is. A munkához azonban segítséget is kapnak, a helyi civil szervezetek és az önkormányzat mellett természetesen a szülők is támogatják ezeket az célkitűzéseket.

Cseh Zoltán
Domján Attila

További cikkek

Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
A koronavírus-járvány egyik legnagyobb felismerése volt, hogy még vannak kiaknázatlan területek az oktatók digitális felkészültségének fejlesztésében. Az Insedo Kft. és a Veszprémi Szakképzési Centrum közös innovatív programja ezt támogatná.
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?
Mennyi kerül egy szakmunkás pénztárcájába?
A szakképzési centrumok megjelenésével új irányt vett a hazai munkaerőpiac is. A hiányszakmákban kezd ismét megjelenni a szakképzett munkaerő, erre pedig a fizetések is reagáltak. Több esetben már egy szakképzett ember bére felveszi a versenyt a diplomáséval.
Jelentősen emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma
Jelentősen emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma
Több mint 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön.
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.