2022. augusztus 20.
//
István névnap

Bepillantottunk a költségvetés táblázataiba

2015. február 25. 22:40
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idén 14 milliárd forintos főösszeggel állították össze a költségvetést, vagyis ennyi bevételt és ugyanennyi kiadást tervez az önkormányzat.

A legnagyobb változás a korábbi évek törvényi feltételeihez képest a szociális támogatások rendszerének teljes átalakítása. A szociális támogatásoknak két formája lesz: a járásoknál az úgynevezett jövedelemkompenzáló-, míg az önkormányzatoknál a kiadáskompenzáló támogatások igényelhetők. Hogy az önkormányzat pontosan milyen feltételekkel, mely célcsoportnak kíván szociális támogatást biztosítani, azt maga döntheti el – Veszprémben úgy fogalmazták meg az ezt szabályozó rendeletet, hogy ne sérüljön a korábbi években kialakult szociális háló. Vagyis

ugyanazokkal a feltételekkel lehet támogatáshoz jutni, mint tavaly.

A város 12.848.778.000 forint bevétellel számol (finanszírozási bevételek nélkül), ebből 10,4 milliárd forint a működésből származó bevétel és 2,95 milliárd forint az államháztartáson belülről (a központi költségvetésből) származó működési célú támogatás. Ezeken felül finanszírozási bevétel jogcímen 1,1 milliárd forintot terveztek, mely tartalmazza a 2014. évi adóbevételi többlet szabadon felhasználható összegét, valamint a kormány által biztosított 800 millió forintos támogatást.

Az 5,825 milliárd forintos adóbevétel nagyját, 4,2 milliárd forintot az iparűzési adó alkotja, de az építményadóból is milliárdos nagyságrendű, pontosan 1,12 milliárd forintos bevétele származik az önkormányzatnak.

Ami a kiadásokat illeti: 13.897.044.000 forint szerepel a táblázatnak ebben a mezőjében, ebből 10.7 milliárd forintot működésre, 3,11 milliárd forintot pedig fejlesztésre fordítanak. Ezeken felül a finanszírozási kiadásokra 51 millió forintot tervez az önkormányzat.

Az intézmények beruházásra 46,6 millió, felújítására 6,1 millió forintot terveznek. 5,4 milliós fejlesztési pénzzel gazdálkodhatnak az óvodák: a Bóbita és a Ringató egymilliónál is többet fordíthat erre a célra. 2,5 milliót kapnak fejlesztésre az egészségügyi intézmények; a megyei könyvtár 17,7 millióból, a Művészetek Háza 12,7 millióból fejleszthet. A Petőfi Színház felújítására 6,1 millió forintot tervez az önkormányzat. A polgármesteri hivatalban 17,5 millió forintból informatikai fejlesztéseket hajtanak végre.

A város működési kiadásaiból 47,3 millió forint jut a kiemelt fesztiváloknak. A VeszprémFestet 22, a Gizella napokat 8,3, az Utcazenét 8 millióval támogatja az önkormányzat, de milliós nagyságrendű támogatásban részesül a Tánc fesztiválja, a Vivace és az Auer Hegedűfesztivál is. Ha már kultúra: összesen 42,3 milliós önkormányzati támogatásból gazdálkodhatnak a kiemelt művészeti csoportok: a legtöbbet, 28,2 milliót a Mendelssohn kamarazenekar kapja. A verseny- és élsport támogatására 213,5 millió forintot költünk.

Beruházásokra 2,5 milliárd forintot terveznek. Százmilliós nagyságrenddel szerepel a költségvetésben a már tavaly megkezdett Agóra és Szociális városrehabilitáció projekt, mindkettő a HEMO környékének megújulását célozza. 126 millió forint szerepel az önkormányzati épületek energetikai megújításának sorában, 25 millióból épülnek új játszóterek.

A felújításokra 586,4 millió forintot terveznek. 31,7 millióba kerül a Látóhegyi árok felújítása, 190 milliót szánnak nagy felületű út- és járdafelújításra [Cseri utca; Egyetem u (Stadion u. – Hóvirág u. között); Lóczy u (I. ütem); Csikász u.; Pipacs u (Petőfi S. u. – Hold u között); Parkolók: (Diósy M., Sólyi, Vilonyai, Lóczy L. u); Borsos u, (II. ütem); Kodály Z. u.; Járda: (Damjanich 2-4, Stromfeld, Halle 7. Cholnoky, Gyrátót)]. Az utakkal kapcsolatban egyébként a beruházások között is találunk nagyobb összegeket, például 65 millió szerepel a Remete utcai híd átépítésének tervezése engedélyezése és kivitelezése mellett, és negyvenmiliós tervezési költségekkel számolnak az alábbi feladatokra is: [Kiskőrösi u., Gyulafirátót - Németh u, Prépost u., Kerti u. útrekonstrukció; Petőfi S. u., Jutaspuszta közműépítés; Jutasi út-Őrház u. csapadékvíz elöntés megszüntetése, Stromfeld u. 9 melletti lépcső, mozgássérült feljáró; Batthyány L. u. (Kádártai-Fecske u. között), Tiszafa és Fűzfa u., Kistó u., Tüzér u. (12. sz. vk.) út-járdaépítés; Autóbuszöböl kialakítás Cserepes u. környéke; Közterületfeljesztések: Vörösmarty tér tömbbelső, Halle u. 5.-9., Gyulafirátót Művelődési Ház parkoló és Batthyány szobor körüli tér(1. sz. vk.)]

Kisebb felújításokat az óvodákban, iskolákban, és – ahogy fentebb írtuk – a Petőfi Színházban is végeznek majd.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Egy kosárnyi egészség minden héten
Egy kosárnyi egészség minden héten
Májustól decemberig, dobozrendszerben szolgálja ki a kertközösséghez tartozó családokat a Barnagi Napfonat Kert. A vegyszermentes kert lelke, Barcsik Tamás budapesti építészből lett vidéki őstermelő.
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Az ínséges időkben is kenyeret tesznek az éhezők asztalára
Augusztus végéig gyűjtik a gazdák által rászorulók részére felajánlott búzát a Magyarok kenyere programban.
A régió fejlesztési irányairól egyeztettek
A régió fejlesztési irányairól egyeztettek
A veszprémi Megyeházán tartott zártkörű tájékoztatót a régió fejlesztési irányairól Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését
Az IMF rontja az idei világgazdasági előrejelzését
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi jelentésében jelentősen rontja a világgazdaság idei várható teljesítményével kapcsolatos előrejelzését - mondta Ceila Pazarbasioglu, az IMF stratégiai, politikai és elemzési osztályának igazgatója a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek az indonéz Bali szigetén rendezett találkozóján vasárnap.
Fiúként tisztelni, de üzleti partnerként harcolni
Fiúként tisztelni, de üzleti partnerként harcolni
A magyar Euronics üzletláncot birtokló Vöröskő Kft. kitűnik a hazai milliárdos árbevételű cégek közül. A mai napig családi vállalkozásként működik, miközben már saját márkájú műszaki cikket is piacra dobott, a jövőbeni tervek közt pedig a nemzetközi térhódítás is szerepel. A cég egyik legfontosabb mérföldköve mégis az volt, amikor a közelmúltban az alapítótól, Fazekas Zsolttól fia, Bálint vette át a vállalat irányítását alig 27 évesen. Pro és kontra a generációváltásról, az elfogadásról, a hazai és külföldi vállalati filozófiáról és az előttünk álló gazdasági kihívásokról is beszélgettünk az új ügyvezetővel.