Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A szülők homokba dugják a fejüket

2015. március 11. 23:19
Az online zaklatásról kérdeztük Klausz Melinda közösségi média specialistát, a "Megosztok, tehát vagyok" internetbiztonsági könyv szerzőjét, a kozossegi-media.com vezetőjét.

– Hogyan, milyen módon érhet zaklatás az interneten, közösségi médiában?

– Zaklatás többféleképpen érheti a magánszemélyeket az interneten. Gyerekek esetében elsősorban chat és üzenetek formájában iskolatársaiktól érkeznek nem várt csúfolódások, bántások, sértések, de gyakori, hogy korábban barát-barátnő vagy egy fiatal pár összeveszik és a korábban intimnek szánt üzeneteket, képeket nyilvánosan megosztják a sértett felek. Újabban egyre többször találkozom adatlopásokkal - amikor lemásolják valaki adatlapját és más névvel vagy a saját nevével újraregisztrálják őt az oldalakra -, illetve kéretlen lájkokkal, amikor tudtán kívül, beépített titkos alkalmazások segítségével adja az ember rajongását egy párthoz, celebhez, eszméhez.

– Mit tehetek ez ellen?

– Figyelmesnek kell lenni a neten. Amikor feltöltünk valamit, a feltöltés előtt érdemes végiggondolni, hogy oké, hogy most csak a barátomnak küldöm a fényképet, de mi lesz ha ő nyilvánosan újra feltölti? Vagy mi lesz, ha 5 év múlva ránézek a bejegyzésemre? Büszke leszek rá? És akkor mi történik, ha egy hacker feltöri a szervereket, és a korábbi zárt információ kikerül az éterbe? Mint például tavaly novemberben a Snapchat kapcsán történt.

A másik védelmi lehetőség az óvatos kattintás. Körültekintően járok el, hogy mire és mikor kattintok. Ha felugrik egy ablak, hogy nyertem, ne higyjem rögtön el, de ugyanígy az olyan oldalaknak sem érdemes hinni, amelyek csak akkor mutatják meg a tartalmat, ha előtte lájkoltunk vagy megosztunk valamit. Ilyenkor az esetek többségében nem azt lájkoljuk és osztjuk meg, amit gondolnánk...

– Mit tehet a szülő, hogy gyerekét megóvja az interneten rá leselkedő veszélyektől?

– Már több mint 200 internetbiztonsági előadást tartottam gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak és azt vettem észre, hogy nagyon sok szülő sajnos homokba dugja a fejét, mert az ő gyereke úgysem csinál semmi ilyesmit, meg telepítettünk megfigyelő szoftvereket a gépre és van vírusírtónk is... Pedig az igazság az, hogy minden 4. gyerek ma már internetes zaklatás áldozata, minden 5. gyerek le tudja szedni a megfigyelő programokat, a vírusírtók pedig semmit nem érnek, ha össze-vissza kattintgatunk az oldalakon. Érdemes együtt tanulni a gyermekkel az internetbiztonságot, beszélgetni vele, hogy ha bármi új dolog történik számára (pl. bejelölte egy 15 évvel idősebb ismeretlen) el tudja mondani valakinek. Az esetek többségében ugyanis nem merik és nem tudják elmesélni a gyerekek az interneten átélt eseményeket senkinek.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.