2022. május 25.
//
Orbán névnap

Európai Tavasz

2008. április 24. 16:27
"Ismerjük meg a különböző kultúrákat a párbeszéden keresztül". Ez a mottója az idei, vagyis hatodik Európai Tavasz pályázatnak. Elsősorben a középiskolások részvételére számítanak, de általános iskolás diákok is jelentkezhetnek - írásos anyaggal, rajzzal valamit rövidfilmmel. A Európa minden országában meghirdetett pályázat interaktív együttműködésre, közös munkára invitálja a tanárokat és diákjaikat. És hogy miért épp a fiatalok? Európa olyan lesz, amilyenné a mai fiatalok teszik - mondta a csütörtöki sajtótájékozatón dr. Szalay András, az EU Régiók Bizottságának tagja.
Kössük össze az európai kultúrákat, dialógusokkal, vitákkal, párbeszéddel. Az európai gondolatot ápolni kell - s az európaiság gondolatát elültetni a fiatalokban, mert ők viszik majd tovább. Az Európai Tavasz pályázat tulajdonképpen azt üzeni: Kérdezzük meg a fiatalokat, a diákokat, milyen Európát szeretnének. - hangozatatták a sajtótájékoztató résztvevői. Szabados Tamás, a KDRFT társelnöke középiskolai tanárként is örül ennek a lehetőségnek. Elmondta, hogy személyesen is meg fog tenni mindent, hogy minden hazai iskolába eljusson a felhívás.
Három kategóriában várják jelentkezéseket. "Én egy külföldi országban" címmel esszéket várnak a pályázat kiírói, természetesen mindenkitől a saját anyanyelvén. A legjobb írást egy diktafonnal jutalmazzák majd. A rajzpályázatra olyan alkotások küldhetők, melyek az idegen kultúrákkal való találkozást mutatják be. Harmadik kategóriaként a filmek is bekerültek. A pályamunkák elbírálását követően "Az év Európai Tavasz-filmjének" készítője egy digitális kamerát kap jutalmul. Bár a pályamunkák beküldési határideje július 30.-a a mai napig már több mint 3000 iskola jelentkezett, régiónkból kettő, melyből egy veszprémi, a Vetési Albert Gimnázium. Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere elmondta, hogy személy szerint is arra buzdítja a veszprémi középiskolákat, hogy vegyenek részt az Európai Tavasz pályázaton, írjanak, rajzoljanak, forgassanak filmeket - mert az európai kultúrákat valóban úgy hozhatjuk közelebb egymáshoz, ha folyamatos a párbeszéd, és ébren tartjuk az európaiság gondolatát. A pályázatra elektronikus úton lehet jelentkezni a www.springday2008.net oldalon. A pályázati felhívás természetesen minden európai nyelven elérhető.

Füssy Angéla

További cikkek

A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, több ágazat szereplőit kötelezik majd, hogy profitjuk nagy részét ezekbe fizessék be a következő két évben.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.