– A legjobb magyar iskolák mellett Franciaországból, Németországból és Ausztriából érkeztek csapatok a megmérettetésre. A háromnapos rendezvényen 18 főre kellett elkészíteni a világverseny szellemiségét idéző négyfogásos menüt és dísztortát, melyet az ítészek hőmérő és stopperóra segítségével bíráltak és kóstoltak. A pincérek élőmunkája idén alkoholos és alkoholmentes, kreatív kávékoktél készítése volt a vendég asztalánál idegen nyelvű kommunikációval. Mindez a méltán híres budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola szervezésében.
– Milyen feladatok vártak a fiatalokra?
– A teljes verseny a Bocuse d’Or (szakácsok világversenye) előtt tisztelget, ennek fényében kellett elkészíteniük a cukrászoknak a dísztortájukat és a tányérdesszertjüket, amire összesen hat óra állt rendelkezésükre. Közben a szakácsok sem tétlenkedtek, háromfogásos menüsorukat készítették el, idén a házi nyúl volt a kötelező nyersanyag. A veszprémi csapat fenyőtűlevesből, bakonyi gombákból és színes céklavariációkból állította össze versenymenüjének gerincét. A pincéreknek alkalomhoz illő díszasztalt kellett teríteni, ital- és borajánlattal, teljes dekorációval, melyet a mi csapatunk egy rendkívül ötletes plakáttal színesített, amit a zsűri külön is értékelt. Két hungaricum bemutatása is a feladat része volt az egyik a herendi porcelán, a másik pedig Jedlik Ányos nevéhez fűződő szikvíz volt.
– A több hónapos felkészítő munka eredménye nem maradt el.
– Minden összegezve rendkívül sikeresnek mondható a verseny a mi szemszögünkből. Összesített III. fokozatot értük el a tíz résztvevős mezőnyben, de ami még talán ennél is fontosabb: A legjobb pincér munkáért járó díjat Szántay Péter szerezte meg, maga mögé utasítva a teljes hazai és nemzetközi mezőnyt. Mindig várom ezeket a versenyeket, mert mindegyiken lehet valami újat tanulni egymástól.
– Hogyan került kapcsolatba a vendéglátással?
– A szüleim vendéglőjében gyakran segítettem, evőeszközt törölgettem, mosogattam, a szakma szeretete talán itt kezdődött, végül ezen a területen folytattam a tanulmányaimat is épp ebben az intézményben. A technikumot követően egyik nagyon jó tanárom kérésére itt maradtam órát adni, az főiskola elvégzését követően pedig oktatni.
– Mennyire köti le a fiatalokat a vendéglős szakma?
– Kihívás ezt oktatni és embert kíván, csak úgy lehet végezni, ha az ember szereti a munkáját. Akkor lehet valaki jó szakoktató, ha él benne a szakmai alázat, illetve tiszteli azt a generációt, amelyet tanít. Meg kell szólítani a diákokat, hiszen akkor hálásak és tanulnak, ha foglalkoztatjuk őket. Érdekes, színvonalas, látványos órák szükségesek. Azokban az osztályokban, ahol tanítok, látom a gyerekek hozzáállását, készülnek, tudás éhesek, szívesen végzik a feladatokat és nagyon jó eredményeket érnek el. Természetesen vannak kevésbé motivált diákok is, de ők is szorgalmasak.
– Ezek szerint kellő utánpótlással rendelkezik ez a szakma?
– Bizonyos életkorban megnyugszanak a diákok, ami az érettségi körül jön el, és letisztul bennük, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Aki vendéglátás szervező-vendéglős szakot választja, azok többsége ezen a területen szeretne boldogulni, tudásszomjasak, lehet velük haladni, csak dicsérni tudom a tanítványaimat.
– A tanítás mellett egy másik területen is tevékenykedik.
– Az iskolában felszolgálást, pincér ismereteket, bárelméletet és gyakorlatot tanítok, ezzel párhuzamosan pedig egy zöldség-gyümölcs kereskedést is üzemeltetek. Nehéz összehangolni ezt a két munkát, hiszen az árubeszerzés éjszakai piacon történik hetente kétszer, ezt egyeztetni kell az órákkal.
– Az egyértelmű, hogy számos sikert adhat ez a szakma, de ezen kívül miért érdemes ezt az irányt választani?
– Mindenképpen egy jó kereseti lehetőség. A magyar gasztronómiát érdemes öregbíteni, büszkék lehetünk rá, ezt át kell adnunk a diákoknak. Ehhez azonban nagyon magas minőségen kell művelni és elengedhetetlen a külföldi tapasztalat, ami csak megfelelő nyelvtudással működik.
A 35. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen résztvevő Jendrassik–Venesz Középiskola és Szakiskola diákjai:
A csapat szakács tagjai Pető Fruzsina és Sáfár Márk (2/14.B), felkészítő tanáruk Andó Pál mesterszakács, a csapat cukrász tagja Herczeg Barbara (2/10.L), felkészítő tanára Sörös-Virág Ildikó, pincérként Szántay Péter (1/13.B) képviselte az iskolát, felkészítő tanára Antal Zoltán éttermi mester.




