Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cél a magyar gasztronómia öregbítése

2015. április 6. 13:45
Minden eddiginél nagyobb sikert ért el a 35. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen a Jendrassik–Venesz Középiskola és Szakiskola a közelmúltban. Ennek kapcsán beszélgettünk a vendéglős szakmáról Antal Zoltánnal, a csapat kísérő tanárával.

– A legjobb magyar iskolák mellett Franciaországból, Németországból és Ausztriából érkeztek csapatok a megmérettetésre. A háromnapos rendezvényen 18 főre kellett elkészíteni a világverseny szellemiségét idéző négyfogásos menüt és dísztortát, melyet az ítészek hőmérő és stopperóra segítségével bíráltak és kóstoltak. A pincérek élőmunkája idén alkoholos és alkoholmentes, kreatív kávékoktél készítése volt a vendég asztalánál idegen nyelvű kommunikációval. Mindez a méltán híres budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola szervezésében.

Antal ZoltánAntal Zoltán

– Milyen feladatok vártak a fiatalokra?

– A teljes verseny a Bocuse d’Or (szakácsok világversenye) előtt tisztelget, ennek fényében kellett elkészíteniük a cukrászoknak a dísztortájukat és a tányérdesszertjüket, amire összesen hat óra állt rendelkezésükre. Közben a szakácsok sem tétlenkedtek, háromfogásos menüsorukat készítették el, idén a házi nyúl volt a kötelező nyersanyag. A veszprémi csapat fenyőtűlevesből, bakonyi gombákból és színes céklavariációkból állította össze versenymenüjének gerincét. A pincéreknek alkalomhoz illő díszasztalt kellett teríteni, ital- és borajánlattal, teljes dekorációval, melyet a mi csapatunk egy rendkívül ötletes plakáttal színesített, amit a zsűri külön is értékelt. Két hungaricum bemutatása is a feladat része volt az egyik a herendi porcelán, a másik pedig Jedlik Ányos nevéhez fűződő szikvíz volt.

Kreatív plakátKreatív plakát

– A több hónapos felkészítő munka eredménye nem maradt el.

– Minden összegezve rendkívül sikeresnek mondható a verseny a mi szemszögünkből. Összesített III. fokozatot értük el a tíz résztvevős mezőnyben, de ami még talán ennél is fontosabb: A legjobb pincér munkáért járó díjat Szántay Péter szerezte meg, maga mögé utasítva a teljes hazai és nemzetközi mezőnyt. Mindig várom ezeket a versenyeket, mert mindegyiken lehet valami újat tanulni egymástól.

A veszprémiek asztalaA veszprémiek asztala

– Hogyan került kapcsolatba a vendéglátással?

– A szüleim vendéglőjében gyakran segítettem, evőeszközt törölgettem, mosogattam, a szakma szeretete talán itt kezdődött, végül ezen a területen folytattam a tanulmányaimat is épp ebben az intézményben. A technikumot követően egyik nagyon jó tanárom kérésére itt maradtam órát adni, az főiskola elvégzését követően pedig oktatni.

– Mennyire köti le a fiatalokat a vendéglős szakma?

– Kihívás ezt oktatni és embert kíván, csak úgy lehet végezni, ha az ember szereti a munkáját. Akkor lehet valaki jó szakoktató, ha él benne a szakmai alázat, illetve tiszteli azt a generációt, amelyet tanít. Meg kell szólítani a diákokat, hiszen akkor hálásak és tanulnak, ha foglalkoztatjuk őket. Érdekes, színvonalas, látványos órák szükségesek. Azokban az osztályokban, ahol tanítok, látom a gyerekek hozzáállását, készülnek, tudás éhesek, szívesen végzik a feladatokat és nagyon jó eredményeket érnek el. Természetesen vannak kevésbé motivált diákok is, de ők is szorgalmasak.

– Ezek szerint kellő utánpótlással rendelkezik ez a szakma?

– Bizonyos életkorban megnyugszanak a diákok, ami az érettségi körül jön el, és letisztul bennük, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Aki vendéglátás szervező-vendéglős szakot választja, azok többsége ezen a területen szeretne boldogulni, tudásszomjasak, lehet velük haladni, csak dicsérni tudom a tanítványaimat.

– A tanítás mellett egy másik területen is tevékenykedik.

– Az iskolában felszolgálást, pincér ismereteket, bárelméletet és gyakorlatot tanítok, ezzel párhuzamosan pedig egy zöldség-gyümölcs kereskedést is üzemeltetek. Nehéz összehangolni ezt a két munkát, hiszen az árubeszerzés éjszakai piacon történik hetente kétszer, ezt egyeztetni kell az órákkal.

– Az egyértelmű, hogy számos sikert adhat ez a szakma, de ezen kívül miért érdemes ezt az irányt választani?

– Mindenképpen egy jó kereseti lehetőség. A magyar gasztronómiát érdemes öregbíteni, büszkék lehetünk rá, ezt át kell adnunk a diákoknak. Ehhez azonban nagyon magas minőségen kell művelni és elengedhetetlen a külföldi tapasztalat, ami csak megfelelő nyelvtudással működik.

A 35. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen résztvevő Jendrassik–Venesz Középiskola és Szakiskola diákjai:

A csapat szakács tagjai Pető Fruzsina és Sáfár Márk (2/14.B), felkészítő tanáruk Andó Pál mesterszakács, a csapat cukrász tagja Herczeg Barbara (2/10.L), felkészítő tanára Sörös-Virág Ildikó, pincérként Szántay Péter (1/13.B) képviselte az iskolát, felkészítő tanára Antal Zoltán éttermi mester.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Új, multifunkcionális légtisztító technológiát fejlesztett a Pannon Egyetem közélet Új, multifunkcionális légtisztító technológiát fejlesztett a Pannon Egyetem Új, multifunkcionális beltéri levegőtisztító rendszert fejlesztett a Pannon Egyetem nemzetközi együttműködésben. A projekt célja egy olyan innovatív, beltéri használatra szánt levegőtisztító berendezés kifejlesztése volt, amely egyszerre képes a levegőben található káros vegyi anyagok lebontására, a szálló por kiszűrésére és a kórokozók elpusztítására, mindezt energiatakarékos, látható fényen működő technológia segítségével. tegnap 16:50 Putyin: Oroszország kész leállítani a a harci cselekményeket, ha biztonsági garanciákat kap közélet Putyin: Oroszország kész leállítani a a harci cselekményeket, ha biztonsági garanciákat kap Oroszország kész haladéktalanul leállítani az ukrajnai harci cselekményeket, ha teljesülnek a biztonsági garanciákra vonatkozó feltételei - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján. tegnap 16:31 Idén dupla mennyiségű tápadományt kapnak az állatmenhelyek a kormány jóvoltából közélet Idén dupla mennyiségű tápadományt kapnak az állatmenhelyek a kormány jóvoltából Immáron ötödik éve részesülnek tápadományban az állatvédő szervezetek, ami nagy segítséget jelent számukra a hideg, téli időszakban. A tápadományok kiszállítása pénteken megkezdődött – közölte az állatvédelemért felelős kormánybiztos stábja. tegnap 14:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.