Szinte előírás, hogy tavasszal minél több vitamint és rostot vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen állítólag tudományos tény, hogy a téli fényhiány bizony levertséget okoz, ezért a lenti internetes gyűjtés főleg a vitaminbombákra és a szezonalapanyagokra koncentrál.
A hazipatika.com például levesnek egy könnyű spárgalevest javasol, melyhez a hozzávalók az alábbiak:
- 2 csomag (1 kg) zöld spárga
- 1 teáskanál fruktóz vagy nyírfacukor
- 1,5 liter víz vagy csirkehúsleves (készülhet levesporból is)
- 2 dl sovány tejföl vagy zabtejszín
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál barna rizsliszt
- 1 nagy csokor finomra vágott friss petrezselyem
- só
Elkészítenünk pedig így kell: Miután a spárgát megmostuk, hajlítsuk meg a szárakat, míg el nem törnek. Az így kapott két szárrész közül a spárga feje felé eső, hosszabbik részét fogjuk felhasználni. Vágjuk 3 cm-es darabokra, és a fejrészt egyelőre tegyük félre. A spárga szárának vége túlságosan fás, így fogyasztásra nem alkalmas, viszont az íze miatt érdemes belefőzni az alaplébe. Tehát sós, cukros vízben vagy a csirkehúslevesben először főzzük meg a szárvégeket, majd 15 perc után vegyük ki, és tegyük a levesbe a többi spárgadarabot, kivéve a fejeket. Kb. 10 perc főzés után adjuk hozzá ezeket is, és főzzük további 3 percig. A tejfölt vagy a zabtejszínt jól keverjük ki a tojássárgájával és a rizsliszttel, és adjunk hozzá a forró levesből is. Amikor egyneművé vált, folyamatos keverés mellett öntsük a leveshez. Végül szórjuk meg petrezselyemmel, forraljuk 1-2 percig, és tálaljuk.
Az idefashion.hu röviden fogalmaz egy csodaturmixról: „Ez a turmix, ha reggelire iszod, maga a tökély! Finom, és rendbe teszi az egész szervezeted!”
Nos, lássuk, mi kell hozzá: Azt írják, hogy egy nagy cékla, 3 répa, 1 piros alma, 1 kicsi uborka, 3 szál angolzeller és 3 centi gyömbér gyökér elég hozzá, amit gyümölcscentrifugával vagy csümölcspréssel kell összeturmixolni, majd meginni.
A következő egy tavaszi hússzelet, melyhez a hozzávalók:
- 6 szelet tarja vagy csirkemell
- 15 dkg előfőzött zöldborsó
- 15 dkg kukorica
- 1 kis üveg gomba
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- besamel mártás
- sajt
- kevés olaj
Elkészíteni így kell: A húst kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Elősütjük kevés olajon pár másodpercig, majd kevés olajjal kikent tepsibe rakjuk. A zöldborsót, a kukoricát, a gombát sózzuk, borsozzuk, petrezselyemzölddel összekeverjük. Ráhalmozzuk a húsra, majd besamellt készítünk, amibe tehetünk borsot és petrezselyemzöldet is. Rátesszük a zöldségek tetejére, majd reszelt sajttal megszórjuk.
15-20 percig sütjük, párolt rizzsel tálaljuk.
Plusz egy desszert a végére, amely az előzőhöz hasonlóan szintén a mindmegette.com oldaláról származik.
Íme az ibolyás palacsinta!
Hozzávalók kb 16 palacsintához:
- 10 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- 2 teáskanál cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál olaj
- 8 dkg tejföl
- 1 dl tej
- 2-3 csokornyi ibolya
- kb. 2 evőkanál olaj a sütéshez
Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.
Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük simára, Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.
A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
A megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztát is így süssük meg.


