Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C

Tudománnyal ünnepelték

2015. április 17. 15:26
Mészáros Ernő akadémikus 80. születésnapja tiszteletére rendezett tudományos konferenciát pénteken a a VEAB Veszprémi Területi Bizottsága.

A VEAB korábbi elnöke, Mészáros Ernő pénteken ünnepelte 80. születésnapját, melynek alkalmából a VEAB Veszprémi Területi Bizottsága rendezett tudományos konferenciát.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az ünnepség alkalmával a város nevében köszöntötte az akadémikust. A polgármester szerint Mészáros Ernő rövid idő alatt olyan személyisége lett a megyeszékhelynek, amit nehéz elérnie egy kívülről jövő embernek. Porga Gyula szerint ez az ünnepelt személyiségéből fakad, hiszen olyan életpálya van Mészáros Ernő mögött, ami nem csak tudományos munkásságról szól. A közéleti szerepvállalás és szervezőmunka, amit végzett és azok a kapcsolatok, amiket itt létesített segítették hozzá, hogy veszprémivé válljon.

Porga GyulaPorga Gyula

Mészáros Ernő 1935-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett meteorológusi diplomát 1957-ben. Kandidátusi értekezését 1966-ban védte meg, majd 1970-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett. 1985-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1990-ben rendes tagjává választották. 1957-től 1992-ig az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozott, 1971-1976 között mint az OMSZ Központi Légkörfizikai Intézetének igazgatóhelyettese, 1976 és 1990 között mint igazgatója. Elindította és megszervezte a légkörkémiai kutatásokat, valamint a háttér-légszennyeződés megfigyelési tevékenységet. Több ciklusban tagja volt a Nemzetközi Geofizikai és Geodéziai Unió légköri asszociációja Levegőkémiai és Globális Légszennyeződési Bizottságának, illetve titkára a Nemzetközi Felhőfizikai Bizottságnak. Részt vett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) háttér-légszennyezettséget mérő hálózatának kialakításában, s másfél évtizeden át irányította a WMO francia és angol nyelvű oktatási központját. A Magyar Aeroszol Társaság alapítója és első elnöke.
1992 és 1999 között vezette az MTA Elnökségi Környezettudományi Bizottságát. Több éven át elnöke volt az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottságának illetve X. (Földtudományok) Osztályának. 1990-től tagja az angliai székhelyű Academia Europae-nak. A Nyugat-Bretagne-i Egyetem (Universite de Bretagne Occidentale, Brest) díszdoktora. Számos kitüntetés birtokosa, amelyek közül kiemelkedik az 1997-es Szent-Györgyi Albert-díj, az 1998-ban kapott Széchenyi-díj, valamint a 2008-ban elnyert veszprém megyei Prima Primissima-díj.

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.