Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C

Tudománnyal ünnepelték

2015. április 17. 15:26
Mészáros Ernő akadémikus 80. születésnapja tiszteletére rendezett tudományos konferenciát pénteken a a VEAB Veszprémi Területi Bizottsága.

A VEAB korábbi elnöke, Mészáros Ernő pénteken ünnepelte 80. születésnapját, melynek alkalmából a VEAB Veszprémi Területi Bizottsága rendezett tudományos konferenciát.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az ünnepség alkalmával a város nevében köszöntötte az akadémikust. A polgármester szerint Mészáros Ernő rövid idő alatt olyan személyisége lett a megyeszékhelynek, amit nehéz elérnie egy kívülről jövő embernek. Porga Gyula szerint ez az ünnepelt személyiségéből fakad, hiszen olyan életpálya van Mészáros Ernő mögött, ami nem csak tudományos munkásságról szól. A közéleti szerepvállalás és szervezőmunka, amit végzett és azok a kapcsolatok, amiket itt létesített segítették hozzá, hogy veszprémivé válljon.

Porga GyulaPorga Gyula

Mészáros Ernő 1935-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett meteorológusi diplomát 1957-ben. Kandidátusi értekezését 1966-ban védte meg, majd 1970-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett. 1985-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1990-ben rendes tagjává választották. 1957-től 1992-ig az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozott, 1971-1976 között mint az OMSZ Központi Légkörfizikai Intézetének igazgatóhelyettese, 1976 és 1990 között mint igazgatója. Elindította és megszervezte a légkörkémiai kutatásokat, valamint a háttér-légszennyeződés megfigyelési tevékenységet. Több ciklusban tagja volt a Nemzetközi Geofizikai és Geodéziai Unió légköri asszociációja Levegőkémiai és Globális Légszennyeződési Bizottságának, illetve titkára a Nemzetközi Felhőfizikai Bizottságnak. Részt vett a Meteorológiai Világszervezet (WMO) háttér-légszennyezettséget mérő hálózatának kialakításában, s másfél évtizeden át irányította a WMO francia és angol nyelvű oktatási központját. A Magyar Aeroszol Társaság alapítója és első elnöke.
1992 és 1999 között vezette az MTA Elnökségi Környezettudományi Bizottságát. Több éven át elnöke volt az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottságának illetve X. (Földtudományok) Osztályának. 1990-től tagja az angliai székhelyű Academia Europae-nak. A Nyugat-Bretagne-i Egyetem (Universite de Bretagne Occidentale, Brest) díszdoktora. Számos kitüntetés birtokosa, amelyek közül kiemelkedik az 1997-es Szent-Györgyi Albert-díj, az 1998-ban kapott Széchenyi-díj, valamint a 2008-ban elnyert veszprém megyei Prima Primissima-díj.

Csepely Máté
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.