Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jó munkahely mindenkinek fontos

2015. április 22. 12:40
Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow keretében tartott előadásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium szerda délelőtt Veszprémben.

Az országjáró roadshow témája a munkahelyi egészség és biztonság, valamint a munkaügyi ellenőrzések fejlesztése, és azok megismertetése, melynek kilencedik állomása volt Veszprém.

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amiket a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel. Kisanyik Tímea tevékenység koordinátor elmondta, a 2012-ben induló, és 2015 júniusában záruló fejlesztéssorozat 3,7 milliárd forintból valósul meg, mely öt tevékenységi ágazatra épül:

  • Társadalmi kommunikáció és PR
  • Munkavédelmi és munkaügyi szakterületi képzések
  • Döntés- előkészítés-elemző kapacitás megerősítés, módszertani fejlesztés
  • Jogsegélyszolgálatot nyújtó projektek szakmai koordinálása
  • Ellenőrzési tevékenység és működési folyamatok technikai támogatása

"A már lezárult jogsegélyszolgálatot nyújtó projektek koordinálása során hat szervezet támogatásával minden 5000 ezer fő feletti, és 10000 fő alatti településen létrejöttek azok a Jogpont+ mini irodák, amelyek ingyenesen igénybe vehető jogi segítséget nyújtottak"- ismertette Kisanyik Tímea. Az IT fejlesztésről elhangzott, a tevékenység fejlesztés során minden megyében mobilműszerek, digitális távolságmérők, baleseti helyszínelő készletek és szkennerek kerültek átadásra.

Kisanyik TímeaKisanyik Tímea

Jákli Tibor, Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának osztályvezetője elmondta "Az ellenőrzési tapasztalatok szerint továbbra is jelentős mértékű szabálytalanság a "feketefoglalkoztatás", mely rövidtávon látszólag mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak megéri, azonban hosszabb távon veszélyes, ha egészségbiztosítás és nyugellátás nélkül marad a munkavállaló. A gazdaságra nézve mindenképpen káros, mivel nem versenysemleges állapotot hoz létre, hiszen egyesek úgy érnek el jobb árakat, jobb piaci pozíciót, hogy nem fizetik be az adókat és járulékokat. Ugyanakkor káros a munkáltatónak is, hisz amennyiben a munkaügyi ellenőrzés feltárja a bejelentés nélküli foglalkoztatást, bizonyos esetekben a hatóság bírsággal sújtja, illetve kizárásra kerül a pályázati úton nyújtott költségvetési támogatásokból is."

Troják László, Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának főosztályvezetője előadásában kiemelte, hogy „A veszélyes munkaeszközök, a jelentős munkavállalói létszám miatt is különösen fontos a munkavédelmi előírások betartása, mert a foglalkozási eredetű megbetegedések és munkabalesetek megelőzése kifizetődik.”

Ge. Á.
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39 Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.