2022. május 25.
//
Orbán névnap

Élhető Magyarország kell a fiataloknak / – a Fidelitas alelnöke a Fiatal Baloldalról –

2008. április 24. 18:03
Élhető Magyarország kell a fiataloknak – mondta ma délutáni veszprémi sajtótájékoztatóján a Fidelitas országos alelnöke. Mihalovics Péter a fórumon arra az április 22-i sajtótájékoztatóra reagált, melyen Pál Béla, Mesterházi Attila országgyűlési képviselők, Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke tartottak a megyeszékhelyen. Ennek témája az MSZP által meghirdetett országos konzultáció volt, amely szerint a két szervezet különös hangsúlyt fektet a fiatalokkal való kapcsolattartásra. Ezen Varga László hangsúlyozta, hogy a Fiatal Baloldal Magyarország leghatékonyabb érdekérvényesítő erejével rendelkező ifjúsági-politikai szervezete, s mint ilyen, az elmúlt években maximálisan képviselte a korosztály érdekeit a Parlamentben és a Parlamenten kívül.
 

Hol volt ez az ifjúsági szervezet akkor – kérdezte Mihalovics Péter –, amikor tavaly májusban a kormány elfogadtatta a diákok utazási kedvezményét megnyirbáló törvényjavaslatot, ami által a fiatalok lakhelyük és iskolájuk közötti utazásának a költsége duplájára emelkedett. Hol volt ez az igen hatékony ifjúsági szervezet, amikor Gyurcsány Ferenc és Hiller István megszavaztatta parlamenti többségével a tandíjat, hol volt ez az igen hatékony ifjúsági szervezet, amikor a szocialista-liberális többség elfogadta a fiatalokat leginkább sújtó Gyurcsány-csomagot? Ugyanezeket a kérdéseket nemcsak a múltban, de a jelenben is feltehetjük – tette hozzá –: hol van ez az igen hatékony ifjúsági szervezet, amikor a szocialisták fiataloknak tett ígéreteit kellene számon kérni, hiszen ingyenes jogosítványt, kollégiumi férőhelyet és más, fiatalokat érintő ígérettel bombáztak minket 2002-2006 között?

Az MSZP 3 kormányprogrami ígéretével jöttem ide – folytatta az alelnök –: az alapfokú oktatás első 8 évében ingyenes lesz a tankönyv (a Jóléti rendszerváltás program szavai), folytatják a Sulinet expressz programot (Lendületben az ország 2006), a fiatal szakemberektől átvállalják a diákhitel törlesztését (Egyetértésben a nemzettel 2002). Mivé lettek ezek az ígéretek, mik valósultak meg szocialista politikusaink jövőképéből? Van olyan – mutatott rá Mihalovics –, amiben a Fiatal Baloldal élen jár: egy éve Zuschlag János megmutatta, hogyan kell az uniós pénzeket igen magas hatékonysággal eltüntetni, és azt saját célra fordítani. Úgy gondolom, nem ez a szegmense az életnek, amikor egy ifjúsági szervezetnek az első helyen kell szerepelnie – folytatta az alelnök.

Összegzésként így fogalmazott a Fidelitas alelnöke: Azt gondolom, nincs szüksége a társadalomnak a szocialistákkal való konzultációra, hiszen a népszavazás alkalmával nemcsak az ország, hanem a fiatalok is kinyilvánították véleményüket, s nemcsak az ifjúságpolitikáról, hanem az ország ügyeiről is. Szerintem ez elég egyértelmű vélemény volt a népszavazás eredményeinek ismeretében. Azt tanácsolom, hogy a jól hangzó sajtótájékoztatók helyett sokkal inkább kezdjen el dolgozni a Fiatal Baloldal, kezdjen el kidolgozni egy olyan koncepciót, ami a magyar fiatalokat nem arra ösztönzi, hogy a határainkon túl találjanak munkát, hanem teremtsenek egy olyan életteret Magyarországon, amely biztosítja számukra a megélhetést a jövőben. Nem kell megfogadni Gyurcsány Ferenc szavait, s nem kell elhagyni Magyarországot, hanem itthon kell élhető Magyarországot teremteni, ami élhető, és a fiatalok számára is jövőképet nyújt.

Befejezésül Mihalovics Péter kiemelte: a Fidelitas szervezete minden olyan kezdeményezésben partner tud lenni, ami az ifjúság életminőségének javítását célozza meg.

Zatkalik András

További cikkek

A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
A bankokkal és élelmiszerláncokkal fizetteti meg a kormány a rezsicsökkentés árát
Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, több ágazat szereplőit kötelezik majd, hogy profitjuk nagy részét ezekbe fizessék be a következő két évben.
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
A környék rejtett értékeinek bemutatására vállalkozott Veszprém legújabb podcastje
Veszprém-Balaton Calling néven indult el az az új podcast-csatorna, amiben a szerkesztők arra vállalkoztak, hogy a helyi mainstream látnivalók és érdekességek bemutatása helyett az ezek mögött megbúvó, nem az első sorban szereplő értékeket tárják fel és mutatják be a hallgatóságnak. Éppen ezért az új podcast egyszerre célozza meg a turistákat, de a helyben élőknek is szolgál új érdekességekkel a környékükről.
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Zsigmond István az év veszprémi mentője
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
Esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei
A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
Orbán: háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány
A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.