2021. május 16.
//
Botond, Mózes névnap

A legsúlyosabb betegségek is leküzdhetők

2015. május 16. 16:00
Szombaton rendezték meg az Emlőrák Betegklubok I. Országos Találkozóját a Pannon Egyetemen.

A találkozón prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa elmondta, hogy napjainkban tíz emlőrákos betegből hét teljesen meggyógyul, és a kezeléseknek köszönhetően a harminc százalék is éveket, akár évtizedeket élhet emberhez méltó fiziológiai és lelki kondíciók között. Az Emlőrák Betegklubok I. Országos Találkozójának célja, hogy tovább erősítse a rákos betegségben szenvedő beteg felé az együttérzés, a segítőkészség és a szolidarítás üzenetét.

A professzor szerint az orvosi tudományok előtt hatalmas terület vár még a felfedezésre. Az ismeretek folyamatos bővülése lehetővé teszi az egyéni kezelések hatékonyságának javulását. A főorvos hangsúlyozta, hogy saját lelkünk ápolásával a legsúlyosabb betegségek is leküzdhetők, hiszen nem a betegség, hanem annak tudata a szörnyű.

prof. dr. Kásler Miklósprof. dr. Kásler Miklós

Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója szerint az egészség olyan mint a levegő: mindaddig nem veszünk róla tudomást, amíg nem hiányzik. Az országos találkozó mellett a hétévégén ünnepli huszonötödik születésnapját a városunkban működő Fagyöngy Egyesület, amely a indulásától fogva igyekszik mindent megtenni a környékünkön élő betegek számára, hogy sikerrel győzzék le ezt a hiányt. A főigazgató szerint örömteli, hogy Veszprém régóta dédelgetett álma, az onkológiai centrum építése már javában zajlik és az idei év végére már lehetővé teszi, hogy a környéken élő rákos betegek egy komplex ellátásban részesüljenek.

dr. Rácz Jenődr. Rácz Jenő

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: Veszprémben abban hiszünk és azért dolgozunk, hogy senki ne érezze magát egyedül. Ebben a munkában a város legfőbb szövetségesei az itt működő civil szervezetek. A huszonöt évvel ezelőtt alakult Fagyöngy Egyesület az egyike azoknak a szervezeteknek, akik magukra vállalták ezt a feladatot. Országos szinten is előremutató az a példa, amit az elmúlt negyed évszázadban a Fagyöngy Egyesület létrehozott Veszprémben. A polgármester szerint fontos, hogy ne csak helyben legyenek erősek ezek a kapcsolatok, hanem kialakuljon egy országos hálózat is. Örömteli, hogy ez a folyamat a Királynék Városából fog elindulni.

Porga GyulaPorga Gyula

Dr. Friedler Ferenc, az Emlőrák Betegklubok I. Országos Találkozójának helyet biztosító Pannon Egyetem rektora kiemelte, hogy az oktatási intézmény sokrétű kapcsolatot tart fent az egészségüggyel. Az egyetem hallgatói és oktatói elkötelezettek abban, hogy az egyészségügyhöz kapcsolódó kutatásokban és fejlesztésekben vegyenek részt.

dr. Friedler Ferencdr. Friedler Ferenc

A délelőtt folyamán a résztvevők szakmai előadásokon vehettek részt, meglátogathatták az épülő okológiai centrum épületét, valamint megismerkedhetek a Veszprémben és annak környékén működő egészségügyi civil szervezetekkel.

dr. Márfi Gyula felszenteli az elveszettnek hitt Szűz Mária-szobrot.dr. Márfi Gyula felszenteli az elveszettnek hitt Szűz Mária-szobrot.

A délutáni programok a szabadban folytatódtak. A találkozó résztvevői részt vettek egy elveszettnek hitt Szűz Mária-szobor felszentelésén, valamint elültették az emlékezés és a remény fáját a Kolostorok és Kertek rendezvényterületen. Az eseményen részt vett Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere.

Csepely Máté
Domján Attila