Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C

Túl kell lépni a fájdalmas megemlékezésen

2015. június 4. 19:25
A trianoni békediktátum 95. évfordulájára emlékezett a Fidesz Veszprémi Szervezete csütörtökön délután, a Nemzeti Összetartozás Napján.

Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a határontúlról figyelve kevésszer akad olyan jól eltalált döntés, mint amikor a magyar Országgyűlés a trianoni békediktátum napját, a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Berényi József szerint túl kell lépni a fájdalmas emlékezésen, a siránkozáson és egyfajta pozitív értékkel kell megtölteni történelmünk egyik legfájóbb eseményét.

„Van egy nap, amikor közösen tudunk kiáltani, hogy összetartozunk, még akkor is ha mások ezt nem így akarták.“

A pártelnök szerint, akik Trianonban döntöttek nem gondolták, hogy még száz év múlva is létezni fog határontúli magyarság. Nem gondolták, hogy ilyen mélyek a gyökerek, a kultúra, az összetartozás, a nyelv szeretete és ahhoz való ragaszkodás. A trianoni békediktátum óta eltelt idő azt bizonyítja, hogy a határontúli magyarságnak továbbra is az a célja, hogy megmaradjon magyarként bárhol is él a világban. Kevés olyan nemzetrész van ma Európában, aki ennyire ragaszkodik a gyökereihez.

Berényi ZoltánBerényi Zoltán

Berényi József szerint Szlovákia és Magyarország ma a két kormánynak köszönhetően aktív párbeszédet folytat és kezeli a gazdasági és szociális ügyeket, de a Felvidéken továbbra sincs meg az az intézményrendszer, amely a magyarság megmaradását és a magyarok lakta régiók fejlődését biztosítaná. Továbbra sincsen autunómia, ami lehetővé tenné a felvidéki magyarok teljes értékű kibontakozását.

A pártelnök szerint ha őszinte lenne a szlovákiai politika nyitása, akkor nem kellene vitát folytatni arról, hogy miért van szükség a magyar területi önkormányzatokra. Berényi József hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján fontos kimondani, hogy a határontúli magyarok kívánják, hogy Magyarország továbbra is segítse őket ebben a küzdelemben. Ezen a napon meg kell köszönni azt is, hogy Magyarország kormánya és az adófizetők hozzájárulnak ahhoz, hogy a határontúli iskolák és kultúrális intézmények fennmaradhassanak.

„Ez az a pillanat, amikor az ember azt érzi, hogy jó magyarnak lenni, hiszen nincsen egyedül Pozsonyban, a Vajdaságban vagy éppen Erdélyben, hanem együtt vagyunk. A szétdarabolás ellenére összeköt bennünket a szív, a lélek és a magyar nyelv.“

Az ünnepi beszédet követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a Városháza terén felállított Országzászló előtt.

Az ünnepségen részt vett dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, valamint Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. ma 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. ma 11:49 Karikó Katalin diákévei a Lovassyban Karikó Katalin diákévei a Lovassyban A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban. ma 15:35 Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn. tegnap 13:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.