Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Túl kell lépni a fájdalmas megemlékezésen

2015. június 4. 19:25
A trianoni békediktátum 95. évfordulájára emlékezett a Fidesz Veszprémi Szervezete csütörtökön délután, a Nemzeti Összetartozás Napján.

Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a határontúlról figyelve kevésszer akad olyan jól eltalált döntés, mint amikor a magyar Országgyűlés a trianoni békediktátum napját, a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Berényi József szerint túl kell lépni a fájdalmas emlékezésen, a siránkozáson és egyfajta pozitív értékkel kell megtölteni történelmünk egyik legfájóbb eseményét.

„Van egy nap, amikor közösen tudunk kiáltani, hogy összetartozunk, még akkor is ha mások ezt nem így akarták.“

A pártelnök szerint, akik Trianonban döntöttek nem gondolták, hogy még száz év múlva is létezni fog határontúli magyarság. Nem gondolták, hogy ilyen mélyek a gyökerek, a kultúra, az összetartozás, a nyelv szeretete és ahhoz való ragaszkodás. A trianoni békediktátum óta eltelt idő azt bizonyítja, hogy a határontúli magyarságnak továbbra is az a célja, hogy megmaradjon magyarként bárhol is él a világban. Kevés olyan nemzetrész van ma Európában, aki ennyire ragaszkodik a gyökereihez.

Berényi ZoltánBerényi Zoltán

Berényi József szerint Szlovákia és Magyarország ma a két kormánynak köszönhetően aktív párbeszédet folytat és kezeli a gazdasági és szociális ügyeket, de a Felvidéken továbbra sincs meg az az intézményrendszer, amely a magyarság megmaradását és a magyarok lakta régiók fejlődését biztosítaná. Továbbra sincsen autunómia, ami lehetővé tenné a felvidéki magyarok teljes értékű kibontakozását.

A pártelnök szerint ha őszinte lenne a szlovákiai politika nyitása, akkor nem kellene vitát folytatni arról, hogy miért van szükség a magyar területi önkormányzatokra. Berényi József hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján fontos kimondani, hogy a határontúli magyarok kívánják, hogy Magyarország továbbra is segítse őket ebben a küzdelemben. Ezen a napon meg kell köszönni azt is, hogy Magyarország kormánya és az adófizetők hozzájárulnak ahhoz, hogy a határontúli iskolák és kultúrális intézmények fennmaradhassanak.

„Ez az a pillanat, amikor az ember azt érzi, hogy jó magyarnak lenni, hiszen nincsen egyedül Pozsonyban, a Vajdaságban vagy éppen Erdélyben, hanem együtt vagyunk. A szétdarabolás ellenére összeköt bennünket a szív, a lélek és a magyar nyelv.“

Az ünnepi beszédet követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a Városháza terén felállított Országzászló előtt.

Az ünnepségen részt vett dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, valamint Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? ma 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. ma 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. ma 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.