Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem kispályások a női focisták / Laki Zoltán együttesből tízen távoztak, de most újra nagy csapatot épít

2009. február 19. 16:48
A veszprémi női labdarúgó élet egyesületi szinten 2002-ben kezdődött még kispályán. Azóta már a negyedik nagypályás idényüket kezdik a lányok és hölgyek. A Gizella Veszprémi SE jelenleg negyven sportolót foglalkoztat az óvodásoktól kezdve egészen a felnőttekig. Tavaly nyáron tíz meghatározó játékos távozott a felnőtt csapattól, így Laki Zoltán vezetőedzőnek szinte a nulláról kellett kezdenie a csapatépítést. A tréner mégis optimistán tekint a jövőbe, hiszen időről időre újabb tehetségek tűnnek fel.

­– A divatsportágaknak – mint a torna, rock ’n roll, s különböző táncok ­­– erőteljes elszívó erejük van. Emellett sok esetben a szülők is ódzkodnak a tekintetben, hogy a foci nem a lányoknak való. Tíz éve tevékenykedem ezen a területen, de állítom, hogy nincs különbség abban, hogy lányok, vagy fiúk űzik a sportot. A fiúknak persze van egy genetikai beidegződésük, minek okán könnyebben állnak hozzá, de a lányok is képesek ugyanazokat a feladatokat végrehajtani.  Csak Szombathelyen és nálunk foglalkoznak a legkisebbekkel, mert az a legkeményebb feladat. Egy edzésen úgy le tudnak harcolni, hogy nem találok haza. Nagyon nehéz egy 7-9 éves kislánynak egy órán keresztül lekötni a figyelmét – osztja meg tapasztalatait mosolyogva Laki.

Tavasztól a nemzetközi vonalon erősít a gárda, ugyanis a Közgazdasági Szakközépiskolába érkezik egy amerikai diáklány, aki itt szeretne futballozni. Az U15-ös csapat így is remekel. Az alapszakaszt jelenleg tíz ponttal vezetik, így szinte biztosan továbbjutnak a középdöntőbe.

– ­­Ebben a korosztályban országosan is nagyon jók vagyunk, így idén komoly eredményre is esélyesek lehetünk. Ha odafigyelnek a gyerekek, akkor a tavalyi bronzérmet is túlszárnyalhatjuk, s a bajnoki címért is versenyben lehetünk. A felnőttek a nyolccsapatos NB II. Nyugati csoportjában a hatodik helyen teleltek. A nyári átigazolási szezonban azonban tíz felnőtt játékos hagyta el a klubot, köztük négy válogatott. Így gyakorlatilag a nulláról kellett elindulni, ezért a fiatalokkal kiegészülve a csapatépítést tűztük ki idén célul. A következő szezonban szeretnénk előbbre lépni, utána pedig – ha lehetőségeink engedik – már az élvonalba jutásért játszanánk. Az esély megvan rá, mert nagyon ügyesek ezek a gyerekek, korábban kezdték elsajátítani az alapokat, mint az előzőek – büszkélkedik tanítványaival a vezetőedző.

A klub legnagyobb sikerét tavaly Passauban érte el, ahol Bundesliga együttesek, valamint az UEFA-kupa győztes osztrák csapat társaságában az előkelő harmadik helyen végeztek.

Laki Zoltán büszke arra, hogy a kezei alatt négy olyan tehetség formálódott, akik különböző korosztályos válogatottakig jutottak. Sőt, a közelmúltban egy szombathelyi tornán ismét a válogatottak célkeresztjébe került több új játékosa.

– Az itteni műhelymunka sikere, hogy miután nyáron szétszedték a csapatomat, fél év elteltével ismét a korosztályos válogatottak közeléig tudnak jutni a játékosaink. Mind a játékosok, mind az edzők teljesen ingyen, a sportág szeretetért dolgoznak.

Természetesen kíváncsiak voltunk, hogy nőként miért lesz valakiből focista. A felnőtt csapat kapitányát, Faddi Zsuzsannát erről kérdeztük.

– Nyolc és fél éve focizok. Még általános iskolában kezdtem, amikor beálltam a fiúk közé rúgni a bőrt. Sosem érdekelt más sport, csak a foci. Nagyon tetszik, mint csapatjáték, s szívesen követem az eseményeit, eredményeket. Az ismerőseim első hallásra általában meglepődnek, hogy futballozom, de legtöbbször pozitívan vélekednek, amiért egyáltalán sportolok. Szeretném egyszer kipróbálni magam külföldön, s a válogatottság is nagy álmom.

 

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.