Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyári borkalandozások

2015. június 23. 20:03 // Forrás: ecoport
„...És Isten megteremté a bort, hogy az emberek vigadjanak. Az emberek vigadtak, és Isten látta, hogy ez jó. De az emberek egyre többet ittak és vigadtak, és egyre kevesebbet foglakoztak Istennel. És Isten látta, hogy ez nem jó. Ekkor Isten megteremté a másnapot...”

Bizony be kell tudni osztani az erőnket, ha a nyári melegekben adjuk borozásra fejünk. A nagy meleg csak az igazán művelt alkoholistáknak kedvez: a tudatlan vedelők könnyen tapasztalják meg, milyen kegyetlen bosszút áll a mértéktelen ivás kánikula idején. Ilyenkor kell előnyben részesíteni a könnyedebb fehérborokat, a gyümölcsös rozékat, és uram bocsáss: a fröccsöket. Hamvas Béla örökbecsű gondolatát, hogy „az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan”, nyáron tegyük kicsi zárójelbe, mert könnyen szaporíthatjuk a macskajajosak táborát. És ne feledjük: igyunk a bor mellé sok vizet, bármennyire is hat ez istenkáromlásnak első hallásra.

A fröccs – áldassék örökké Jedlik Ányos neve és az ő savanyúvízi készülete – nem képzelhető el, csak a jó magyar szikvízzel: aki olyasmire vetemedne, hogy ásványvízzel keveri, az más disznóságra is képes. A szódavíz olyan Monarchikum, mint a szaloncukor: csak a régi Osztrák-Magyar Monarchia területén ismerik. Délen, Újvidéken még elképzelhetetlen nélküle a kávéházi élet, ha Nameštajt rendelünk, két félliteres kancsót kapunk egy fröccsös pohárral: az egyikben bánáti rizling, a másikban szikvíz. Mindenki úgy keveri, ahogy úri gusztusa kívánja. De ha átmegyünk a Dunán, hiába keressük a szódát, ott azt hallomásból sem ismerik. És így van ez keleten, északon, nyugaton is.

„Kétféle fröccskeverés…”

Amúgy a fröccs keverésének két iskoláját ismerjük. Az egyik szerint a vizet nemesítjük borral: ebben az esetben kevésbé csípős, lágyabb fröccsöt kapunk. Az elterjedtebb módszernél a bort húzzuk fel szódával, ilyenkor fickósabb, gyöngyözőbb nedűt ihatunk. Az arányok kérdésében nincs a magyarnál találékonyabb nemzet, a honi fröccsfélék száma a végtelent közelíti. Újabban előtérbe kerülnek a bátrabb fröccsverziók, amikor gyümölcsök, szörpök és egyéb huncutságok is kerülnek frissítőnkbe. Mielőtt megbotránkoznánk, vegyünk egy nagyobb lélegzetet, és keressük elő kísérletező énünket.

A vörösboros fröccs látványosan feljavítható friss szederrel, pirosbogyós gyümölccsel. És innen már vékony a mezsgye a fröccs és a koktélok között. Cherry brandy, meggyszörp, chardonnay jégkockákkal, szódával. Nyalásnyi gin, citromkarikák, cserszegi fűszeres fröccs. Vagy: Irsai Olivér fröccs eperrel, citromkarikákkal. Esetleg szürkebarát fröccs bodzás uborkával, mentával és citromfűvel. A variációs lehetőségek a végtelenbe tűnnek. Ha fantáziánk cserbenhagyna, bátran guglizzuk meg a témát, meg fogunk döbbenni, milyen hajmeresztő finomságokat kísérleteztek már ki borivó cimboráink. Ezek könnyű, játékos italok a meleg nyári napokra, amikor a napsütés könnyen megtréfálja a felkészületlen borkóstolót.

„Ne vállaljuk túl magunkat…”

Persze egészen más a helyzet, amikor már lebukott a nap, ilyenkor előkerülhetnek a testesebb fehérek és természetesen a vörösök is. És ne feledjük: állampolgári kötelességünk segíteni a borászokat. Ha nem isszuk meg a boraikat, nem lesz helye a következő szüret termésének. Egyébként szent meggyőződésem, hogy nincs annál jobb, mint amikor a kedvenc borainkat ott fogyasztjuk, ahol készültek: a pincében – a borász szakértői figyelmével átölelve. Remek kirándulásokat szervezhetünk Csopak, Füred vagy a Balaton-felvidék pincéibe. Csak arra ügyeljünk, ne vállaljuk túl magunkat – egy kirándulás egy pince. Maximum kettő. Különben könnyen járunk úgy, mint jómagam az első Nyitott Pincék napján, amikor a három somlói pince után Badacsonyban már rögtön a vörösökre ugrottam, Balatonfüredet, Csopakot pedig már nem tudtam megkóstolni, mert alkalmatlan állapotba kerültem, nem merném állítani, hogy önhibámon kívül.

A kirándulásokat lehetőleg szervezzük vonattal, autóbusszal, nincs kegyetlenebb és szerencsétlenebb állapot, mint józan autóvezetőként lekövetni barátaink pincelátogatását – hacsak nincs olyan szerencsénk, hogy találunk egy elkötelezett antialkoholista barátot, aki jól tűri a jókedvű, borgőzös utasokat. De az ilyen úrvezető Magyarországon ritkább, mint a fehér holló. Maradjunk a tömegközlekedésnél.

„Të nyersen ëszëd a bort?”

Kerüljük a tömegborokat! Az a bor, amelyikből tízezernél több palack van, fölöttébb gyanús. Keressük a kisebb tételeket! Csak jót igyunk, mértékkel. Szeressük a bort! És ő meghálálja. Ha nem élünk vissza vele, végigkíséri és bearanyozza egész életünket. Bánhidi Laci bácsiról mesélik (gyermekkorunk örök Matula bácsijáról, aki bizony nem vetette meg a bort), hogy amikor megkérdezték tőle, mi szeretne lenni, ha újra kezdhetné az életét, ő azt válaszolta: muslinca. Borban születik, borban is hal meg. Azt is mesélik, hogy egyszer fülön csípett egy kisfiút, aki dézsmálta a szőlőjét. Így fedte meg: Të, gyerëk! Mëg vagy te őrülve??? Të nyersen ëszëd a bort?!?

ecoport

Tóth Loon
Fotó: Babják Tamás

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.