Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Sporttörténelmet írt az MKB Veszprém KC "testvércsapata" / Az Euroliga négyesdöntőjébe jutott az MKB-Euroleasing Sopron

2009. február 21. 10:19 // Forrás: hunbasket.hu
Sporttörténelmi sikert ért el az MKB Sopron együttese a női kosárlabda Euroligában, hiszen a hűség városát képviselő csapat fennállása során először jutott be a Final Fourba, vagyis a négyesdöntőbe. Székely Norbert tanítványai parádés teljesítménnyel könnyet csaltak szurkolóik arcára, miután lekosarazták a parkettáról a Bourges Basket csapatát (70-63).
NŐI EUROLIGA NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ:

MKB-EUROLEASING SOPRON - BOURGES BASKET 70-63 (13-10, 19-15, 25-22, 13-16)

Sopron, 3000 néző. Vezette: Zamojski (lengyel), Poljansek (szlovén), Totics (szerb).
MKB-EUROLEASING SOPRON: Kathleen MacLeod 5/3, Horti Dóra 6, Honti Kata 19/6, Jelena Milovanovics 21/9, Amber Holt 5. Cserék: Eördögh Edit 8/3, Horváth Zsuzsanna, Tijana Krivacsevics 6. Vezetőedző: Székely Norbert.
BOURGES BASKET: Melain 5, Miyem 6, Lelas 10, Ndongue 33, Santos 2. Cserék: Manics 7/3, Dumerc, Bujdosó. Vezetőedző: Pierre Vincent.

Hatalmas bravúrt ért el a franciaországi kisvárosban az MKB Sopron együttese, miután 68-65-re legyőzte a Bourges-ot. Ennél nagyobb bravúr már csak az lett volna, ha hazai pályán is diadalmaskodik. Nos, a szócskát kitörölhetjük és átírhatjuk -ra. A Sopron ugyanis fantasztikus játékot nyújtva 70-63-ra megverte a gallokat és ezzel ott van Európa legjobb négy csapata között.

Történelmi tett, akárhonnan is nézzük. Sosem jutott még ilyen magasságokba a sárga-zöld klub. A Török Zoltán vezette egyesület könnyű helyzetben van hazai pályán, óriási szurkolótábora szinte belehajszolja a győzelembe övéit. Ezúttal is ez történt.

A három-négyezer örjöngő fanatikus már az első percekben úgy üvöltött, mintha bajnokságot nyertek volna kedvenceik. Való igaz, már ekkor megvolt a lehetőség a tapsra, hiszen az egész meccsen remeklő Honti Kata vezetésével már néhány percet követően ötpontos előnye volt a hazaiaknak. Szerencsére a szőke tehetség mellé felzárkóztak a társak is, így Horti Dóra és a csereként beálló Krivacsevics Tijana is megmutatta, hogy korával ellentétben egyáltalán nem hozza zavarba a nagy tét.

A második részben beszállt a csapatkapitány Eördögh Edit is, akinek a jelenléte nyugtatóan hatott a fiatalabbakra. A félidő végére már héttel ment az MKB, még úgy is, hogy Emmeline Ndongue egyedül is hátára kapta övéit, és valami hihetetlen akarással csak úgy szórta a pontokat. Egyszerűen nem tudott hibázni a vendégek 14-ese.

A harmadik negyedben Honti újra megrázta magát és már tízre növelte a különbséget. Fantasztikusan védekezett Székely Norbert csapata. A Bourges durvasága azonban sokszor tördelte, lassította a hazaiak alapjátékát, de valójában nem volt esélye a fordításra a franciáknak.

Nem szabad elmenni Jelena Milovanovics teljesítménye mellett sem. Csak úgy szórta a triplákat a szerb tini, aki egyszer a félpálya közeléből is bevágott egyet a harmadik harmadik vége előtt néhány másodperccel. A legnagyobb különbséget, 14 pontot Honti Kata büntetői után érte el a Sopron (68-54).

Nem lehetett megállítani, maximum lelassítani a hazaiakat, akik az utolsó percet már teljes örömmámorban élték át. A kispadnál Eördögh Editék már összekapaszkodva várták a végső dudaszót. Nem is kellett sokat várni rá, Ndongue 33. pontja már nem osztott, nem szorzott. A Sopron a Final Fourba jutott története során először!

Pécsről ezzel szemben sajnos rossz hírek érkeztek, ugyanis a baranyai együttes 81-76-ra kikaptak hazai pályán a Halcon Avenidától, így két vereségével búcsúzni kényszerült a sorozattól.

Székely Norbert: Egy kis csapat nagy dobása ez


"Ebben a pillanatban ez az elsődleges és legnagyobb siker edzői pályafutásomban. Igaz, tizenöt éve vagyok edző és már nagyon sok szép sikert értem el csapataimmal - nyilatkozta Székely Norbert, a soproni edző a lefújást követően. - Ebben a közösségben nagyon fontos, hogy végig hittünk egymásban, és szeretném kiemelni Seres Éva munkáját, aki rengeteget segítette abban, hogy ide jutottunk. Ez a pályán és a pályán kívül is közös munka volt. A Final Fourt elérni hatalmas teljesítmény, azt is mondhatnám, hogy történelmi tett. Csak gratulálni tudok ennek a csapatnak, de szeretnénk megnyerni a következő mérkőzéseket is. Egyáltalán nem gondoltam volna egy évvel ezelőtt, hogy most itt tartunk, de még az idény rajtjánál sem. Viszont ahogy mentünk előre, látható volt, hogy mindenkivel fel tudjuk venni a versenyt, és képesek vagyunk igazi csapatot alkotni. Egyébként ez a sikerünk titka, hogy valódi csapat vagyunk. Pályán és pályán kívül egyaránt. Ráadásul mindig számíthattunk extra teljesítményekre, amik a nehéz helyzetekben kisegítettek minket, és ez önbizalmat adott. Amikor eljutottunk a tizenhat közé, már éreztünk, hogy erősek vagyunk. Egy kis csapat nagy dobása ez!"

Honti Kata: Mi vagyunk a legjobbak!


"Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy a Final Fourig eljuthatunk - mondta Honti Kata, a soproniak válogatott kulcsembere. - Végig hittem benne, másként nem is lehet. Amikor eljutottunk a legjobb tizenhat közé, egyre komolyabban vettük, hogy sikerülhet, és a keddi győzelmünk a Bourges ellen, elérhető közelségbe hozta a Final Fourt. Óriási,amit ma csináltunk! Az volt a sikerünk titka, hogy mindenki elhitte, győzni fogunk. Voltak holtpontok, de nagyon elszánt volt a csapat. Közösen megyünk, az egész csapat, hatalmas buli lesz. Innentől kezdve most megint ki kell tűznünk valami célt magunk elé, de mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálunk, és a Final Fourban bármi megtörténhet."

Mondta Honti Kata, aki a nyilatkozat után önfeledten ugrálni kezdett és azt kiabálta: Mi vagyunk a legjobbak! Mi vagyunk a legjobbak!"

EGY ÓVÁS ÉS ANNAK OKAI:

A mérkőzés után a francia csapat megóvta az összecsapást. Az ok: Amber Holt egyik ütésénél szerintük két büntetődobás járt volna a megítélt egy helyett. A tény viszont, hogy miután az esetet követően oldalról jöhettek, ezért csak egy dobás jár a szabálykönyv szerint.

Az óvás körülményeinek feltérképezésében Bodrogváry Iván, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) női tagozatának elnöke volt a SportHirado.hu segítségére.

"Ez tulajdonképpen erőfitogtatás a Bourges részéről, hiszen a szabály egyértelműen kimondja, hogy ilyenkor egy büntető jár a csapatnak. így feleslegesen költ el háromezer eurót a francia együttes, de persze a hivatalos döntésig még várni kell."

[Élesztős Zoltán, Siklós Eri]
Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.