Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Fidesz: a gazdaság tartós növekedési pályára állt

2015. augusztus 11. 12:31 // Forrás: mti
A magyar reformok működnek, ennek egyik eredménye, hogy a gazdaság tartós növekedési pályára állt, ennek mértékével pedig Európa élére került - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Szűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Szűcs Lajos hangsúlyozta, bebizonyosodott, hogy a gazdasági növekedéssel egyszerre lehet új munkahelyeket teremteni és csökkenteni az államadósságot, ezt pedig már a nemzetközi hitelminősítők is észrevették. A tavalyi 3,6 százalékos gazdasági növekedés idén sem torpan meg - mutatott rá -, a várakozások szerint 3,1 százalékos, de akár azt meghaladó is lehet a mutató. A képviselő az eredmények közé sorolta még, hogy az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, visszafizette IMF-hiteleit, és a kormány mérsékelte a lakosság eladósodottságát is. Fontosnak ítélte, hogy már a nyár elején volt költségvetése az országnak 2016-ra, és megítélése szerint az adótörvények is biztos alapot jelentenek ahhoz, hogy kiszámítható és megvalósítható legyen a büdzsé és a kormány gazdaságpolitikája.

A nemzeti össztermék több mint 50 százalékát a magyar kis- és közepes vállalkozások adják össze – mutatott rá -, és itt foglalkoztatják a magyar munkavállalók mintegy 80 százalékát, a kormány ezért a továbbiakban is adó- és járulékcsökkentési lehetőséget biztosít ezeknek a cégeknek. Az uniós forrásokhoz való hozzájutást például előfinanszírozással segítik számukra, emellett bürokratikus terheik csökkentését is tervezik- mondta. Magyarország már ötödik éve bizonyítja, hogy megszorításra épülő gazdaságpolitikával a válságból nem lehet kilábalni - fogalmazott, hangsúlyozva: ha Magyarország a görög utat választotta volna erre, nehezebb helyzetben lenne, mint Görögország.

fotó: pestisracok.hufotó: pestisracok.hu

A politikus azt mondta, hogy 2002 és 2010 között a szocialista kormányok veszélyes helyzetbe sodorták az országot, amikor 6,5 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, az államadósság pedig megduplázódott, a GDP 83 százalékára. Eközben a munkanélküliség is megkétszereződött, 11,2 százalékra - fűzte hozzá, emlékeztetve a kilenc éven át tartó túlzottdeficit-eljárásra, amely elmondása szerint veszélyeztette az uniós forrásokhoz való hozzájutást.

A szocialista-szabaddemokrata kormányok, amelyek meglátása szerint csak a megszorításokban látták a megoldást, az embereket is elszegényítették, a jövedelmek felét elvitte a magas rezsi és az adó, és devizahitelekbe "csalták" az embereket - jelentette ki. A politikus kérdésre válaszolva, a jegybank újabb ingatlanvásárlásával kapcsolatban személyes véleményét osztotta meg: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által vásárolt ingatlan a nemzeti vagyon része lesz. Az önálló intézményként működő MNB felelős gazdálkodását jogszabály rögzíti, aki ennek megszegéséről tud, megteheti a szükséges lépéseket - tette hozzá.

vehir.hu
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.