2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Veszprém hírnevét öregbíti a megújult belváros

A belvárosi rehabilitáció második üteméhez kapcsolódó tapasztalatokról beszéltek az érintettek hétfőn délután a városházán. A zöld területek megújulása kedvezőbb időjárásra vár.

A műszaki átadást követő garanciális javítások folynak jelenleg a belváros funkcióbővítő rehabilitációja I/B üteme kapcsán. “Arra törekszünk, hogy a legjobb minőségű munka kerüljön a birtokunkban” – jelentette ki Brányi Mária alpolgármester hétfőn délután a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Brányi MáriaBrányi Mária

Elhangzott, a most záruló projekt szorosan kapcsolódik a korábbi belvárosi rekonstrukcióhoz, megújultak a Kossuth utcához kapcsolódó belső udvarok, a Jutasi úti támfal a piaccal szemben, a Hangvilla előtti tér, illetve új homlokzatot kapott a zeneiskola, illetve a Skála áruház. “A források nem tették lehetővé, hogy a projekt nagyságát a végtelenségig bővítsük, valahol meg kellett húzni a határokat” – mutatott rá az alpolgármester, hogy egyes területek miért nem újultak meg teljes egészében, hozzátéve, a pályázat csak önkormányzati tulajdonú közterületek rendbehozatalát támogatta.

Néhány napvilágot látott kritikára is ésszerű magyarázatot adott az alpolgármester. A Lordok háza mögött esztétikus térfalat kaptak a hulladéktárolók. “Az épület mellett húzódó gázvezetékek miatt nem lehetett zárt tárolót kialakítani” – jegyezte meg. A számos pozitív visszajelzés mellett negatívumként jelent meg a belváros szürkesége. Brányi Mária szerint a burkolat szerepe, hogy kiszolgáljon minket, nem annak kell kitűnnie, hanem a környezetnek kell élőnek és színesnek lennie, beleértve a közösségi életet is. Hozzátette, a száraz és meleg időjárás hátráltatta a zöld területek rehabilitációját, amint kedvezőbbek lesznek a feltételek, pótolják.

Józan GyörgyJózan György

Józan György, a városfejlesztési iroda csoportvezetője a műszaki tartalommal kapcsolatban ismertette, a beruházás előkészítésére és kivitelezésére kevés idő állt rendelkezésre, ez utóbbira 120 nap jutott. A kivitelezővel kötött szerződésben egy éves utógondozási kötelezettség, valamint öt éves garancia szerepel.

Ferenczi GáborFerenczi Gábor

A projekt részét képezték még az úgynevezett soft elemek, melyeket helyi civil szervezetek, illetve intézmények hoztak tető alá. “Ezek az események kulturális plusz értékek mellett a szemléletformálást és egyben a közösség erősítését segítették” – hangoztatta Ferenczi Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője.

Több mint 80 százalékos uniós támogatás mellett mintegy 694 millió forintból folytatódott idén a belváros rehabilitációja. Brányi Mária szerint nehéz munka áll mögöttünk, amit szoros határidővel sikerült kivitelezni a végeredmény pedig Veszprém hírnevét öregbíti.

A régi és a megújult belváros közötti különbséget ebben a galériában nézheti meg.