Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 13. Szervác
Veszprém
21°C
2024. május 13. Szervác
Veszprém
21°C

Az EU nem küldi haza a menekülteket - V4 csúcstalálkozó lesz

2015. augusztus 31. 15:04 // Forrás: mti
Az Európai Unió soha nem fogja visszatoloncolni a védelemre szoruló migránsokat - mondta hétfőn a franciaországi Calais-ban Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. Rendkívüli csúcstalálkozón foglalkoznak a nem szűnő migrációs válsággal a hét végén a négy visegrádi ország kormányfői.

"Soha nem fogjuk azokat kitoloncolni, akiknek védelemre van szükségük" - fogalmazott Timmermans az észak-franciaországi Calais kikötővárosában, ahol mintegy háromezer külföldi tartózkodik illegálisan felállított sátortáborokban arra várva, hogy a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra. Timmermans azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság további ötmillió eurót (1,6 milliárd forintot) folyósít a francia kormánynak a kialakult helyzet kezelésére.

Eközben Robert Fico szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő a hétvégén találkozik, hogy megvitassa a kialakult helyzetet. Szlovákia elsősorban a fokozottabb osztrák határellenőrzések miatt szorgalmazza a rendkívüli V4-es csúcstalálkozó összehívását. Pozsony ugyanis attól tart, hogy a 71 ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják majd a célországokba továbbvinni a menekülteket.

Szlovákia nem fogadja el azon nyugat-európai politikusok bírálatát, akiknek nem tetszik a kelet-európai országok hozzáállása a migrációs problémához - jelentette ki Fico. "Számos érvünk van" - szögezte le. "Amíg nem mondjuk ki az igazat a migrációról, addig nem lesz előremozdulás" - vélekedett a szlovák miniszterelnök.

Szlovákia mellett Csehország is ellenzi a kvótarendszert, ugyanakkor Milos Zeman cseh államfő elmondta: az ország önkéntes alapon 1500 menekültet akar befogadni 2017 végéig.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.