Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Corvinák az általános iskolásoktól

2009. március 3. 15:45
Ifjú művészek tárlata nyílt a Városházán. A diákok Mátyás korát elevenítették meg.

Különleges kiállításra jöttünk ma el - mondta a kedd délutáni városházi megnyitón Némedi Lajos önkormányzati képviselő, az ifjúsági és kulturális bizottság elnöke -, hiszen ifjú (általános iskolás) alkotók kiállításait láthatjuk, akik sajátos szemszögből értékelik a történelmet.

A kezdő "lökést" a Március 15. úti klubkönyvtár adta 2002-ben, amikor "Az én Veszprémem" címmel meghirdették első képzőművészeti pályázatukat. A kiírás minden esztendőben megújult, s az érdeklődés is nőtt. Számos kategóiát jelöltek meg, ezzel is bővebb teret adva a kibontakozáshoz. 2008. a reneszánsz éve volt, s ehhez kapcsolták a pályázatot is. Mátyás és kora, az iniciálék, a Corvinák, a középkori díszítő művészet nagyon vonzónak találtatott a gyerekek körében.

Az érdeklődést a számok is bizonyítják: a 2007. évihez viszonyítva háromszor annyian nyújtottak be egy-egy pálymunkát a gyerekek. A Bárczy, a Báthory, a Deák, a Gyulaffy, a Padányi, a Rózsa és a Szilágyi iskolákból 213 tanuló 218 rajzot küldött be. Elbírálásukban Balogh Gyuláné rajzpedagógus, s a közelmúltban elhunyt újságíró, Nagy István vett részt óriási szakértelemmel.

A pályázati eredményeket a klubkönyvtár grafika és festés technika mentén hirdette ki a 3-4-5. és a 6-7-8. osztályosok körében.

Különdíjat kapott Németh Kitti (Báthory isk. 6. o.), Mucsy Kata (Kossuth isk. 8. o.) és Fertig Fruzsina (Kossuth).


Németh Kitti, jobbján különdíjas munkájával

Az "Én Veszprémem - iniciálék" képzőművészeti verseny fődíját idén Gombás Valentin, a Báthory iskola 5. a osztályos tanulója érdemelte ki.

A megnyitón színvonalas játékkal a Csermák Antal Zeneiskola növendékei teremtettek ünnepi hangulatot.

A pályázatot 2009-ben "Zúgjatok, harangok" címmel ismét kiírja a Március 15. úti klubkönyvtár. 

Zatkalik András
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.