Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új uniós jogszabály a tisztább levegőért

2008. április 25. 15:18
Az Európai Bizottság üdvözölte a környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának programról szóló irányelvek elfogadását, amelyek kötelező határértéket szabnak a maximálisan megengedett finompor-koncentrációnak.
Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos szerint az EU döntő lépést tett a környezetvédelmi és egészségügyi problémák egyik fő okának leküzdése felé. Az európai polgárokat aggodalommal tölti el a légszennyezés, s a levegő minőségéről szóló új irányelvvel éppen ezen aggodalmakat szeretnék eloszlatni azzal, hogy nagyra törő, de megvalósítható módon határozza meg a finom por szennyezési határértékeit - mondta a görög nemzetiségű bizottsági tag.
Az irányelv végleges elfogadásának bejelentése kapcsán az illetékes bizottsági szóvivő elmondta: átlagosan nyolc hónappal élnek kevesebbet az európaiak a légszennyezettség miatt, de vannak olyan területei a kontinensnek, ahol az ott élők életét átlagosan 36 hónappal kurtítja meg a belélegzett levegő. A finompor szintjének növekedéséért leginkább a dízeljárművek, az ipari létesítmények és a kandallók, kályhák égéstermékei a felelősek. Különösen káros lehet az emberi szervezetre, mert annyira apró, hogy könnyedén belélegezhető, s a legkisebb a tüdőben az oxigénellátásáért felelős hörgőcskéket károsítja, rákot, asztmát, tüdőtágulást és hörghurutot okozva. Az EU tagállamaiban 350 ezer ember korai haláláért felelős évente.
A levegő minőségéről szóló hétfőn elfogadott irányelv egyetlen jogszabályban egyesít négy direktívát és egy tanácsi határozatot. Határértékeket és céldátumokat határoz meg a finom por koncentrációjának csökkentésére, amelynek a koncentrációját a PM10-ként ismert nagyobb részecskékkel együtt már szabályozták, és amely az emberi egészségre nézve a legveszélyesebb szennyezőanyagok közé tartozik.
Az Európa Tanács, a Bizottság és a Parlament képviselői 2007. november végén második olvasatban állapodtak meg a levegőtisztasági direktíva tervezetéről, mely – az eddigiektől eltérően – garantálná az emberi egészségre leginkább ártalmas, 2,5 mikrométernél (PM 2,5) kisebb átmérőjű részecskék, azaz a finompor koncentrációjának csökkentését.
A képviselők elfogadták a Tanács közös álláspontját a legnagyobb, PM 10-es méretű részecskék koncentrációjának maximumáról, amely szerint ezt az értéket 40 μg/m3-ra kell csökkenteni. A teljesítés pontos határidejére nem terjed ki a megegyezés, ám egyes változások már 2010-ben életbe léphetnek. Az EP képviselői elfogadták a Tanács azon közös álláspontját, amely szerint a PM 10-es méretű részecskék vonatkozásában az 50 μg/m3-as érték a maximum, s ezt évente legfeljebb 35 alkalommal lehet túllépni.

                                              

A jogszabály lehetőséget teremt arra is, hogy azok a területek, agglomerációk, melyek – a szöveg megfogalmazása szerint – a helyszínre jellemző terjedési jellegzetességek, a kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy az országhatárokon átterjedő jelleg miatt nem tudják a PM 10-es célértékeket teljesíteni, három évig mentességet élvezzenek ez alól. Ennek feltétele azonban, hogy az érintett tagállam dokumentumokkal igazolja: nemzeti, regionális és helyi szinten minden szükséges intézkedést meghozott a határérték betartása érdekében.
A szöveg kimondja azt is, hogy a tagállamoknak a városokban és a 250 ezer főt meghaladó településeken mintavételi pontokat, vidéken pedig 100 ezer m2-ként mérőállomásokat kell felállítaniuk. A mikrorészecskék mellett ezek az állomások a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid, a nitrogén-oxid, az ólom, a benzol és a szénmonoxid koncentrációját is mérnék.
A dolog anyagi oldalát nézve pusztán az emberi egészségben a levegőszennyezés miatt bekövetkező károk értéke évente 427 és 790 milliárd euró közé tehető. Mindezeken felül természetesen súlyos károkat okoz a szennyezett levegő a természeti környezetben is, amit pénzben nem is lehet kifejezni.

 

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Lemondott Balog Zoltán közélet Lemondott Balog Zoltán Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről.   2024. február 16. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.