Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Új uniós jogszabály a tisztább levegőért

2008. április 25. 15:18
Az Európai Bizottság üdvözölte a környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának programról szóló irányelvek elfogadását, amelyek kötelező határértéket szabnak a maximálisan megengedett finompor-koncentrációnak.
Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos szerint az EU döntő lépést tett a környezetvédelmi és egészségügyi problémák egyik fő okának leküzdése felé. Az európai polgárokat aggodalommal tölti el a légszennyezés, s a levegő minőségéről szóló új irányelvvel éppen ezen aggodalmakat szeretnék eloszlatni azzal, hogy nagyra törő, de megvalósítható módon határozza meg a finom por szennyezési határértékeit - mondta a görög nemzetiségű bizottsági tag.
Az irányelv végleges elfogadásának bejelentése kapcsán az illetékes bizottsági szóvivő elmondta: átlagosan nyolc hónappal élnek kevesebbet az európaiak a légszennyezettség miatt, de vannak olyan területei a kontinensnek, ahol az ott élők életét átlagosan 36 hónappal kurtítja meg a belélegzett levegő. A finompor szintjének növekedéséért leginkább a dízeljárművek, az ipari létesítmények és a kandallók, kályhák égéstermékei a felelősek. Különösen káros lehet az emberi szervezetre, mert annyira apró, hogy könnyedén belélegezhető, s a legkisebb a tüdőben az oxigénellátásáért felelős hörgőcskéket károsítja, rákot, asztmát, tüdőtágulást és hörghurutot okozva. Az EU tagállamaiban 350 ezer ember korai haláláért felelős évente.
A levegő minőségéről szóló hétfőn elfogadott irányelv egyetlen jogszabályban egyesít négy direktívát és egy tanácsi határozatot. Határértékeket és céldátumokat határoz meg a finom por koncentrációjának csökkentésére, amelynek a koncentrációját a PM10-ként ismert nagyobb részecskékkel együtt már szabályozták, és amely az emberi egészségre nézve a legveszélyesebb szennyezőanyagok közé tartozik.
Az Európa Tanács, a Bizottság és a Parlament képviselői 2007. november végén második olvasatban állapodtak meg a levegőtisztasági direktíva tervezetéről, mely – az eddigiektől eltérően – garantálná az emberi egészségre leginkább ártalmas, 2,5 mikrométernél (PM 2,5) kisebb átmérőjű részecskék, azaz a finompor koncentrációjának csökkentését.
A képviselők elfogadták a Tanács közös álláspontját a legnagyobb, PM 10-es méretű részecskék koncentrációjának maximumáról, amely szerint ezt az értéket 40 μg/m3-ra kell csökkenteni. A teljesítés pontos határidejére nem terjed ki a megegyezés, ám egyes változások már 2010-ben életbe léphetnek. Az EP képviselői elfogadták a Tanács azon közös álláspontját, amely szerint a PM 10-es méretű részecskék vonatkozásában az 50 μg/m3-as érték a maximum, s ezt évente legfeljebb 35 alkalommal lehet túllépni.

                                              

A jogszabály lehetőséget teremt arra is, hogy azok a területek, agglomerációk, melyek – a szöveg megfogalmazása szerint – a helyszínre jellemző terjedési jellegzetességek, a kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy az országhatárokon átterjedő jelleg miatt nem tudják a PM 10-es célértékeket teljesíteni, három évig mentességet élvezzenek ez alól. Ennek feltétele azonban, hogy az érintett tagállam dokumentumokkal igazolja: nemzeti, regionális és helyi szinten minden szükséges intézkedést meghozott a határérték betartása érdekében.
A szöveg kimondja azt is, hogy a tagállamoknak a városokban és a 250 ezer főt meghaladó településeken mintavételi pontokat, vidéken pedig 100 ezer m2-ként mérőállomásokat kell felállítaniuk. A mikrorészecskék mellett ezek az állomások a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid, a nitrogén-oxid, az ólom, a benzol és a szénmonoxid koncentrációját is mérnék.
A dolog anyagi oldalát nézve pusztán az emberi egészségben a levegőszennyezés miatt bekövetkező károk értéke évente 427 és 790 milliárd euró közé tehető. Mindezeken felül természetesen súlyos károkat okoz a szennyezett levegő a természeti környezetben is, amit pénzben nem is lehet kifejezni.

 

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.