Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Fejlesztések terén elsők vagyunk az unió országai között" / Fórum a gazdaságról és uniós pályázati lehetőségekről Veszprémben

2008. április 25. 16:56
Manapság ritkán van lehetőségünk dicsekedni az Európai Unióban, de legyünk büszkék arra, amiben ma elsők vagyunk, ezek pedig a fejlesztések - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter veszprémi sajtótájékoztatóján. A II. Nemzeti Fejlesztési Terv döntései napjainkban válnak majd kézzelfoghatóvá. 2007 eleje óta 220 pályázatot írtak ki, és 600 milliárd forint fejlesztési forrást fizettek ki. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a következő 7+2 évre mintegy 8000 milliárdos keretünk van. Régiónkban több fejlesztés realizálódik a közeljövőben: Balatonfüred reformkori városrész megújulásának második üteme, Veszprémben a Séd-völgy rehabilitáció, a 8-as főút átépítése, és többek közt a balatonakarattyai magaspartfal megerősítése. Ezeket kiemelt projektként, további pályázatás nélkül támogatja a kormányzat.
Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, valamint dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke gazdasági fórumon egyeztettek pénteken az uniós forrásokról, a pályázati lehetőségekről, valamint a már mögöttünk álló sikeres projektekről.

Pál Béla elmondta, hogy régiónkra 150 milliárd forint jut, melynek 60%-a alapvető fejlesztésekre fordítódik. Ipari parkok látrehozását támogatják, megszervezték a vállalkozói tanácsadást, inkubátorházakat alapítanak, és mind emellett kiemelt hangsúlyt fektetnek az infrastruktúra fejelsztésére. A Regionális Operatív Program keretében Veszprém megye 40 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ebből újul meg a 8-as főút, megvalósulhat a Balaton Ékköve program második üteme, a Séd-völgy rehabilitációja, és olyan kisebb útberuházások, mint a déli intézményrendszert a városközponttal összekötő kerékpárút kiépítése.Bajnai Gordon beszámolójában hangsúlyozta, hogy fejlesztések terén elsők vagyunk az unió országai között. Mint mondta, a közép-dunántúli régióban önkormányzatokat és civil szervezeteket támogattak az elmúlt több mint egy évben. 2007 végéig már 200 pályázatot írtak ki, napjainkra pedig körülbelül a kétszázhuszadiknál tartanak, míg az unió más országai hozzávetőlegesen 50 körül járhatnak - tette hozzá. Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, hogy az uniós forrásokat csak akkor lehet lehívni, amikor már a teljes elszámolás megtörtént, ezért tűnik lassabbnak a növekedési folyamat. Említette, hogy teljesen egyedülállóan a kormány a kiemelt projekteket elkülönítette, mivel vannak olyan fejlesztési igények, melyeket nem lehet egymással versenyeztetni. Ezekben az esetekben nincs szükség további pályázásra, minden ilyen kiemelt projekt támogatásáról a kormány maga dönt. Sok ilyen beruházás van, melyek sorsa egyedi módon dől el. Eddig kiemelt projektekre 1650 milliárd forintot ítéltek oda - mondta a miniszter. Most a pályázók, projektgazdák jönnek, tőlük várják a pályázatokat. Első lépcsőben a gazdasági fejlődést tartják szem előtt, mert gazdaságunkat növekedési pályára kellett állítani.

A továbbiakban ezt a növekedést pedig fel kell gyorsítani - mondták az előadók. Az elmúlt időszakban 3000 vállalkozót támogattak 50 milliárd forintos fejlesztési tőkével, ami várhatóan további 300 milliárdot generál. Az elképzelések mögé viszont magántőkét is állítani kell. Így minden befektetett egy forintból három lehet - hangoztatták. A napokban fogadott el a kormány egy gyorsítási csomagot. Jelenleg minden nagy beruházáshoz 37 szakhatósági engedély kell, de van olyan is, ahol 53 (ilyen az autópályaépítés). A kormány előterjesztése, mely ezután kerülhet a parlament elé, mintegy 30 jogszabályt érint. A közös helyszíni bejárásokkal, fixen lefektettett, minden szervre vonatkozó határidőkkel meggyorsítható a beruházások előkészítési folyamatai.

Bajnai Gordon külön kitért a turizmusra. Elmondta, hogy a múlt héten a kormány elfogadta a turizmustörvényt, mely csak egy része a turisztikai stratégiának, valamint a egységes Balaton-törvényt, melyekről hamarosan a döntést meghozhatja az országgyűlés. A turizmusra 300 milliárdot szánnak. Tudatos fejlesztés folyik, a turizmus a gazdaságot is fellendíti. Mert ha jönnek a turisták, akkor a magántőke is megmozdul - tette hozzá. A miniszter úgy vélekedett, hogy a siker már csak azon múlik, lesz-e elég pályázó. A felelősség pedig a projektgazdáké. Szeretnék, ha végre mindenki elhinné, hogy ez a fejlesztési hullám közös nemzeti érdek, és nem csak egy kormányzás négy évére szól, ezért nemzeti konszenzusra alapozva kell elindulni és nem pártvonalon, akkor újra Európa egyik vezető országa lehetünk.

Debreczenyi János polgármester elmondta, hogy Veszprém eddig 1,6 milliárd forint fejlesztési forrást nyert el. A város első embere a múltat idézve arra emlékeztetett, hogy a rendszerváltás után Veszprém nagyon nehéz helyzetbe került. Megszűnt az állami építőipari vállalat veszprémi egysége, s ezzel háromszázan maradtak munka nélkül. Ezt követte a Bakony Művek bezárása, ami további 250 munkanélkülit teremtett. De talpraálltunk - mondta a polgármester. Csökkenő tendenciát mutat a munkanélküliség a városban. A Continental Teves ma 1000 embert foglalkoztat, és további fejlesztések előtt áll. És ugyanez a helyzet a Valeoval. A közeljövőben egy 400 főt foglalkoztató napelemgyár is megépülhet. Ezek a gyárak pedig gazdasági stabilizációt teremtenek. Debreczenyi János a miniszteren keresztül üzenve is köszönetet mond szennyvíz-projektért, mely által 100%-os lesz az ivóvízvédelem, és megoldott lesz a szennyvízkezelés is. A polgármester  kiemelte a 158 települést magába foglaló hulladékgazdálkodási társulást és a hulladékgazdálkodási projektet is, melynek útjából lassan minden akadály elhárul. A turizmus területén Veszprém egy együttműködési megállapodással is büszkélkedhet, melyet Tatával és Székesfehérvárral, mint királyi városokkal kötött.Újságírói kérdésre Bajnai Gordon külön említette a "Balatoni zászlóshajó program"-ot. Mint mondta, a program nem elúszott, hanem vízre tették. A Balaton speciális, páratlan természeti adottság, turisztikai vonzerő. Lelke a turizmus, ezért részesül egyedi elbánásban. Nem szigonrúan a régiós logikát követik, hiszen a Balaton három régió határa. A fejlesztési források - bár három régióból és a kormányzattól érkeznek - ezeket a Balaton Fejlesztési Tanács koordinálja, így a Balaton térsége nem kerül hátrányos helyzetbe.

A pályázati önrész kapcsán az önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy minden önkormányzatnak 10%-os önrészt állapítottak meg, kivéve a hátrányos helyzetű településeket. Az ő esetükben 5%-os az önrész. S azt, hogy mely települések számítanak hátrányos helyzetűnek, a mindenkori KSH-adaok szerint állapítják meg. Az önrész megteremtését továbbá azzal is segítik, hogy a Magyar Fejlesztési Bankkal létrehoztak egy új hitellehetőséget, mely 25 évre szól öt év türelmi idővel, euró alapú kamattal. Bajnai Gordon aggályosnak nevezte, hogy az önkormányzatok közül egyre többen bocsátanak ki kötvényeket a pályázati önrészek megteremtésére hivatkozva. Azt mondja, attól fél, hogy sokan drágább, kedvezőtlenebb hitelt vesznek fel, mint amire egyébként lenne lehetőségük, és ezzel elzálogosítják a jövőt. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy létezik egy önerő alap is, melynek keretét 50 százalékkal megemelték a tavalyihoz képest. Azt szeretné, ha inkább erre az alapra adnának be pályázatokat az önkormányzatok, ha gondot jelent az önrész egyes projektekhez.
Füssy Angéla
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.